Građani neće znati šta rade državna preduzeća 1Foto: Nenad Kovačević

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je krajem marta ove godine najavilo Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Umesto da dodatno poboljša taj pravni i demokratski institut, kako ukazuju predstavnici civilnog sektora, namera države je da tim izmenama javnosti ograniči stečeno pravo uvida u rad javnih institucija.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja daje pravo svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem, a njegova primena je omogućila da se saznaju važne činjenice, koje bi ostale skrivene od javnosti.

Međutim, najavljenim izmenama Zakona, kako objašnjava Pavle Dimitrijević, šef pravnog tima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koji je sa još nekoliko nevladinih organizacija započeo kampanju „Srbija do informacija“ i čiju su inicijativu za odbranu prava javnosti da zna podržale mnoge građanske i medijske organizacije i udruženja, biće značajno usporeno i ograničeno ostvarivanje tog prava građana.

– Prvi problem je u tome što će mnoga najveća javna preduzeća, poput Koridora Srbije, Železnica Srbije i drugih, koja su organizovana kao društva kapitala, biti izuzeta od zakona, a to znači da od njih nećemo moći da zahtevamo informacije od javnog značaja. Druga promena je takođe problematična jer institucija, koja odbije da ponudi traženu informaciju i nakon što joj to rešenjem naloži Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, moći će da pokrene neku vrstu upravnog spora i da ceo slučaj prenese na sud. Na taj način građani će se „daviti“ u sudskim postupcima koji će trajati veoma dugo i mnogi će zbog toga odustajati, čime se razvodnjava to važno pravo građana – ukazao je Dimitrijević tokom ulične akcije „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?“, održane u Užicu.

On je ukazao na to da će izmenama, ukoliko budu usvojene, isto pravo biti ograničeno medijima i nevladinim organizacijama.

– Mediji neće moći da rade svoj posao. Za medije je taj Zakon veoma važan, zbog istraživačkog novinarstva, ali to će biti pod velikim znakom pitanja“, ocenio je Dimitrijević.

Namera države da takvom vrstom pravnih „korekcija“ izmeni Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, bila je povod da CRTA pokrene „Nedelju prava javnosti da zna“ i da, u okviru navedene kampanje u nekoliko gradova Srbije, organizuje ulične akcije ironičnig naziva „Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu“. Prva „Nedelja prava javnosti da zna“ je počela 24. septembra u Prijepolju, sutradan je bila u Užicu, nakon toga u Valjevu i završiće se 28. septembra, na Međunarodni dan prava javnosti da zna, do kada će biti organizovana u Smederevu i Somboru.

Akcije su osmišljene tako da građani upućuju Deda Mrazu pisma u kojima traže određene informacije od javnog značaja, a aktivisti sa njima razgovaraju o važnosti stečenog prava na slobodni pristup informacijama od javnog značaja, kao i o tome u kojoj meri institucije odgovaraju na njihove zahteve o načinu na koji raspolažu javnim novcem i kako donose odluke.

Razgovor

– Sa građanima razgovaramo o tome da će naša prava, najavljenim izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, biti ugrožena i da nam preti situacija u kojoj će samo Deda Mraz moći da nam pomogne da dobijemo informacije od javnog značaja – kazao je Pavle Dimitrijević i poručio da javnost treba da bude upozorena na loše posledice izmena Zakona, o kojima građani mogu da se informišu na http://srbijadoinformacija.rs/zahtevi-2/.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari