Forbes: Strela iz Obrenovca još prošle godine ušla u vlasničku strukturu Laste 1Foto: Shutterstock/Alex Linch

Zvanično nepoznati investitor svakih nekoliko dana kupi po još koju stotinu akcija saobraćajnog preduzeća Lasta. Tokom poslednja tri meseca u vlasništvu kastodi računa Erste banke našlo se još nepunih 20.000 akcija ovog prevoznika, pa je učešće nepoznatog vlasnika poraslo sa 15,8 na 16,7 odsto.

Nedavno objavljeni finansijski izveštaji za 2023. godinu potvrdili su pisanje Forbes Srbija o identitetu prikrivenog investitora u akcije Laste. Dodatno, u izveštaju se vidi i da je Lastin konkurent, Strela iz Obrenovca ušla u vlasničku strukturu beogradskog saobraćajnog preduzeća još lane.

Podaci o poslovanju obrenovačke Strele nam otkrivaju da im poslovni prihodi, pa i profit rastu. Napomene uz izveštaj daju podatke i o dugoročnim finansijskim plasmanima. Tokom 2023. godine pod ovom stavkom Strela Obrenovac je knjižila rashode od ukupno 412,6 miliona dinara.

Od toga je po osnovu ugovora o prenosu udela u saobraćajnom preduzeću Lastra dato 357,7 miliona dinara, dok je za učešće u kapitalu AD Lasta Beograd izdvojeno 54,8 miliona dinara.

Strela Obrenovac, pokazuje izveštaj, na kraju prošle godine bila je vlasnik ukupno 99.692 akcije beogradskog preduzeća Lasta.

Beograd i Smederevo prodavali udele

Značajna promena u vlasničkoj strukturi ovog prevoznika desila se krajem februara ove godine. Tada je Grad Beograd prodao svojih 264.116 akcija, što je 11,47 odsto udela. I kada bi se tom broju akcija pridodalo učešće Strele Obrenovac potvrđeno izveštajem, dolazi se do približnog broja akcija u vlasništvu zbirnog računa. Na kraju februara, Erste kastodi račun je brojao 363.826 akcije Laste.

Krajem marta i Grad Smederevo je rešio da unovči svoj udeo u beogradskom prevozniku. Oni su prodali 15.455 akcija, a kastodi račun je postao vlasnik 364.717 akcija. Tada su stigli na 15,85 odsto udela.

Podaci o trgovanju akcijama Laste na Beogradskoj berzi pokazuju da su i ponuda i tražnja skoro stalne, ali ne u velikom obimu. Narednih nedelja na berzi se prodavalo nekada 60, a najviše 1.600 akcija u danu.

Među državnim institucijama koje su i dalje suvlasnici Laste su Akcionarski fond sa 29,7 odsto udela, Republika Srbija sa 13,77 odsto, PIO fond sa 7,88, Nacionalna služba za zapošljavanje sa 2,74 odsto, RFZO sa 2,63 i opština Stara Pazova sa 0,38 i Inđija sa 0,23 odsto.

Iako se Lasta godinama bori da preživi, obim njenih poslova daleko je veći od obrenovačkog konkurenta.

Beogradski prevoznik je prošle godine ostvario 7,4 milijarde poslovnih, a 7,5 milijardi dinara ukupnih prihoda. Godinu pre su prebrojali oko pola milijarde dinara manje. Uz ukupne rashode od 8,1 milijardu, godinu su završili sa gubitkom od 566,7 miliona dinara. I manji je nego godinu pre, kada je dostigao 919,2 miliona dinara.

Strela iz Obrenovca, s druge strane, ostvarila je poslovne prihode od 2,3 milijarde dinara, što je oko 600 miliona više nego godinu pre. Ukupni prihodi su dostigli 2,44 milijarde, a rashodi 2,13 milijardi dinara. Godinu su završili sa neto dobitkom od 250,4 miliona dinara, oko 74 miliona više nego godinu pre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari