Video koji je za 72 sata pogledalo pola miliona ljudi: Traumatična iskustva žena u srpskim porodilištima 1"Da li znate šta je indukovani pobačaj?" BCHR

Kratki igrani video o indukovanom pobačaju koji je objavio Beogradski centar za ljudska prava, a za koji je svoj doprinos dala i glumica Svetlana Bojković, za nešto više od 72 sata, pogledalo je preko 500 hiljada korisnka društvenih mreža.

Video ima za cilj da u javnosti podigne svest o ovom problemu, približi traume i patnje kroz koju prolaze žene koje su tokom sprovođenja procedure izazvanog pobačaja bile izložene nehumanom tretmanu.

Nakon što je Šapčanka Milica Filipović, početkom prošle godine, javno podelila svoje vrlo traumatično iskustvo o nehumanom tretmanu kojem je bila izložena tokom sprovođenja procedure indukovanog pobačaja u GAK „Narodni front“, o čemu je Danas u više navrata pisao, značajan broj žena je, putem društvenih mreža naveo da su i one bile izložene sličnom tretmanu u ginekološko-akušerskim klinikama širom Srbije ili da su bile očevici ovakvih postupanja prema drugim pacijentkinjama.

Video koji je za 72 sata pogledalo pola miliona ljudi: Traumatična iskustva žena u srpskim porodilištima 2
Video o indukovanom pobačaju Foto: BCHR

„Želeli smo da približimo ljudima šta je indukovani pobačaj, jer samo informisan građanin može da se izbori sa sistemom koji ne funkcioniše. Uz igrani video čovek doživi to autentično osećanje, stavi se u ulogu te žene i kada ga pogleda, on kao da je stekao neko iskustvo“, kaže za Danas pravna savetnica na Programu krivične pravde Beogradskog centara za ljudska prava Sanja Radivojević.

Centar je pripremio i kratki edukativni materijal za pacijentkinje, o njihovim pravima pre i tokom procedure prekida trudnoće u zdravstvenoj ustanovi, kao i o postupcima za zaštitu prava i ustanovljavanje odgovornosti u slučaju njihovog kršenja.

“Naišli smo na prijateljsku podršku naše sjajne glumice Svetlane Bojković, glumaca Branislava Jevtića, Hane Japundžić i Emoušn produkcije, koji su omogućili set bez ikakve naknade“, ističe naša sagovornica.

Pred organima vlasti Republike Srbije, Centar strateški zastupa Milicu Filipović, a njen slučaj ni posle više od godinu i po dana, nije dobio svoj epilog.

Video koji je za 72 sata pogledalo pola miliona ljudi: Traumatična iskustva žena u srpskim porodilištima 3
Sanja Radivojević, BCHR Foto: Privatna arhiva /Danas

„Pred Osnovnim javnom tužilaštvom u toku je krivični postupak, a do sada nije saslušan niko od zdravstvenih radnika, kao ni Milica Filipović. Zaštitnik građana nije okončao postupak, iako su mu istekli svi zakonom propisani rokovi“, kaže Radivojević.

Ističe da ministar ima ovlašćenje da sprovede, takozvano „vršenje vanrednog spoljnog nadzora“, gde obrazuje komisiju, koja treba nezavisno od nalaza Zdravstvene inspekcije, da izvrši poseban nadzor i da utvrdi šta se tačno desilo.

„Ministar je imao zakonom predviđen rok, koji je istekao, nije nas obavestio o inicijativi koju smo mu poslali, iako je to dužan“, ističe ona.

Obajšnjava da se radi o pasivnom držanju sistema, koji ćuti i „čeka da prođe“.

„Ne želimo da prođe. Sada kada smo pustili video, nas je iznenadio novi broj žena koje su nam se javile. Dakle to je talas koji se nastavlja i to je jako dobro, jer smo ih pokrenuli da o tome pričaju. Žene su u ovom društvu naučene da kažu „ma pusti, proći će“. Možda će proći, ali to osećanje ostaje, to žena nosi kroz ceo svoj život“, kaže sagovinica Danasa.

Ističe da su im se posle objavljivanja videa, javile i žene koje su traumatično iskustvo doživele pre četrdeset godina i koje je video duboko pogodio.

„Javljaju se i kažu nam „vratili ste nas 40 godina unazad“. Jako je važno da se svi probudimo kao društvo i da ne damo da ovo zamre, da im pružimo podršku i pošaljemo poruku: „Evo Milica je istupila javno, rekla je nešto i uprkos svemu, podrška nije izostala“, objašnjava ona.

Video koji je za 72 sata pogledalo pola miliona ljudi: Traumatična iskustva žena u srpskim porodilištima 4
Milica Filipović Foto: K.V. /Danas

Smatra da više nije ni važno da li joj veruju organi vlasti, jer je javnost ta koja joj veruje, što je jedino, kaže, važno i ističe da će ako budu morali, pravdu potražiti i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

„Cilj nam je da dopremo do što većeg broja građana, da ako se nađu u takvoj situaciji oni ili njihova sestra, prijateljica, rođaka, kažu „ej, videla sam da to tako ne treba i znam gde mogu da se informišem“, objašnjava Radivojević.

Podseća da je veštak iz Srbije, koga su pitali da veštači u Miličinom slučaju, to odbio, uz obrazloženje da je reč o „redovnoj proceduri“, što se ispostavilo kao netačno.

„Prema proceduri, pacijentkinja treba da bude u izolovanoj ambilanti, mora da ima privatnost i da sve vreme prekida trudnoće uz nju budu lekar i babica, kao i da ima anesteziju za vreme vršenja revizije“, kazala je ona.

Centar za ljudska prava nastojaće da i ubuduće svojim aktivnostima doprinese poštovanju i unapređivanju procedura sprovođenja indukovanih pobačaja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da pacijentkinjama koje su bile izložene nehumanom tretmanu, pruži neophodnu pomoć radi zaštite njihovih prava, odnosno dokazivanja njihovog grubog kršenja.

„Ne guramo prst u oko ni jednom zdravstvenom radniku, svesni smo sa kakvim se izazovima bore na dnevnom nivou, ali ne možemo da dozvolimo ovakvu vrstu nepoštovanja dostojanstva i integriteta jednog pacijenta“, poručuje Radivojević.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari