Todorović: Ne možemo ćutati pred kršenjem ljudskih prava 1Foto: Saobraćajna policija

Ne možemo ćutati pred kršenjem ljudskih prava zbog toga što je vanredno stanje i epidemija, smatra advokat Jovica Todorović, dok profesorka Pravnog fakulteta univerziteta Union Violeta Beširević misli da je problematično to što organi vlasti nisu shvatili da uvođenjem vandrednog stanja ne mogu da suspenduju demokratiju i rade mimo Ustava.

„Evropski parlament radi i glasa putem mejla, a francuski se sastao da proglasi vanredno stanje“, podsetila je Beširević u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

„Ukoliko u našem parlamentu ne mogu da se zadovolje uslovi radi sprečavanja zaraze“, onda je Skupština, prema njenim rečima, mogla da se sazove u roku od 48 sati i da glasa mejlom. Kako je primetila, trenutno aktuelna suđenja putem Skajpa su problematična zbog toga što ih naš zakon ne predviđa i što se tim postupcima krši pravo na pravično suđenje od koga nema odstupanja ni za vreme vanrednog stanja.

Beširević je novinarki Tamari Skroza rekla da u Zakonu o krivičnom postupku postoji mogućnost da se Skajpom ispituju posebno osetljivi svedoci, što ovde nije slučaj.

Osim toga, kako je predočila, do 1. aprila, kada je doneta uredba Vlade o ovakvim procesima, sve je to rađeno samo na osnovu dopisa Ministarstva pravde, što takođe nije u skladu sa Ustavom.

Približno 200 advokata je u međuvremenu protestovalo protiv ove mere, tražeći od Advokatske komore da hitno pozove sve advokate u Srbiji da odbiju da učestvuju u suđenjima „na daljinu“.

Kao jedan od potpsinika, advokat Todorović je FoNetu izjavio da u ovom trenutku vlast ima dve opcije – da se vrati zakonski propisanim procedurama, ili da ide u pravcu još većeg bezakonja, u kojem će se ljudima suditi bez prisustva branioca.

„Pravo na pravično sućenje je neprikosnoveno ljudsko pravo. Ne može država da kaže – vanredno stanje je, i sada sudovi ne moraju da sude pravično“, upozorava Todorović.

On je to uporedio sa situacijom u kojoj bi država suspendovala pravo na život kao ljudsko pravo. Todorović je uveren da je suđenje Skajpom uvedeno radi zastrašivanja i pretvaranja građana u podanike, u neme i slepe poslušnike i izvršioce apsolutne volje nosioca vlasti.

Prema njegovoj oceni, „epidemija je samo jedna zgodna okolnost da se produbi, možda i dovrši uništavanje građanskog društva, koje se bazira na slobodi pojedinca, građanina i na vladavini prava“.

Todorović tvrdi da je „državni udar“ u Srbiji izvršen još pre uvođenja vanrednog stanja i da celokupnu vlast vrši samo institucija predsednika Republike.

S druge strane, Beširević dodaje da ni u slučaju ograničavanja slobode kretanja nije poštovana procedura o načinu donošenju odluka. Kako je objasnila, ta mera je, suprotno Ustavu, donesena naredbom Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Nije problem to što se mora ograničiti kretanje radi suzbijanja pandemije. Problem je što Ministarstvo unutrašnjih poslova nema ustavno ovlašćenje da to uradi“, predočila je Beširević.

Radi pravne sigurnosti i radi zaštite ljudskih prava, Ustav za to ovlašćuje samo Vladu, uz supotpis predsednika, podsetila je ona i naglasila da „samo oni mogu da suspenduju određena prava“.

Razlog za ove poteze, smatra Beširević, ne leži samo u autoritarnim tendencijama vlasti, već i u neznanju. Tu tezu ilustruje primerom „suđenja na daljinu“ i napominje da „sudije moraju da poznaju pravo“.

„Ne treba Ustavni ili Kasacioni sud da im kažu kako je dopis Ministarstva prave osnov da sprovedu suđenje putem Skajpa. Oni moraju da poznaju pravo, to je osnovna stvar“, poručila je Beširević.

Posledice svega ovoga biće velike, predvideo je Todorović i dodao da kršenje Ustava tokom vanrednog stanja predstavlja presedan po kojem je moguće i ono što ne bi smelo da bude moguće.

On „veruje da će naše društvo smoći snage da to loše iskustvo prevaziđe i da nastavi život, ali to će biti teško“.

„To je, kao kad pitate žrtvu silovanja kako će prevazići to što joj se desilo i nastaviti da živi normalno“, zaključio je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari