Suzbijanje prosjačenja u Novom Pazaru 1Novi Pazar Foto: Safeta Biševac

Suzbijanje prosjačenja na novopazarskim ulicama, posebno zaštita dece od takvih zloupotreba, bila je tema zajedničkog sastanka predstavnika nadležnih institucija u ovom gradu. Domaćin sastanka bio je Centar za socijalni rad.

Na skupu je zaključeno da ova pojava može značajno da se suzbije koordiniranim radom svih institucija, vladinih i nevladinih organizacija Direktor novopazarskog Centra za socijalni rad Adnan Dizdarević, nakon sastanka, rekao je da je ideja „da se okupe sve institucije, koje u svom delokrugu imaju ovu problematiku, policija, sudovi, tužilaštva, lokalna samouprava, zdravstvo, obrazovanje, Centar za socijalni rad i mediji“. Naredne sedmice očekuju se konkretne akcije na preventivnom suzbijanju prosjačenja.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo i socijalna pitanja Fevzija Murić, smatra da je neophodna bolja koordinacija nadležnih institucija i redovnija analiza preduzetih aktivnosti radi efikasnijeg suzbijanja prosjačenja, jer je osnovni cilj da se zaštite deca „kojoj je mesto u školi, a ne na ulici“. Ocenio je da je akcija, koju su polovinom juna sproveli policija Sud za prekršaje i Centar za socijalni rad, dala dobre rezultate i da je evidentno da na ulicama ima manje prosjaka.

U velikoj akciji prosjačenja, u junu, policija je privela 15, a sudija za prekršaje osudio pet lica na zatvorske kazne. Problem prosjačenja dugo je izražen u ovom gradu. U Centru za socijalni rad tvrde da ih je većina iz drugih gradova, a „domaćih“ nema ni desetak. Znaju se i dva punkta, gde organizatori, u kombi vozilima, dovoze svoje „delatnike“ i uveče ih sa istog mesta kupe. Takođe, poznate su i dve kuće, koje su organizatori prosjačenja zakupili i u kojima konstantno boravi po njih stotinak. Za svakog se smeštaj dnevno plaća 300 dinara. Niko ne zna tačan broj, ali se procenjuje na nekoliko stotina „u sezoni“.

Tri prekršajne prijave

Prema podacima Policijske uprave Novi Pazar (pokriva Novi Pazar, Sjenicu i Tutin), prošle godine sprovedene su tri, a u prvih pet meseci ove godine jedna akcija suzbijanje prosjačenja. Prošle godine u Novom Pazaru protiv šest lica podnete su prekršajne prijave, a u Sjenici protiv jednog. Za prvih pet meseci ove godine na teritoriji Novog Pazara prekršajne prijave podnete su protiv tri osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari