Bes i gnev građana su opravdani, ali nisu dovoljni bez jasne političke artikulacije: Sagovornici Danasa o prvom obraćanju opozicije na protestu Srbija protiv nasilja 1Foto: A.H./ATAImages

Nakon višemesečnih najava da će se političari, takozvani tehnički organizatori protesti Srbija protiv nasilja, konačno popeti na binu i obratiti građankama i građanima, to se i dogodilo proteklog vikenda.

Nekoliko dana nakon što je opozicija potpisala „Dogovor za pobedu“, dokument koji obavezuje proevropsku opoziciju na saradnju uoči predstojećih vanrednih izbora, na 21. protestu Srbija protiv nasilja građankama i građanima su se obratili Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke kao Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka i narodni poslanik.

Jedino što mogu reći jeste: konačno, kaže za Danas Dinko Gruhonjić, univerzitetski profesor i programski direktor Nezavinsnog udruženja novinara Vojvodine.

Bes i gnev građana su opravdani, ali nisu dovoljni bez jasne političke artikulacije: Sagovornici Danasa o prvom obraćanju opozicije na protestu Srbija protiv nasilja 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Jer, dodaje, dosta su se skrivali iza leđa građana i tako radili u korist štete protesta.

– Bes i gnev građana su opravdani, ali nisu dovoljni bez jasne političke artikulacije. Sada ostaje da se nadamo da će opozicija konačno uspeti da se uozbilji, organizuje i suprotstavi se mafijaško-nacionalističkoj hobotnici. Biće potrebno mnogo, mnogo rada, i nadam se da su toga opozicionari svesni. Ako nisu, neka se pripreme za kritiku. Sećamo se kako smo kritikovali opoziciju devedesetih, pa su na kraju ipak uspeli da se uozbilje i da dokažu da nisu Miloševićevi igrači i politički diletanti. Isti zadatak je i sada pred njima – zaključuje sagovornik Danasa.

Jovana Gligorijević, novinarka Vremena ističe za Danas da nema potrebe da se organizatori protesta kriju.

– Tako da ne vidim problem. Osim toga, nama sada definitivno dolazi izborna kampanja, iako ne znamo kad će izbori biti. To obraćanje političara na protestima je zgodan test koliko su prihvaćeni u biračkom telu – kaže Gligorijević.

Bes i gnev građana su opravdani, ali nisu dovoljni bez jasne političke artikulacije: Sagovornici Danasa o prvom obraćanju opozicije na protestu Srbija protiv nasilja 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, kaže, s druge strane, za Danas, da se od  Aleksandra Jovanovića Ćute i Srđana Milivojevića nije moglo čuti ništa spektakularno.

Zoran Vuletić
foto FoNet Milica Vučković

– Ćutina ideja da se svi ujedine na jednoj listi protiv Vučića je jednako besmislena u Utisku nedelje i Novom danu kao i pred nekoliko hiljada ljudi na ulici. Srđan Milivojević jednako besmisleno i arhaično zvuči u Skupštini Srbije kada uz busanje u grudi ne da Kosovo kao i na ulici kada u desetercu lance pretvara u krila. Takve ideje su štetne, idu na ruku Vučiću i ne mogu se popraviti nikavim govorničkim veštinama. Samim tim ni protest ne može da proizvede željeni rezultat – ističe Zoran Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari