Protest frilensera ispred Vlade, simbolično spalili pristigla poreska rešenja 1Foto: N1

Udruženje radnika na internetu (frilenseri) protestovalo je danas ispred vlade Srbije zbog načina oporezivanja dohotka i visine poreskih stopa. Okupljeni su simbolično spalili poreska rešenja koja su im stigla.

Predsednik tog udruženja Miran Pogačar rekao je da je jedan od njihovih zahteva da se frilenserima ne naplaćuje period od 2017. do 2020. godine, prenosi N1.

„I svakoj majci da se da pravo na trudničko i porodiljsko. Tražili smo i umanjenje postotka za četiri odsto, što nije veliko. Ovo što oni traže je previše“, rekao je Pogačar.

Frilenser iz Niša Miloš Stojković istakao je da je zbog tog načina oporezivanja „upao u dužničko ropstvo“.

„Nije najgore što nas niko nije obavestio za plaćanje poreza, najgore je što su frilenseri otišli sami do Poreske i sami pitali, tada su im odgovarali ne možete, jer nemamo načina na koji možemo da vas oporezujemo. Da je bilo sve u redu, mi bismo se legalizovali kao što smo danas“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, frilensera je sada 8.000 i „moraju da plaćaju harač narednih deset godina“.

„Frilenseri su hteli da plate, ali im država nije dozvolila i država treba da preuzme neku odgovornost. Krajnji cilj treba da bude da svi zajedno odemo do toga da imamo predstavnika u skupštini, imamo predstavnika Mirana Pogačara, da kaže da frilenseri nisu lopovi“, rekao je Stojković.

Država je tokom protesta 2021. pristala da neplaćene poreske obaveze na prihod za pet godina unazad izmire u ratama tokom narednih deset godina, a za 2023. godinu je dogovoren novi model oporezivanja ali im nije priznato pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo.

Te poreske obaveze i tekuće opteretiće njihov dohodak za oko 50 odsto zbog čega su nezadovoljni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari