Kako se kreće kurs evra u Zaječaru, Nišu, Jagodini, Novom Sadu, Donjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Kragujevcu, Subotici, Vranju i Šapcu 1Menjačnica u Šapcu, arhivska slika, foto K.V.

Istraživanje Danasa pokazuje da se kurs evra stabilizovao i da nema većih oscilacija. Primetno je u menjačnicama u anketiranim gradovima povećanje kursa u odnosu na period pre izbijanja ukrajinske krize.

Kupovni kurs se u svim gradovima uglavnom kreće oko 117,00 pa sve do 119,00 dinara za evro, dok oni koji žele da kupe ovu valutu moraju da plate oko 120,00 dinara za evro, a ponegde, kao u jednoj menjačnici u Užicu, dinar više.

Evra ima u gotovo svim menjačnicama, a splasnula je i potražnja od pre nedelju dana.

ZAJEČAR: Otkupni kurs evra u Zaječaru se kreće od 117 do 118 dinara, dok prodajni ide od 119 do čak 120.19 dinara i evri se mogu kupiti slobodno.

NIŠ: U Nišu se kupovni kurs evra kreće od 117 do 118.60 dinara, zavisno od menjačnice.

Prodajni kurs evra je na danas od 119 do 120 dinara, mada u nekim menjačnicama kažu da može da se “postigne dogovor”, te da kurs može da “ide malo niže”.

Radnici u menjačnicama pričaju da sada ima dovoljno evra, da nema nikakvog ograničenja jer više nema veće potražnje za valutom Evropske unije kao pre desetak dana.

Kako se kreće kurs evra u Zaječaru, Nišu, Jagodini, Novom Sadu, Donjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, Kragujevcu, Subotici, Vranju i Šapcu 2

JAGODINA: U zavisnosti od menjačnice do menjačnice današnji kupovni kurs evra u Jagodini je 117 ili 118 dinara, dok je prodajni uglavnom svuda isti i iznosi 119 dinara. To je nešto manje nego juče kada je prodajni kurs bio 120 dimara.

NOVI SAD: U novosadskim menjačnicama, kurs dinara se posle prošlonedeljnog pada stabiizovao na nivou malo ispod 120 dinara za evro. Kurs prema evru je neujednačen i kreće se, kupovni od 117,20 do 119,90 dinara za evro prodajni. To je raspon, a u manjim menjačnicama je nešto manji i kreće se između 117,60 do 119,20.

DONI MILANOVAC: Pre nekoliko dana dana, 8. marta, u jedinoj menjačnici u Donjem Milanovcu, evro se otkupljivao za 117, a prodavao za 119 dinara. Potražnja za evrima, kako su nam rekli, bla je veća nego u ranijem periodu i mnogo više se kupovao, nego prodavao.

Danas se u toj menjačnici evro prodaje po 120, a otkupljuje za 118 dinara. Isti odnos između kupovnog i prodajnog kursa u menjačnici u Majdanpeku je identičan – kupuje se za 118, a prodaje za 120 dinara.

NOVI PAZAR: U Novom Pazaru kupovni kurs evra je 117,2971 dinara, dok je srednji 117,6501, a prodajni 118,0030. Najbolji kurs je Erste banci i iznosi- kupovni 117.0500, dok je prodajni 118.8265. I dalje je velika potražnja za evrima, ljudi masovno kupuju evre u menjačnicama.

UŽICE: Vrednost evra u užičkim menjačnicama kreće se od 119 do 120 dinara, pa i dinar više, ali ne može se kupiti u svakom trenutku. Vlasnici menjačnica tvrde da prodaju onoliko koliko otkupe od građana i sve to odmah prodaju.

„Evro otkupljujemo po 118, a prodajemo ga po 119 dinara. Međutim, trenutno ga nemamo. To ne znači da ga neće biti tokom dana, jer to zavisi o toga da li ćemo ga otkupiti od nekoga. Sve što otkupimo, odmah i prodamo, ali nemamo većih iznosa za prodaju“, kaže za Danas vlasnik jedne menjačnice u gradu.

Dugogodišnji vlasnik druge menjačnice navodi da će „verovatno sadašnji kurs biti do izbora, nakon čega bi njegova vrednost mogla da raste“, ali da „nije siguran u tu procenu“.

„Kada bih zao šta će se dogoditi, obogatio bi se, ali ne mogu tačno da procenim šta će biti“, dodaje vlasnik te menjačnice i podseća na to da građani mogu da kupe strane valute u bankama u kojima imaju račune.

Naš sagovornik objašnjava da raste i kurs dolara, pa i švajcarskog franka, te da će to uticati na vrednost evra.

U trećoj menjačnici navode da i oni prodaju evro po 119, ali da ima njihovih kolega koji „koriste priliku i prodaju ga po 120, pa čak i po 121 dinar“.

SUBOTICA: U Subotici postoje male razlike u kursu evra u zavisnosti od menjačnice u kojoj se kupuje, odnosno prodaje. U jednoj od menjačnica evro se može kupiti za 117,90 dinara, a u drugoj za 118 dinara. Kada je u pitanju prodaja, u jednoj od menjačnica se prodaje za 119,80 dinara, a u drugoj 119,99 dinara.

VRANJE: Današnji prodajni kurs evra u menjačnicama u Vranju je 120 dinara, dok se otkupljuje po ceni od 119 dinara.

U svim menjačnicama ima evra u dovoljnim količinama, a potražnja je standardna uz veću prodaju i manji otkup.

KRAGUJEVAC: U Kragujevcu se situacija sa evriam stabilizovaka pre nedelju dana ali, ipak ima svojih posebnosti i novina. Dok je prodajni kurs 117,5 istaknut, napisan i na svetlećim reklamama i panoima, kupovni nigde nije naznačen, za razliku od ostalih deviza: dolara ili švajcaraca.

Za cenu kupovine evra mora da se pita u menjačnici, a one ga daju po ceni od 119 do 120 dinara. Za kupovinu veće količine evra cena se posebno dogovara sa vlasnicima menjačnica.

ŠABAC: Kurs evra u Šapcu se razlikuje od menjačnice do menjačnice. Tako se prodajna cena evra kreće od 118,70 do 120 dinara za jedan evro, dok je kupovni kurs od 117,50 do 118 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari