Miloš Ćirić: Srbija nije završila rat u Bosni 1

Većina građana Republike Srpske živi u uslovima siromaštva, izolacije i atmosferi mržnje prema Muslimanima, koju pravi korumpirano političko vođstvo entiteta.

Reč je o običnim ljudima koji su u velikom broju bili i direktni učesnici rata, a koji su danas prepušteni sami sebi, istraumirani i ožalošćeni, gladni i bez perspektive. Međutim, njihove teške životne okolnosti ne umanjuju odgovornost za netrpeljivost prema bosanskim Muslimanima, kao ni njihovu kontinuiranu podršku srpskim nacionalistima, ocenjuje za Danas Miloš Ćirić, politikolog i master studija kulture i medija iz Beograda, u odgovoru na pitanje na koji način razume obične građane Republike Srpske (RS), koji su punim srcem, ponosno i bez ikakve griže savesti i problema slavili Dan RS u utorak, 9. januara.

Prema rečima sagovornika našeg lista, Dan RS je važan „praznik“, jer svedoči o „neizbrisivoj odgovornosti Srbije za rat u Bosni“.

– Uprkos odluci Ustavnog suda BiH da se taj dan ne obeležava, i ove godine videli smo paradu ponosa Srba u RS čime su opet negirali državnost BiH. Bilo je bizarno gledati Dodika kako sam korača ulicama Banjaluke, ali je u tome bilo i nečeg otrežnjujućeg: on jeste politički gospodar Srpske, i dobro je to jasno videti. Dodik nije odgovoran samo za otrovni nacionalizam kojim vlada entitetom, već i za propast građana koje predstavlja, ističe Ćirić.

Na konstataciju da se i u krugovima koji se zalažu za suočavanje sa ratno zločinačkom odgovornošću sve ređe može čuti pojam „genocidna tvorevina“, u kontekstu govora o tom bosanskohercegovačkom entitetu, sagovornik Danasa odgovara da je taj termin „iznosan“ samo Srbima.

– Takav utisak nemaju bosanski Muslimani i druge žrtve na čijim je leševima taj entitet nastao. Treba znati elementarne činjenice – RS je politički i vojni projekat Miloševićeve Srbije preko kog je Srbija pokušala da stvori etnički čistu Veliku Srbiju na teritoriji Bosne. Politička i vojna elita RS nastala je u Beogradu – Radovan Karadžić je izabran za lidera Bosanskih Srba u Sava centru, Ratko Mladić je srpski vojni penzioner. Konfuziji oko termina „genocidna tvorevina“ doprinosi i to što srpska politička elita i javnost lažno predstavljaju činjenice o karakteru rata u BiH i zločinima počinjenim pre genocida u Srebrenici. Serija genocida i etničkih čišćenja u BiH od strane Vojske RS i uz podršku Beograda počela je već 1992. godine. Do genocida u Srebrenici 1995, Srbi su već počinili skoro sve masovne ratne zločine u kampanji „čišćenja“ Bosne od nesrpskog stanovništva. U tom smislu, Srebrenica je samo kulminacija i paradigma, a uspostavljanje RS je jedino bilo moguće na zločinima počinjenim pre toga, zato je taj termin važan i zauvek aktuelan, napominje Ćirić.

Upitan kako razume poruku koju je državni vrh poslao izostankom na obeležavanju Dana RS u Banjaluci, sagovornik Danasa kaže da to zapravo nije izostanak.

– Državni vrh nije ni morao da se pojavi u Banjaluci na dan obeležavanja RS. Oni na uništavanju BiH kao države rade svakodnevno iz Beograda, pa je sasvim sporedno da li su prisustvovali proslavi ili ne. Premijerka Brnabić je negirala genocid u Srebrenici, pokazujući jedinstvo sa predsednikom Vučićem i kontinuitet sa svim prethodnim vladama Srbije od početka 90-ih do danas. Bivši predsednik Nikolić je, kao i bivši predsednik Tadić, primio orden od Dodika i poželeo Republici Srpskoj nezavisnost, što je još jedan u nizu udaraca celovitoj i funkcionalnoj BiH. Predsednik Vučić je već decenijama važan akter u proizvođenju nestabilnosti u Bosni. Ovakvo ponašanje trenutne, ali i bivših srpskih političkih elita pokazuje da oni nastavljaju ideologiju Slobodana Miloševića, i da nisu odustali od ideje svih Srba u jednoj državi, koja je već života koštala stotine hiljada i unesrećila milione ljudi. Zato je neprimetno prošla vest o donošenju Potočarske deklaracije kojom su se predstavnici preživelih žrtava genocida sa teritorije RS založili za demokratiju, mir, pomirenje i ravnopravnost svih u RS i BiH, kaže Ćirić.

On zaključuje da „ono malo preostalih bosanskih Muslimana u RS danas živi u još težim uslovima“.

– Svakodnevno se suočavaju sa diskriminacijom, isključuju se iz donošenja odluka sve dok se aktivno podržava i ohrabruje njihovo napuštanje entiteta. To je još jedan pokazatelj da Srbija rat u Bosni nije završila, samo ga danas preko rukovodstva u Banjaluci vodi u mirnodopskim uslovima. Taj rat podrazumeva sistemsko i uporno kršenje ljudskih prava bosanskih Muslimana i drugih nesrba kojima Dodik uz podršku Srbije čini njihov život nepodnošljivim, a sve u cilju „čišćenja“ tog prostora od nesrba i stvaranja uslova za neku novu Veliku Srbiju, kaže Miloš Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari