Preminuo profesor Saša R. Živić 1Foto: Privatna arhiva

Posle duže i teške bolesti danas je preminuo Saša Živić, profesor niškog Medicinskog fakulteta, pedijatar i endokrinolog, član rukovodstva Ujedinjenih protiv kovida, borac za demokratske promene i prijatelj Danasa.

Živić je godinama pisao kolumne i analitičke tekstove za Danas i to činio gotovo do samog kraja, objašnjavajući da ne može da ćuti na loše stanje u srpskom društvu i katastrofalnu politiku aktuelne vlasti. Kao vrhunski intelektualac, koji nije poznavao “samo” medicinu već imao univerzalno obrazovanje, pisao je pametno, britko, beskompromisno i šarmantno.

Rođen je 23. maja 1960. Medicinski fakultet je završio 1985. godine u Nišu, a doktorirao 1999. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bio je predsednik Upravnog odbora Kliničkog centra u Nišu od 2002. do 2003, a direktor te zdravstvene ustanove od 2003. do 2004. godine.

Od 2012. bio je pomoćnik  generalnog direktora KC Niš. Sa tog mesta smenio ga je Zoran Radovanović, tadašnji direktor KC i aktuelni državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, i to uživo u jutarnjem programu Niške televizije, u kojem je Živić kritički govorio o stanju u niškom i srpskom zdravstvu.

Živić je 2013. godine izabran za predsednika Upravnog odbora Specijalne bolnice u Sokobanji.

Bio je funkcioner Rukometnog saveza Srbije i Crne Gore, a kasnije i Srbije.

Saša Živić potiče iz lekarske porodice, njegov otac je bio profesor na Medicinskom fakultetu, a i rođeni brat Miško je profesor ORL.

Od početka višestranačja u Srbiji bio je u Demokratskoj stranci, jedno kratko vreme u LDP-u, a poslednjih godina u Novoj stranci.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Vest o njegovoj smrti objavila je Nova stranka, navodeći u postu na Fejsbuku da je bio „veliki čovek i veliki lekar“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari