Presuda za svirepo ubistvo dečaka razljutila Republiku Srpsku 1Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Elfeta Veseli je u leto 1992. godine u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice kod Zvornika, prišla s leđa dečaku Slobodanu Stojanoviću, koji je bio na biciklu i svirepo ga ubila. Mali Slobodan je imao samo 12 godina.

Veseli je, između ostalog po optužnici, dečaka uhvatila za kosu i stegla rukama, da bi potom prislonila njegovu glavu na svoja prsa i zaklala ga prerezavši mu vrat i grkljan, a zatim njegovo telo odgurnula od sebe govoreći, dok je čistila krv sa svoje odeće: „J*bem mu mater, šta uradi od mene“.

Sud BiH osudio je pre dva dana Elfetu Veseli na 10 godina zatvora. U to vreme bila je pripadnica Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica Armije BiH. U kaznu joj je uračunato i vreme provedeno u pritvoru od 24. marta 2017. godine, kao i vreme provedeno u ekstradicionom pritvoru u Švajcarskoj.

Iako je suđeno i Sakibu Haliloviću, koji je, prema optužnici, tada bio komandant Diverzantskog voda, te da je posmatrao kako Veseli ubija Slobodana Stojanovića, ali da nije preduzeo neophodne mere da ona bude kažnjena, Halilović je oslobođen krivice. Pošto je ovo prvostepena presuda, postoji mogućnost žalbe.

„Na osnovu dokaza i brojnih izjava svedoka, Sudsko veće je zaključilo da je Elfeta Veseli ubila dečaka Slobodana Stojanovića sa direktnim umišljajem, imajući u vidu da je u dečaka pucala iz neposredne blizine“, rekao je predsedavajući Sudskog veća Darko Samardžić u obrazloženju presude. Prema njegovim rečima, za Veće je bio posebno značajan iskaz svedoka kojem je Veselijeva potvrdila da je ubila dečaka. Samardžić je podsetio i na obdukcioni nalaz veštaka medicinske struke Zorana Stankovića koji je na glavi dečaka utvrdio povredu od metka.

Obrazlažući oslobađajuću presudu Haliloviću, Samardžić je rekao da delo za koje je optužen nije propisano Krivičnim zakonom SFRJ, te da nije predviđena odgovornost koju mu je Tužilaštvo BiH stavilo na teret. Sudsko veće smatra da je tužilac propustio priliku da optuži Halilovića jer nije ništa učinio da spreči ubistvo dečaka Slobodana Stojanovića. Veće je, kaže, utvrdilo da je postojao Diverzantski vod, poznat kao Kibetova grupa, koja je prošla obuku u Hrvatskoj za vojne operacije u BiH, što su potvrdili i svedoci.

„Svedoci su potvrdili prisustvo deteta na tom području koje je duži period bio u Kibetovoj grupi i da je on imao priliku da ga viđa. Veće je utvrdilo činjenicu da je dečak Slobodan Stojanović, nakon pokušaja bekstva, bio maltretiran, što je potvrdio i nalaz veštaka Stankovića nakon ekshumacije“, naveo je Samardžić.

Vehid Šehić, predsednik Foruma građana Tuzle i politički analitičar, ističe za Danas da visinu kazne za Veseli ne može da komentariše dok ne bude pravosnažna, ali podržava procesuiranje bilo kog ratnog zločinca, „jer je to pretpostavka da će se stvoriti drugačiji odnosi“. Šehić naglašava da presude uvek jednu stranu ostave nezadovoljnu, ali dodaje da sudovi treba da donesu pravdu, a ne pomirenje.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske (RS), rekao je, a prenela NTV Arena, da se presuda Elfeti Veseli relativizacija zločina koji je počinila i pokušaj da se svede na nivo incidenta. Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije RS, rekao je da presuda predstavlja dvostruke aršine u radu pravosuđa BiH „koje je u funkciji kažnjavanja samo Srba“, dok je Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila u RS izjavio da je presuda Veseli „dokaz da se nešto pod hitno mora uraditi sa tužilaštvom BiH, jer radi na štetu Srba“, javila je NTV Arena.

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice smatra da Sud BiH treba ukinuti jer „amnestira i nagrađuje počinioce najsvirepijih ubistava srpskih civila“. Oni ocenjuju kao skandaloznu prvostepenu presudu Elfeti Veseli i smatraju da ovakve presude ne doprinose pomirenju.

Mediji godinama pišu da je mali Slobodan tugovao za svojim psom koji je ostao kod kuće dok je on bežao sa svojom porodicom – ocem Ilijom, majkom Desankom i sestrom Slađanom. Jednu noć se iskrao iz sobe u kojoj je spavao i krenuo po psa, ali je zarobljen. Slobodanovo telo je pronađeno tek posle godinu dana u jednom kamenolomu kod Novog Sela.

Advokatska kancelarija bez komentara

List Danas pokušao je juče da dobije komentar od advokatice Elfete Veseli, Mirne Delalić, ali nam je u njenoj advokatskoj kancelariji rečeno da ne mogu da komentarišu presudu, jer nije pravosnažna. Inače, Delalić je tokom suđenja rekla da Veseli nikada nije bila pripadnica nijedne vojne jedinice, niti je učestvovala u ratnim dejstvima, te da nije istina da je dečaka Slobodana Stojanovića ubila iz osvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari