"Brigo moja pređi na drugoga": Žarko Korać o načinu na koji se Vučić nosi sa kosovskim "čvorom" 1Foto: Medija centar

Aleksandar Vučić postane naglo demokrata kada treba da donese neku odluku koja može da bude rizična za njegovu političku karijeru. Onda mora da se “konsultuje sa građanima” i traži podršku preko TV. Onda jako voli da deli odgovornost u stilu – brigo moja pređi na drugoga – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Komentarišući obraćanje Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, tek u nedelju, 21. avgusta, tri dana nakon povratka iz Brisela i susreta sa evropskim zvaničnicima i premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijom, a posle sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, koji je zakazan za nedelju u deset ujutru, sagovornik Danasa kaže da je na „pregovorima sa Kurtijem, o kojima ustvari ne znamo ništa, trebalo da donese “istorijske odluke” tipa da automobili sa kosovskim tablicama mogu da prolaze kroz Srbiju, koja je inače već dosta ranije Srbija prihvatila“.

– U poslednje vreme stranim diplomatama tvrdi da više “ne kontroliše Srbe sa Kosova” iako on kontrolise u potpunosti Srpsku listu koja je i parlamentu Kosova i u vladi Kosova. Sasvim je druga tema sto ni Kurti ne prihvata neke obaveze koje je prihvatila predhodna vlada Kosova – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tako se opasna igra oko mira i stabilnosti nastavlja, bez velikih nada da bi moglo doći do nekog sveobuhvatnijeg sporazuma.

– Nema Vučić hrabrosti da donese odluke važne za budućnost Srbije koje bi ga ugrozile kao političara. Ali pre pregovora i Kurtija i Vučića je primio generalni sekretar Nato. Valjda da ih podseti da je velika batina blizu i u rukama drugoga – zaključuje on.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Peković rekao je na konferenciji za medije da će se predsednik Aleksandar Vučić obratiti javnosti u nedelju u 13.30, nakon sastanka sa Srbima sa Kosova.

Predsednik ne može da se pomiri s tim da imamo sukobe, da nemamo kompromis, danonoćno radimo na tome da nađemo rešenje, rekao je Petković.

Petar Petković je rekao da je Vučić u Briselu branio poziciju Srbije i tragao za kompromisnim rešenjima, da se sačuva mir, ali i da je znao da na miran i mudar način odgovori predstavnicima međunarodne zajednice i Aljbinu Kurtiju.

Istakao je da Vučić od jutros razgovara sa svojim saradnicima i sa srpskim pregovaračkim timom nastavlja da radi na nalaženju kompromisnih rešenja.

– O jučerašnjem danu i svemu što se juče dešavalo, Vučić je jutros izvestio i predsednicu vlade kao i nekoliko funkcionera u Vladi Republike Srbije. Time smo bukvalno po povratku iz Brisela započeli naš danonoćni rad na traganju rešenja da sačuvamo mir i stabilnost. Od danas počinje naša trka s vremenom, kakao da pored svih problema i teškoća, pored gotovo nemogućih uslova koje stvara Aljbin Kurti, kako da osiguramo bolji život i mir za Srbe na KiM, da izbegnemo sukobe i da nastavimo sa razvojem i napretkom cele naše države – rekao je Petković.

Ističe da se razmatraju sva moguća rešenja koja će biti u interesu srpskog naroda na KiM i koja neće pogaziti interese naše države, a ići će u pravcu kompromisnog rešenja.

– To je razlog zbog čega vam se danas obraćam ja, a ne predsednik Vučić koji će se obratiti javnosti u nedelju u 13.30 iz Palate ‘Srbija’, a razlog je taj što Vučić nikada ne izlazi za govornicu, ne govori šta je nerealno i ne obećava predloge i rešenja koja ne može da ispuni, iako ovde mnoge stvari ne zavise od nas. Potrebna je druga strana koja mora da se složi i ide u pravcu kompromisnih rešenja – rekao je direktor Kancelarije za KiM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari