Sud pod pritiskom političkih i bankarskih krugova 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine, obavestio je Visoki savet sudstva da se na Privredni sud u Novom Sadu vrši pritisak iz političkih i bankarskih krugova.

Razlog je upravo okončano ročište u parnici koju je pokrenuo jer je banka upisala hipoteku na novoizgrađenu autobusku stanicu i servis ATP Vojvodine iako ugovor o kreditu to nije predviđao. Veštaci koje je imenovao sud potvrdili su da je hipoteka uspostavljena nezakonito. Očekuje se da će do kraja ovog meseca presuda biti doneta.

– Ukoliko sud prihvati iznete dokaze, presuda bi mogla da utiče na stečaj ATP Vojvodine, jer je njime u poslednjih deset godina upravljala banka koja je na osnovu te upisane hipoteke imala status razlučnog poverioca. Otuda i veliki pritisak na sud o čemu imam posredna saznanja – kaže Dević za Pravo Danas.

On ističe da je banka najavila i razgovor sa novosadskim vlastima o sudbini te investicije, vredne oko 30 miliona evra. Jedno od rešenja trebalo bi da bude saglasnost Grada da se polasci turističkih autobusa vrše sa lokacije stanice ATP Vojvodine, ali Dević kaže da njega o tome niko nije obavestio iako je najveći pojedinačni vlasnik tog preduzeća sa 40 odsto udela priznatog po osnovu ulaganja.

Podsetimo, Dević je sa novosadskim vlastima još 2006. sklopio ugovor o izgradnji nove stanice i specijalizovanog servisa za „setra“ i „mercedesove“ autobuse. ATP Vojvodina je prihvatila da na svom placu izgradi objekte a obaveza grada bila je da preusmeri saobraćaj na tu lokaciju. Grad svoj deo obaveze nije izvršio nakon čega je ATP Vojvodina, pod pritiskom kreditnih rata, otišla u stečaj. Plan reorganizacije takođe je predviđao rad stanice i servisa a prihodi bi izmirili obaveze prema poveriocima.

– Banka je izgleda imala druge planove, a preko nje su različiti krugovi pokušavali da otmu tu investiciju. Zbog toga se grčevito borila za poziciju iz koje može da upravlja stečajem i u toj funkciji bila je ova hipoteka. Zbog toga sam protiv banke i odgovornih u katastru podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Novom Sadu, Odeljenju za suzbijanje korupcije, a Republičko javno tužilaštvo je na osnovu moje pritužbe poslalo urgenciju tom organu kako bi po predmetu počelo postupanje – kaže Dević i podseća da je još u martu, kada je ta prijava podneta, za predmet bila zainteresovana i Agencija za borbu protiv korupcije.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari