Očekuje se kraj procesa 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Nakon više od dve godine od podnete tužbe protiv Credit Agricole banke koja je nezakonito uknjižila hipoteku na novoizgrađene objekte Autotransportnog preduzeća Vojvodina, suđenju se nazire kraj.

Da li će biti završeno danas ili na sledećem ročištu, manje je važno jer će presuda u svakom slučaju dati odgovore na najmanje tri pitanja koja se protežu i u drugim sporovima pokrenutim jer mi je oteta imovina, izjavio je juče Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine.

– Prvo pitanje je, kakva će biti sudbina hipoteke. Naime, ugovorom o kreditu koji je ATP Vojvodina podigla za izgradnju autobuske stanice i servisa, nije bilo predviđeno da se na nove objekte stavi hipoteka, ali ju je banka postavila tvrdeći da su izgrađeni na temeljima starih zgrada. Dva veštačenja građevinske struke negirala su to, što bi sudu trebalo da bude dovoljno za odluku – kaže Dević.

Dodaje da se otvara i jedno od najvažnijih pitanja – ko je kriv što je banka već deset godina, na osnovu takve hipoteke, imala status hipotekarnog poverioca u stečaju ATP Vojvodine i time ostvarila pravo da upravlja tim procesom i donosi odluke na štetu ostalih poverilaca.

– Najzad, otvara se i pitanje šta se desilo sa krivičnom prijavom koju sam zbog takve uknjižbe podneo protiv rukovodstva banke i katastra. Podsećam, banka je sama sebi odobrila hipoteku, jer se pred katastrom pojavila sa zahtevom da se ona upiše na osnovu ugovora sa ATP Vojvodinom, iako se u njemu nijednim članom ne daje mogućnost za takvu vrstu opterećenja objekata. Rukovodiocu u katastru koji su takav zahtev primili, jednostavno su „prevideli“ sam ugovor, ali je na to ukazala jedna od presuda kojom je banci odbijeno izvršenje takve hipoteke. Tu krivičnu prijavu podneo sam Specijalnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, i prema mojim saznanjima, predmet je još u radu – zaključio je Dević.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari