Brnabić članovima Radne grupe Saveta EU: Srbija spremna za otvaranje Klastera 3 pregovora 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas sa predstavnicima Radne grupe Saveta EU za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA) da je Srbija spremna za otvaranje Klatera 3 pretpristupnih pregovora.

Brnabić je istakla da je članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije i da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvaruje dve trećine ukupne robne razmene, saopšteno je iz vlade.

Predsednica vlade je sagovornike podsetila da je Evropska komisija već u dva navarata pozvala države članice da podrže otvaranje Klastera 3 procesa pretpristupnih pregovora Srbije, ali da do njega još nije došlo.

Brnabić je rekla da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, ali da insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma.

Premijerka je rekla da Priština nije ispunila ništa iz Briselskog sporazuma i da je kontradiktorno i neprincipijelno da zbog toga biva nagrađivana podrškom za pokretanje procedure prijema u Savet Evrope.

Predsednica vlade je naglasila da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Brnabić je istakla i posvećenost Srbije za dobrosusedsku saradnju koju smatra neophodnom u daljem razvoju našeg regiona, kao i to što je pokrenuta inicijativa Otvoreni Balkan.

Najzad, premijerka je rekla da su su reforme u oblasti vladavine prava prioritet, da će one biti snažno nastavljene, kao i da je u prethodnom periodu napredak postignut u gotovo svim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari