Amber alertFoto: Unsplash / Romina Farías

Tema seksualnog obrazovanja u osnovnim školama u Srbiji kao i edukacija najmlađih o zaštiti od seksulanog uznemiravanja i zlostavljanja postala je posebno aktuelna u prethodnom periodu. 

Ovome su doprinela svedočenja poznatnih glumica o slučajevima seksualnog zlostavljanja u privatnoj školi glume, te se povelo pitanje i edukacije najmlađih u cilju prevencije.

Pokrenute su i incijative i peticije za uvođenje seksulanog vaspitanja u redovne obrazovne programe osnovnih škola jer su roditelji i stručnjaci ukazali na nedostatak ovakvih tema u radu sa učenicima.

Dok čekamo reakcije nadležnih prosvetnih institucija, pedagoga, psihologa i nastavnika kako bi se i sistemski ispravili ovi propusti, pokušaćemo da istražimo šta deca zapravo uče i kakvu seksualnu edukaciju dobijaju trenutno.

Danas se zato obraća svojim čitaocima kako bismo zajedno istražili ovu temu.

Ukoliko ste roditelji ili nastavnici dece koja pohađaju osnovne škole u Srbiji, pozivamo Vas da popunite anketu koja je pred vama i ukažete nam na propuste ali i pozitivne primere sa kojima ste se susretali u vezi seksualnog obrazovanja dece.

Novinari Danasa kontaktiraće će one čitaoce koji nam kroz anketu ostave svoje podatke kako bismo mogli detaljnije da čujemo vaše mišljenje i iskustva. Nećemo objaviti nikakva imena ili dokumenta bez prethodne saglasnosti. Vaši odgovori su sigurni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari