Proizvođači maline iz zapadne Srbije, nezadovoljni otkupnom cenom ovogodišnjeg roda, najavili su da će 8. oktobra od 12 do 15 časova ispred sedišta Vlade Srbije u Beogradu, organizovati mirni protestni skup. To je, u nedelju uveče u Užicu, odlučila Skupština Unije proizvođača maline zapadne Srbije.


Podsetivši da malinari zahtevaju da se akontna otkupna cena sa 75 do 80 dinara poveća na 100 dinara u celoj Srbiji, da država obezbedi subvenciju na izvoz od 26 dinara po kilogramu i da malinu proglasi za strateški proizvod, Dragiša Terzić, predsednik te asocijacije kaže da je u toku prijavljivanje tog skupa MUP-u Srbije. On dodaje da će malinari u Beograd otputovati organizovano autobusima i automobilima, ali i javnim prevozom, jer im je ranije bilo zabranjeno da putuju traktorima i kamionima.

– Vladi ćemo uputiti zahteve i očekujemo da nas konačno prime ministar poljoprivrede Dušan Petrović i premijer Mirko Cvetković. Očekujemo da ministar Petrović ispuni obećanje i na sastanak sa nama pozove i predstavnike Viktorija grupe, Džopsona i Sirogojno kompani, koji su najveći izvoznici maline“, kaže za Danas Terzić, istakavši da su malinari pre tri meseca tražili takav skup.

Terzić navodi da je delegacija Unije proizvođača maline zapadne Srbije razgovara juče sa predstavnicima Delegacije Evropske komisije u Beogradu o problemima u poljoprivredi Srbije, posebno u malinarstvu, ali da, kako je rekao „za sada neće u javnosti iznositi stavove predstavnika Delegacije Evropske komisije, jer to ne bi koristilo rešenju problema“.

– Za nekoliko dana predstavnici naše unije biće pozvani u Brisel, u sedište EU. Tražili smo i da uspostavimo kontakte

sa predstavnicima udruženja potrošača u EU, da vidimo kako je moguće da malina tamo košta 16 evra, a ovde 80 evrocenti“, kazao je Terzić.

Hladnjačari nisu dobili kredite

– Iako smo se 6. avgusta dogovorili da će hladnjačari najkasnije do 20. avgusta ove godine dobiti kredite iz Fonda za razvoj, to se do danas nije dogodilo. Jednostavno smo izmanipulisani, jer niko iz Arilja nije dobio te pare, niti ijedna ariljska hladnjača plaća malinu 100 dinara – kaže Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari