Vlasti Srbije ponovo pred SE zbog afere "nestale bebe" 1Sa ranijih protesta/ Ilustracija Foto: A. Popović (arhiv)

Komitet ministara Saveta Evrope ponovo raspravlja o nečinjenju vlasti u Srbiji po pitanju rešavanja afere „nestale bebe“, na redovnom zasedanju u Strazburu od 4. do 6. juna.

Komitet ministara SE na redovnim sastancima četiri puta godišnje nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, među kojima je i ona u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije, po kojoj je Srbiji presuđeno da mora doneti zakon, lex specijalis, za istrage o sumnjama na krađu beba.

Poslednji put Komitet ministara razmatrao je sprovođenje te presude u decembru 2018. i tada je ponovo pozvao Srbiju da hitno preduzme sve mere kako bi se zakonski rešio slučaj nestalih beba.

U privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Vlasti u Srbiji u više navrata dostavljale su izveštaje Savetu Evrope u kojima se navode preduzete mere i koraci za ispunjenje presude Evropskog suda. Tako je Vlada Srbije navela da je nacrt Zakona o utvrđivanju činjenica o deci koja su nestala iz porodilišta upućen Skupštini na usvajanje još početkom 2018. godine, ali on do danas nije usvojen. Vlada je navela i da su udruženja roditelja i nevladine organizacije koje se bave ovim problemom konsultovana pri izradi zakona, ali predstavnici udruženja su to negirali. Vlada je kao primer pozitivne prakse navela i jednu prvostepenu presudu suda u Kikindi u korist roditelja, ali nije poznato da li je ta presuda izvršena i po kom zakonu, s obzirom da lex specijalis nije usvojen.

Glavni deo presude Evropskog suda protiv Srbije, koji podrazumeva istrage i obeštećenje roditelja – još uvek nije ispunjen.

Odluka Komiteta ministara SE sa aktuelnog razmatranja biće objavljena po završetku trodnevnog sastanaka.

Prema nekim podacima, u Srbiji je za više decenija bilo oko 5.000 slučajeve nestalih beba, dok je po podacima MUP-a iznetim prošle godine, podneto oko 615 krivičnih prijava za otmicu novorođenčadi.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari