Da li je Gerontološki centar fingirao provalu u svoj arhiv, direktorka ne bi da komentariše 1Gerontoloski centar Subotica, foto: J. Patarčić/Danas

Dok se u gradskom odboru Stranke slobode i pravde (SSP) pitaju da li je Gerontološki centar u Subotici “fingirao” prijavu obijanja i provale u prostoriju arhiva kako bi izbegao dostavljanje određenih dokumenata, direktorka ustanove ne bi da komentariše ove navode, a u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici tvrde da, za sada, “navedeni događaj nije prijavljen”.

Gradski odbor SSP-a u Subotici saopštio je da su članovi ove stranke još u avgustu prošle godine započeli niz postupaka i podneli više zahteva da, putem slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, od Gerontološkog centra u Subotici dobiju na uvid određene dokumente, zbog sumnje da njihov sadržaj ukazuje na vršenje nezakonitih radnji.

Kako su obrazložili, sadržaj traženih informacija odnosi se pretežno na “sprovedene javne nabavke i fiktivna zapošljavanja, ali je posebna interesna meta usmerena ka investicijama i projektima koji se već dugi niz godina spovode u ovoj ustanovi kroz razne adaptacije, dogradnje i slično”.

Dodaju da je tražena i dokumentacija o trenutno aktuelnom projektu rekonstrukcije i dogradnje Doma “Dudova šuma”, čija je vrednost procenjena na milijardu dinara.

Predsednik subotičkog odbora SSP-a Robert Šebek kaže za Danas da su ove dokumente zatražili pre nekoliko meseci, ali kako nisu dobili odgovor od Gerontološkog centra, odlučili su da se obrate Povereniku za informacije od javnog značaja.

“Predali smo žalbu Povereniku i on je doneo odluku da moraju u roku od pet dana da nam dostave. To je bilo negde početkom decembra. Mi smo javili Povereniku da nismo dobili ništa i u međuvremenu, prošle nedelje u ponedeljak, obijena je arhiva koja je u drugom delu zgrade na šestom spratu”, kaže Šebek.

Kako objašnjava, ovu informciju dobili su iz svojih izvora, prema kojima je Gerontološki centar u ponedeljak, 9. januara, Policijskoj upravi u Subotici prijavio obijanje i provalu u prostoriju arhiva ustanove, gde se čuvaju važna i zakonom obavezna dokumenta.

On dodaje da za sada nemaju informaciju da li je nešto nestalo iz arhiva, zbog čega pitaju, kako su i naveli u saopštenju, da li je ova prijava “fingirana”.

“S obzirom da mi pokušavamo mesecima da dođemo do te dokumentacije i da ni na jedan zahtev i rešenja Poverenika Gerontološki centar nije odgovorio, pitamo se da li je prijava obijanja i provala u arhiv fingirana, kako bi se izmišljenom krađom dokumenata rešio problem višemesečnog izbegavanja dostavljanja dokumenata, zahtevanih na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, navodi se u saopštenju subotičkog odbora SSP-a.

Iz subotičkog odbora SSP-a ističu i da je važno da se zna da je Gerontološki centar, “koji je do nedavno bio u blokadi računa i na današnji dan javnim preduzećima i dobavljačima duguje 62.238.154.13 dinara, spreman da nenamenski troši budžetska sredstva plaćanjem velikih kazni zbog nepostupanja po instrukcijama Poverenika, odnosno, zato što kriju dokumentaciju i odbijaju građanima slobodan pristup informacijama od javnog značaja”.

Robert Šebek dodaje i da je ova stranka predala “krivičnu prijavu na 179 strana” pre nekoliko meseci Tužilaštvu u Subotici, gde su dobili odgovor “da je prosleđena Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu zbog težine dela”.

Napominje i da u februaru počinje suđenje Ranki Kašiković Davčik, pravnoj saradnici u Gerontološkom centru Subotica koja je optužila direktorku ustanove za politički mobing, a da je njena koleginica, koja je trebalo da svedoči na strani Kašiković Davčik, kako Šebek tvrdi, dobila Aneks ugovora o premeštaju.

“Zatražila je mišljenje Sindikata iz Beograda, gde je Sindikat odgovorio da to isto može da se posmatra kao mobing, što je dobila Aneks ugovora pred suđenje”, zaključuje Šebek.

Direktorka Gerontološkog centra u Subotici ne bi da komentariše navode SSP-a

Povodom tvrdnji koje je subotički odbor SSP-a izneo u saopštenju, Danas je kontaktirao i direktorku Gerontološkog centra u Subotici Brankicu Tešanović, koja je kratko rekla da je upoznata sa sadržajem saopštenja, ali da nema komentar.

“Ništa ne bih komentarisala”, rekla je kratko za Danas Brankica Tešanović.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici za sada nema prijave

Na pitanja Danasa da li je Policijskoj upravi u Subotici 9. januara Gerontološki centar prijavio provalu i obijanje prostorije arhiva, te da ukoliko jeste, šta su policijski službenici utvrdili prilikom izlaska na teren, kada je i kako došlo do provale u prostoriju arhiva i da li su tom prilikom izneti neki predmeti ili dokumenti iz prostorije arhiva, Policijska uprava u Subotici je odgovorila da je “potrebno da se sa navedenim zahtevom obratite Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici u čijoj je nadležnosti ovaj predmet”.

Na ista pitanja Danasa, Osnovno javno tužilaštvo u Subotici je odgovorilo sledeće:

“Proverama u našim evidencijama, razgovorom sa dežurnim zamenicima za dane 08. 01. i 09. 01. utvrdila sam da Osnovnom javnom tužilaštvu navedeni događaj nije prijavljen. Za informacije o događaju, može biti nadležan samo MUP RS PU Subotica. Ukoliko se danas, u toku dana, prijava događaja uputi u OJT Subotica, biću slobodna da Vas o tome obavestim”, odgovorila je na pitanja Danasa Livija Panić Miletić, Osnovna javna tužiteljka u Subotici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari