Zastrašujuće da je premijerka "bespomoćna" za vladavinu prava 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Naša država mora mnogo toga da promeni u pravosudnom sistemu kako bi on bio efikasan, jer vladavina prava zaista nije na zadovoljavajućem nivou.

Kad premijerka Ana Brnabić kaže da je „bespomoćna“ po tom pitanju, građani mogu samo da se osete potpuno zastrašeno i obespravljeno, zaključuje Maja Pavlović, direktorka novosadske televizije K9 nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije i prekida 23-dnevnog štrajka glađu zbog uslova u kojima radi taj medij.

Maja Pavlović za Danas objašnjava da se sada oseća fizički bolje, ali da je pred njom i dalje borba za opstanak medija koji vodi, s obzirom da od predstavnika vlasti nije dobila potvrdu da će njeni zahtevi biti ispunjeni, već samo obećanje premijerke da će se na ovim problemima raditi.

Sastanak sa predstavnicima države počeo je vrlo oštro. Premijerka je rekla da „apsolutno ne podržava štrajk glađu“ i da smatra da je to vrsta vrlo ozbiljne ucene. Brnabić je tokom sastanka naglašavala da je pristala na razgovor iako nije nadležna i da, kako je rekla, ne može da utiče na sudstvo.

Najjači utisak sa jučerašnjeg sastanka joj je, kako kaže, da je to bila retka prilika kada sa predstavnicima države i institucija može da se razgovara o temi o kojoj postoje sukobljena mišljenja, ali se zaista moglo čuti koji su to konkretni problemi – zastoj u sudskom procesu, nesrazmerne promene naknada za emitovanje i obaveze prema organizacijama za zaštitu autorskih prava, zbog čega je poslovanje ovog medija postalo ugroženo.

– Očigledno je da je jako težak put do rešenja na obostrano zadovoljstvo ali nadam se da smo pokazali da niko tu ne napada državu i da država nema razloga da se brani nego da zajednički traži rešenja koja su interesu njenih građana, ističe Pavlović.

Ona dodaje da je svakako ohrabrujuće što je premijerka Brnabić obećala da će učiniti ono što je moguće u okviru njenih nadležnosti da se promeni nepovoljna situacija za poslovanje lokalnih medija.

– Ipak, mislim da je zabrinjavajuće što, kada neko u državi ima problem, kada građani očekuju rešenje – ona kaže da ne može da se meša, da ne može da pomogne, naglašava ona. Pavlović dodaje i da joj je drago što su predstavnici institucija kao što je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i organizacija za zaštitu autorskih prava – OFPS i SOKOJ, učestvovali u ovom sastanku s obzirom da sa njima postoji spor koji sudskim putem još nije rešen te da će u narednim danima njen glavni cilj biti da pokuša da razgovara sa njima o daljim uslovima saradnje.

– Od ponedeljka ćemo kontaktirati i OFPS i SOKOJ i u najkraćem roku zakazati sa njima sastanak. Dobro je što je i Olivera Zekić ispred REM-a rekla da će ići sa mnom na taj sastanak i što je i ona razumela da su ove naknade previsoke a nije se vodilo računa o konkursnim uslovima – odnosno oni su menjani pre isteka važenja konkursa. Za mene je to nedopustivo – da vas neko ubaci u investiciju po jednim uslovima, a onda kaže sada su drugi uslovi. Zato se nadam da će biti pokrenuta inicijativa da se to promeni, naglašava ona.

Još uvek bez signala u pojedinim domovima

Kako javljaju pojedini građani – druge lokalne televizije mogu da vide ali kanal 9 još uvek ne, prenosi nam Maja Pavlović ističući da će u narednim danima morati da proveri zašto je to tako. „Nadam se da ću dobiti odgovor da li postoji neka razlika između nas, jer svi imamo iste dozvole za emitovanje i kako da to izjednačimo da K9 ima potpuno ravnopravne uslove kao i ostale lokalne televizije iz Novog Sada“, navela je ona.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari