Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ohrabrila je danas sve institucije Kosova da sarađuju sa saveznicima i o uredbi Centralne banke Kosova (CBK) koja je stupila na snagu 1. februara, a koja predviđa da će jedina valuta plaćanja na Kosovu biti evro.

Ona je istakla da se nastavljaju razgovori o planu tranzicije u vezi sa Uredbom CBK-a.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o izjavama američkog ambasadora Džefrija Hovenijera ona je rekla da saveznici ne traže da se dinar zadrži, već da se napravi plan primene i da o tome u najvećoj mogućoj meri sarađuju sa SAD.

„Nije reč o dinaru, ni SAD ni drugi naši saveznici ne traže od nas da zadržimo dinar i ne bi trebalo da se stekne utisak da neko traži od nas da ne poštujemo svoj Ustav, jer to nije zahtev. Dakle, imamo potpuno razumevanje i zajednički cilj sa našim saveznicima, posebno sa SAD, da se naš Ustav u potpunosti poštuje“, rekla je predsednica Kosova.

Sve o čemu se razgovara je plan tranzicije za sprovođenje uredbe CBK.

„Dakle, to nema nikakve veze sa radom CBK-a. Uredba ostaje onakva kakva jeste, niko ne traži promenu uredbe, što je u domenu CBK-a, već institucije koje ga sprovode, institucije za sprovođenje zakona, kao i za svaku drugu odluku, grade plan primene“, kazala je Vjosa Osmani.

Dodala je da rasprave i dalje nastavljaju o planu implementacije i da će se uzeti u obzir svačija zabrinutost.

Kao predsednica Kosova stalno sam podsticala sve institucije da maksimalno sarađuju sa saveznicima, kazala je ona.

„Kao predsednica zemlje, stalno podstičem sve institucije na maksimalnu saradnju, jer kad god nastupamo ujedinjeni, mnogo smo jači i to tražim i sada. Uverena sam da smo na dobrom putu da će ovaj plan tranzicije biti vrlo brzo postignut uz saglasnost svih i da ćemo biti efikasni u celini, ali i sa našim saveznicima u punoj primeni našeg Ustava u svakom kutku zemlje“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari