"Zlostavljanje svoje dece prijavio sam mnogo puta, ali ništa se ne dešava": Otac iz Kule optužuje Centar za socijalni rad 1Centar za socijalni rad u Kuli, foto: printscreen / Google street view

„Prvi put zlostavljanje dece prijavio sam 2015. godine, a od tada, fizičko, psihičko maltretiranje i zapostavljanje dece prijavio sam pisanim putem tridesetak puta. Sve prijave prošle su bez sankcionisanja zlostavljača i bez bilo kakve reakcije Centra za socijalni rad u Kuli“, ispričao je za Danas Ljubinko Mijatov, otac dvoje dece, koji godinama pokušava da dobije starateljstvo nad svojom decom.

Jer, kako tvrdi, ona su izložena zlostavljanju od strane njihove majke, odnosno bivše supruge.

Situaciju opisuje kao „prikrivanje zlostavljanja dece od strane Centra za socijalni rad u Kuli“, istakavši da se u toj ustanovi procedure koje se tiču prijava nasilja često krše, što, ujedno, predstavlja i prekršaj za koji je određena kazna zatvora.

„Kada prijavite zlostavljanje dece mora da se poštuje procedura po prijemu prijave. Prvo ide razgovor sa žrtvom nasamo, odnosno ne u prisustvu zlostavljača tri puta zaredom, što se događalo, kao i razgovor sa osobom koja je prijavila zlostavljanje. U danu kada sam došao da prijavim, primili su me na moje pismene i usmene molbe, ali nikakve reakcije nije bilo“, rekao je Mijatov.

Njegova prva prijava odnosi se na njegovu ćerku koja je tada imala svega 14 godina i koja je do tog trenutka, kako kaže, trpela višegodišnje zlostavljanje.

Zbog toga, on je svoju ćerku vodio i kod psihologa u Sombor, koji mu je poručio da takav slučaj nije video, te da, uprkos višgodišnjem iskustvu u obavljanju tog posla, ne zna šta da učini u njenom slučaju.

U izveštaju psihologa, u koji je Danas imao uvid, navodi se da je devojčica „u više navrata bila kažnjena bez razloga“ i kako je „majka često fizički kažnjavala, vređala i zanemarivala nju i brata“, te da je u odnosu na nju primetan „veliki strah i ambivalentan stav“, a da simptome koje pokazuje ukazuju na znake postrtraumatskog stresnog poremećaja.

Nakon toga, Mijatov je napisao izveštaj koji je predao Centru za socijalni rad u Kuli, na koji, kako je naglasio „nikakve reakcije nije bilo“.

Danas je, kako naš sagovornik tvrdi, u sličnoj situaciji i njegov sin, koji je dete sa posebnim potrebama, a koji živi u neadekvatnim uslovima.

U zahtevu za reagovanje, koji je taj otac uputio Centru 22. februara prošle godine, navodi se da je nakon prošlogodišnjeg obilaska, kuća zatečena u „lošim higijenskim uslovima, količinom smeća i lošim održavanjem higijene u svim prostorijama kuće“, te da „zatečeno stanje daleko ispod svih načela i standarda koje propisuje struka“.

Ljubinko Mijatov kaže da je više pritužbi poslao i na adresu pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, ali su se „one završile pravnim ping-pongom, i prebacivanjem odgovornosti na druge instance“.

Iz Centra za socijalni rad u Kuli rekli su nam da to „ne predstavlja bilo kakvo prikrivanje ili izostanak reakcije“, već da je u pitanju veoma kompleksan predmet na kojem rade godinama, s obzirom na to da se vodi veliki broj sudskih postupaka koji su u toku. U pitanju su upravni postupci, nadzori, postupci drugog stepena i slično.

„Kroz ovih nekoliko godina uradili smo veliki broj kućnih poseta, individualnih razgovora, veliki broj odgovora po nalogu suda. Sve se radi u okviru odgovarajućeg sudskog postupka, po tužbi jedne ili druge strane. Sudu, tužilaštvu i policiji poslali smo niz izveštaja za sve ove godine“, rekla je za Danas direktorka tog centra Gordana Vakula.

Prema njenim rečima, u pitanju je „ozbiljan predmet i rad“, te da je „daleko od toga“ da ta institucija nije reagovala u skladu sa svojim ovlašćenjima, objasnivši da glavni problem leži u tome što sudski postupci jako dugo traju, kao i da je glavni sudski postupak u toku.

„Radimo na predmetu u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti, to je suština. Ishodi, u krajnjoj liniji zavise najviše od sudskih postupaka koji se pokreću i vode“, zaključila je Vakula.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.
Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari