Kako je ambasada Srbije u Nemačkoj odgovarila na tekst u "Berliner cajtungu": Reagovao savetnik Saša Dinić 1Svestenik i Saša Dinić, foto: Ambasada RS

Ambasada Srbije u Berlinu reagovala je „sa strahom i zabrinutošću“ na tekst pod naslovom „Dominacija Srbije mora se slomiti“ autora Muamera Bećirovića, koji je nedavno objavljen u listu „Berliner cajtung“.

Istraživač istorije diplomatije, kao i međunarodne politike Bećirović je tekst objavio 13. avgusta u ;Berliner cajtungu, a isti list je objavio i reakciju ministra savetnika u ambasadi Srbije u Berlinu Saše Dinića, prenosi Dojče vele.

„Uz svo dužno poštovanje slobode štampe i izražavanja, posebno za liberalne novine kao što je Berliner cajtung, moram da priznam da su izjave i zahtevi u tom članku, koji se pozivaju na strategiju staru više od sto godina i koja je dovela do prvog velikog uništenja Evrope u prošlom veku, sa milionima žrtava, u meni samo izazvali strah i zabrinutost“, navodi Dinić.

U svom tekstu Bećirović piše da je „habsburška balkanska strategija“ iz 1910. podrazumevala da je Sarajevo trebalo čvršće vezati za austrijski Zagreb kako bi se Beograd uravnotežio i da je „trebalo da te dve zemlje zajedno okončaju srpske hegemonističke ideje i da osnaže austrijsku hegemoniju u regionu“.

„Nemačka strategija za Balkan morala bi da se zasniva na toj istoriji, zato što se strateška situacija na Balkanu gotovo i nije promenila za više od sto godina“, navodi on.

Dinić sa svoje strane ocenjuje da bi „stvaranje hrvatsko-bosanske protivteže radi trajnog uravnoteženja Srbije na Balkanu, kako autor predlaže, predstavljalo čistu pretnju za region i njegovu stabilnost, i osudilo na propast svaki napor da se region ekonomski poveže“.

„Takvo grupisanje jedan protiv drugog je opasno. Potrebna nam je saradnja jedan sa drugim. Predlozi autora takođe su protivni ciljevima i prioritetima Berlinskog procesa koji je pokrenut u Nemačkoj“, ukazao je Dinić.

Bećirović je u svom tekstu naveo i da „jedina država koja bi mogla da uvede red na Balkanu i trajno obezbedi sopstvene strateške interese u regionu jeste Nemačka“, jer je ona „daleko najvažniji trgovinski partner Hrvatske, Bosne i Srbije“, a i geografski udaljena nekoliko stotina kilometara.

„Potrebna je moć, nemačka moć, da se uvede red na Balkan. Sve ostalo je kratkoročno, srednjoročno i dugoročno osuđeno na propast“, navodi on.

Dinić odgovara da je autor u pravu kada kaže da Nemačka može da učini više za Zapadni Balkan i da veruje da Berlin može da preuzme još važniju ulogu u regionu, tako što će tamo podsticati ekonomsku saradnju.

„Stabilnost i saradnja u regionu Zapadnog Balkana su za Srbiju od istog značaja kao što su stabilnost i saradnja u Evropi za Nemačku. Srbija jeste i ostaće pouzdan partner Nemačkoj. Tim partnerstvom može se postići više nego sankcijama, vojnicima, nemirima i nestabilnošću“, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari