Pravni stručnjaci za Danas: Ponovno ukidanje vize Đokoviću isključivo politička odluka 1

Odluka o ponovnom oduzimanju vize Novaku Đokoviću, nakon što mu je sud prvi put vratio, isključivo je politička, smatraju sagovornici Danasa, stručnjaci za pravo. Ipak, neki od njih izražavaju nadu da će sud ponovo odlučiti u korist našeg tenisera, te da će Đoković na predstojećem Australijan openu ići ka svojoj 10. tituli.

Ministar za imigraciju Aleks Hok iskoristio je svoju ličnu moć da poništi vizu Novaku Đokoviću uz obrazloženje da je to „u javnom interesu Australije i u cilju zaštite javnog zdravlja“.

Njegovu odluku podržao je i premijer Skot Morison navodeći da je to učinjeno da bi se “zaštitile sve žrtve koje su Australijanci podneli tokom pandemije”. Nejasno je na koji način je Đoković „pretnja po javno zdravlje“ Australije kada je zdrav, dok su neki teniseri u međuvremenu dobili koronu. Međutim, ono što javnost pre svega zanima je ko u ovom slučaju ima veću moć, odluka jednog ministra, ili suda koji će je razmatrati.

Predročište koje je danas održano sa velikom pažnjom je praćeno širom sveta, pa su se i mnogi stručnjaci i šira javnost oglašavali po pitanju pravog razloga ponovnog ukidanja vize svetskom teniseru broj jedan. Činjenica je da se aktuelna vlast Australije ne snalazi najbolje u pandemiji, da je država bila u lokdaunu više od dve godine, a da se i pored visokog procenta vakcinisanih, brojke zaraženih svakodnevno mere desetinama hiljada, a bolnice pune. Zbog toga mnogi optužuju australijske vlasti da su „pogubile kompas“, da se ne snalaze najbolje, a predstoje im izbori. Oni koji na taj način sagledavaju stvari, smatraju da je Đoković „žrtveno jagnje“ koje bi građanima Australije trebalo da pokaže da se njihova vlada brine o njima.

Ponovno oduzimanje vize našem teniseru advokat Vladimir Gajić ocenjuje kao isključivo političku odluku australijske vlade.

– Tu nema pravnih argumenata. Đoković se kažnjava jer je slobodno izabrao da se ne vakciniše, a ta sloboda očigledno ne postoji, tako da je ovo jedna vrsta kažnjavanja i disciplinovanje neposlušnih. Ipak, u Australiji postoji sud, pa se nadam da će konačno biti rešeno u Đokovićevu korist. On je zdrav, a to je valjda jedino važno? – ističe Gajić za Danas.

Sličnog mišljenja je i advokat Vladimir Terzić koji smatra da je slučaj Novaka Đokovića pravno-politički, jer posle prve odluke suda za ukidanje vize, osnov za novi zahtev je “tanak”.

– Onda se uključila politika, potreba da se u predizbornom termnu ugrabe politički poeni, opravda politika lokdauna, iako ni tamo nije sjajna epidemiološka situacija. Jasno je da Novak ima jače pravne argumente, zastupa ga ozbiljna advokatska firma, a to u normalnom svetu ima ključnu ulogu u sprovođenju prava i pravde. I tamo država ima svoje interese, mogućnost zloupotrebe monopola sile u svakom smislu, samo što je ozbiljnost sudskog sistema viša u odnosu na Srbiju, pa je sprovođenje samovolje od strane izvršnih vlasti i političara teže, ali je očigledno i dalje moguće – ukazuje Terzić.

On dodaje da Novakovo ponašanje u Srbiji nije tema za australijske organe.

– To je nebitno u odnosu na činjenicu da je njemu izdata validna viza za ulazak u Australiju, i po mom mišljenju ona će opstati, a Novak će učestvovati na turniru – smatra Terzić.

Advokat Jovica Todorović ocenjuje za Danas da je odluka o ukidanju vize Đokoviću i pravna, i politička.

– Ta odluka predstavlja izvesno upravni akt organa uprave države Australije, dakle nema sumnje da se radi o upravnom aktu, što odluku čini pravnom. Ali, ova odluka ima izvesno svoju političku dimenziju, prema svemu što znamo o političkom trenutku i političkim okolnostima u kojima je doneta. Uvek je nezahvalno nagađati o motivima, ali utisak je da je motiv odluke da se proizvedu određene politčke posledice pre nego dosledna primena zakona – navodi Tdodorović.

On dodaje da, nažalost, što više veme prolazi, misli da je učešće Novaka na turniru sve manje izgledno.

– Dakle, moja je prognoza deportacija, iako naravno žarko želim, kao i svi njegovi navijači, da Novak igra, i uprskos svemu da osvoji trofej i na ovom turniru. Kao pravnik, dakle, ne mogu da ocenjujem odluke i postupke austalijskih vlasti, jer nemam dovoljno informacija, ali, imam jedan osećaj nepravde, koji u primeni prava nikada nije dobar znak. Pozvali su ga, dali mu vizu, a onda kad je stigao tamo, kažu da ne može… Nije fer, rekao bih – zaključuje Todorović.

Đoković će sutra ujutru u 8 časova (u 22 časa večeras po našem vremenu) dati izjavu iz kancelarije svojih branioca, a ročište na kome će se odlučivati o daljoj sudbini šampiona na Australijan openu, učešću ili deportaciji, održaće se u nedelju pred Saveznim sudom.

Janković: Veća verovatnoća da Đoković neće učestvovati na turniru

– Po formi, ova odluka je pravni, i to upravnopravni akt. Međutim, pošto se donosi na osnovu ministrovog diskrecionog prava (dakle, ne mora biti obrazložena), ona je nesumnjivo politički akt. Šta će biti epilog, ne znam, ali je za sada veća verovatnoća da Đoković neće učestvovati na turniru – navodi za Danas advokat Ivan Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari