FHP: Pravična presuda Višeg suda 1Foto: Pixabay/Qimono

Fond za humanitarno pravo smatra da je kazna od osam godina zatvora koju je Viši sud u Beogradu nedavno izrekao Nebojši Stojanoviću zbog ubistva ratnog zarobljenika Ivana Sivrića u mestu Kožuhe, pored Doboja, maja 1992. godine pravična i primerena, kao i da je ovo jedan od retkih postupaka za ratne zločine koji su završeni u kratkom roku i bez odugovlačenja.

U saopštenju FHP podseća da je Tužilaštvo za ratne zločine jula 2018. podiglo optužnicu protiv Nebojše Stojanovića, pripadnika srpske dobrovoljačke jedinice, a suđenje je počelo februara 2019. FHP zaključuje da se, godinu i po dana za koliko je okončan prvostepeni postupak, može smatrati „primerom efikasnog suđenja što je u suprotnosti sa dosadašnjom ustaljenom praksom“.

FHP, međutim, zamera što je oštećena Ružica Miloš, sestra Ivana Sivrića, upućena da naknadu štete ostvari u parničnom postupku, jer svoj zahtev nije precizirala tokom krivičnog postupka. FHP smatra da je obaveza pre svega TRZ da blagovremeno obavesti žrtve o njihovim pravima, prikupi sve dokaze koji su neophodni da sud u toku krivičnog postupka odluči o zahtevu za naknadu štete, kao i da sud – kad god je to moguće, odmah tokom krivičnog postupku dosudi žrtvama pravičnu naknadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari