Čovek koji je izmislio računar i preživeo pad aviona: Ko je Stiv Voznijak, koosnivač Epla koji se susreo sa Malim i Brnabić? 1Foto: EPA/CHRISTOPH SCHMIDT

Jedan od Vučićevih omiljenih “kečeva iz rukava” u finišu kampanje je susret sa teškašima međunarodne politike. Ništa kao fotografija sa Putinom ili Merkelovom, da podvuče tezu koliko je predsednik Srbije cenjen u globalnim okvirima. Stiv Voznijak nije predsednik, kancelar ili premijer, ali jeste istorijska ličnost. U pitanju je živa legenda Silikonske doline, koosnivač kompanije Epl i čovek koji za sebe kaže da je izmislio lični računar.

Taj Stiv Voznijak je danas došao u Srbiju i susreo se sa ministrom finansija Sinišom Malim i Anom Brnabić. Mali ga je odveo na gradilište gde treba da nikne Ekspo 2027, a pritom je osnivaču Epla poklonio korpu organskih jabuka i repliku dukata iz vremena Cara Dušana. Za sutra, planirano je da se Voznijak susretne i sa Aleksandrom Vučićem.

Stiv Voznijak je rođen 11. avgusta 1950. godine u delu Kalifornije koji je danas poznat kao Silikonska dolina. Nadaren, ali nedisciplinovan, posle godinu dana je napustio Univerzitet Kolorado. Kada se vratio u Kaliforniju, sprijateljio se sa Stivom Džobsom, kasnijim direktorom Epla, firme koju će zajedno osnovati.

Ipak, pre nego što su osnovali Epl, Voznijak je radio u više tehnoloških kompanija, od kojih je najpoznatija Hjulit Pakart. Dok je radio u HP-u, Voznijak je 1976. godine dizajnirao svoj mikroračunar, ali kompanija nije bila zainteresovana da ga razvija.

Onda su on i Džobs osnovali Epl, a do ulagačkog kapitala došli su primarno od toga što je Džobs prodao kola. Prva “kancelarija” firme bila je u Džobsovoj garaži.

Voznijakov inicijalni dizajn, koji će koju godinu kasnije rezultovati računarom Epl II, kompaniji je doneo ogroman komercijalni uspeh, a Vozu neformalnu titulu izumitelja ličnog računara. Kada je Epl izašao na berzu, momentalno je posao multimilioner.

U februaru 1981. godine je preživeo pad aviona, ali je zadobio povredu glave zbog koje je prvi put duže odsustvovao iz Epla. Postepeno, uloga Stiva Džobsa u kompaniji je postajala sve značajnija, dok se Voznijak sve više povlačio.

Voznijak ima troje odrasle dece, petoro unučadi i četiri psa. Nema mesta za nabrajanje svih nagrada i počasnih titula koje je dobio u životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari