Izborna kampanja bošnjačkih partija za nacionalni savet već počela 1Novi Pazar noću, Foto: N. Kočović

Odluka o raspisivanju izbora za nove sazive saveta nacionalnih manjina, za 13.novembar, nije iznenadila pretendente na većnička mesta u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV).

Prema ranijim najavama, sve tri velike bošnjačke partije, SDA Sandžaka, Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka pravde i pomirenja (SPP), boriće se za vlast u tom nacionalnom savetu. Iz dosadašnjih nastupa, samo se naslućivalo da je predizborna kampanja počela. U istom paketu su se našli popis stanovništva i izbori za BNV.

SDA Sandžaka, od početka devedesetih godina, suvereno vlada bošnjačkim nacionalnim savetom. Njeni kadrovi zauzimaju čelne pozicije. U poslednja dva mandata, „peavi“ koaliciju sa listom koju je podržavala SDP.

Sulejman Ugljanin, lider te partije i dugogodišnji predsednik BNV, pre mesec dana pozvao je Bošnjake da učestvuju na popisu stanovništva i „usput“ pomenuo izbore za nacionalni savet. Bez njegovog znanja. u nacionalnom bošnjačkom savetu, ništa se ne događa.

Ugrožena ljudska prava, opasnost od biološkog nestanka, strah od policijskih i vojnih snaga Srbije – terminologija je stara više od tri decenije i na površinu se „izvlači“ kad god se krene u predizbornu priču. Svejedno da li je partijska ili za BNV.

Kad krenu pisma na adresu međunarodnih organizacija i njihovih zvaničnika, prvi je signal da se neki izbori spremaju.

Aktuelna predsednica BNV Jasmina Curić je, pre nekoliko dana, uputila pismo visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu, u kojem mu je skrenuka pažnju na nenajavljene vojne vežbe srpskih oružanih snaga na ovom prostoru, kojima se u pitanje dovodi i biološko opstanak bošnjačke zajednice.

SPP će sigurno imati svoju listu. U poslednja dva mandata, lista čiji je nosilac bio pokojni Muamer Zukorlić, bila je u opoziciji i imala je brojna neslaganja sa većničkom većinom. Zbog toga su svoje aktivnosti izmestili iz sedišta BNV Pokrenuli su „Otvoreno Vijeće“, kako su objasnili, radi lakšeg sprovođenja nacionalnih projekata.

Obe liste za svoje predizborne aktuvnosti koriste stranačku infrastrukturu, SDA i SPP, a ova druga i infrastrukturu Islamske zajednice (IZ) u Srbiji.

Iz vladajuće SDP kampanja za izbore za novi saziv BNV počela je pred kraj prošle godine. Tada je objašnjeno da su većnici liste „Vakat je“, koju je podržala ta partija, da „ BNV ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti i zato što je servis jedne političke partije i ne poštuju se principi oko kojih je postignut dogovor“.

U SDP su, za Danas, potvrdili da je učešće njihove liste na izborima sve izvesnije i da su u toku „finalni razgovori o nosiocu liste i aktivnostima u toku kampanje“.

Blizu odluci da se umeša u borbu za većnička mesta je i bivši predsednik BNV Esad Džudžo, predsednik Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka (BDSS). I ta lista će se oslanjati na partijsku infrastrukturu.

-Odluka još nije definitivno doneta. Planirali smo da naša lista bude „puna“ sa 35 kandidata. Biće to lista eksperata koji su ranije ušestvovali u aktivnostima za ostvarivanje identitetskih prava Bošnjaka u Srbiji – rekao je, za Danas, Džudžo, koji je sa mesta predsednika BNV smenjen 2019.godine.

Inače, aktuelni saziv bošnjačkog nacionalnog saveta, od početka, je opterećen nesuglasicama. Prvo je bez funkcije ostao Džudžo, kandidat sa liste SDA.

Na pola mandata, većnička većina donela je odluka „da zbog neprisustvovanja sednicama“ mandat oduzme nosiocu liste Matice bošnjačke Muameru Zukorliću.

Varničilo je i između vladajućih koalicionih partnera, ali se stišavalo „zbog trajnijeg mira u kući“.

BNV ima 35 većnika. U aktuelnom sazivu 14 su većnici sa liste „Samoopredeljenje“ Sulejmana Ugljanina, 13 ima Matica bošnjačka i 8 su sa liste „Vakat je“, koju je podržala SDP čiji osnivač je Rasim Ljajič. Vladajuću većinu čine liste „Samoopredeljenje“ i „Vakat je“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari