Brnabić i Plenković otvorili Hrvatski dom u Subotici 1Foto. J. Patarčić/Danas

Premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković otvorili su danas u Subotici Hrvatski dom – Maticu, sedište tri krovne institucije hrvatske zajednice u Srbiji, a čiju je izgradnju u potpunosti, sa 1,8 miliona evra, finansirala Vlada Hrvatske.

Uz presecanje vrpce i intoniranje himne Srbije i Hrvatske, danas je u Subotici svečano otvoren Hrvatski dom, koji se prostire na 1.100 kvadrata, a u kojem će se nalaziti Hrvatsko nacionalno veće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačka ustanova “Hrvatska riječ”.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni i iskreno je zainteresovana za razvijanje sveukupnih odnosa i unapređenja uzajamno korisne saradnje, zbog čega joj je posebno drago što je predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković danas u Subotici, nakon nepuna dva meseca otkako su se susreli u Zagrebu.

“Srbija i Hrvatska dele mnogo toga i mnogo toga nam je zajedničko, nažalost, i onog lepog i onog ružnog, i svakako nije tajna da nas još uvek opterećuju teške posledice zajedničke istorije, što je neretko dovodilo do zahlađenja odnosa. Svako, pa i najmanje zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske, uvek se prvo oseti među pripadnicima manjinskih zajednica, odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. To je, takođe, jedan od razloga zbog koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa, zajedničkih potreba na bazi evropskih vrednosti, a što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog ovog regiona”, rekla je Brnabić.

Brnabić i Plenković otvorili Hrvatski dom u Subotici 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Ona je naglasila da su današnja poseta premijera Hrvatske i njena poseta Zagrebu, veoma važne i daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa u budućnosti.

“Izuzetno je važno da smo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, i samo u ovoj godini imali smo do sada šest poseta, odnosno sastanaka na viskom i najvišem nivou. Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje, a koja su otvorena više decenija”, istakla je premijerka.

Brnabić je dodala da je posebno raduje bliska saradnja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, te da će ova godina ostati upamćena i po tome što su 5. januara u Zagrebu Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac potpisali Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Brnabić i Plenković otvorili Hrvatski dom u Subotici 3
Foto. J. Patarčić/Danas

Ona je kazala da Srbija posvećeno podržava hrvatsku nacionalnu manjinu kada je u pitanju ostvarivanje prava u oblasti obrazovanja, infrastrukture, informisanja, kulture, političkog delovanja i da će nastaviti da izdvaja sredstva u mnogo značajnijem obimu u budućnosti.

“Hrvatska kuća ne samo da će služiti kao centar za promociju hrvatske kulture i umetnosti, već će biti mesto susreta ljudi iz obe zemlje, iz Srbije i Hrvatske, i danas jasno pokazujemo da smo spremni da gradimo i jačamo naše odnose, da investiramo u zajedničku budućnost i da poštujemo i cenimo zajedničku baštinu”, poručila je Ana Brnabić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da Hrvatski dom nije mogao naći bolje mesto nego da bude baš u Subotici, najvažnijem sedištu Hrvata u Srbiji, te da veruje da će doprineti unapređenju položaja Hrvata u Srbiji, ali i poboljšanju odnosa između Srbije i Hrvatske.

“To što će on biti dom ‘Hrvatske riječi’, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog nacionalnog veća, samo me učvršćuje u uverenju da smo na našem susretu pre nekoliko godina u Vladi vrlo brzo doneli odluku da moramo što pre i u potpunosti realizovati ovaj projekat Vlade Hrvatske, sa velikim zadovoljstvom ga je finansirala u potpunosti jer na taj način ostvarili smo dom trajno, Maticu koja će biti važno mesto okupljanja Hrvata u Vojvodini i Srbiji”, kazao je Plenković.

Brnabić i Plenković otvorili Hrvatski dom u Subotici 4
Foto. J. Patarčić/Danas

On je naglasio da je imenovanje Tomislava Žigmanova kao ministra u Vladi Srbije važan korak i u bilateralnim odnosima.

“Mislim da su takvi politički odvažni potezi ključni i za bolji položaj Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, naravno, i svih drugih manjina”, rekao je Plenković.

On se složio sa predsednicom Vlade Srbije da su odnosi Hrvatske i Srbije kompleksni i da ih opterećuju pitanja iz prošlosti koja su i dalje živa, te da su na današnjem sastanku u Subotici, kao i pre nekoliko nedelja u Zagrebu, govorili o svim tim temama, ali da su otvorili i sva aktuelna pitanja.

“Unapređenje saradnje, trgovinske razmene, u vrlo konkretnom pogledu unapređenje boljeg prometnog povezivanja, prometne infrastukture i iskoraka na području stabilnosti na prostoru Jugoistočne Evrope i, naravno, u kontekstu evropskih integracija”, dodao je Plenković, poručujući da Hrvatska gleda sa optimizmom na evropski put svih susednih država, pa tako i Srbije, i da želi da na tom putu bude uspešna.

Brnabić i Plenković otvorili Hrvatski dom u Subotici 5
Foto. J. Patarčić/Danas

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić podvukla je da je današnji dan za Hrvate u Srbiji veliki, jer je Vlada Hrvatske učinila nešto o čemu su pre nekoliko godina samo mogli da sanjaju i da je Matica bila logičan sled višegodišnjih napora i posvećenog rada.

Ona se zahvalila Vladi Hrvatske na podršci, naglašavajući da svaki dinar koji dođe u hrvatsku zajednicu bude utrostručen, te da trenutno imaju devet otvorenih gradilišta.

“Jednako kao što smo Maticu u Subotici podigli, podići ćemo Matice u Monoštoru, Petrovaradinu, Sonti, Beogradu i Sremskoj Mitrovici, jedankim žarom i posvećenošću svako od nas usmeriće svoje snage sada da svaki naš čovek dobije prostor koji će mu s jedne strane pružiti sigurnost, a s druge vetar da može slobodno leteti”, kazala je Vojnić, dodajući da Matica nije samo dom za hrvatsku zajednicu.

“Hrvatska je napravila dom u kojem su svi naši sunarodnici dobrodošli. Ovo je naša zemlja, tu smo sagradili dom, i dok je nas, ostajemo ovde”, poručila je Vojnić.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov se zahvalio svima koji su omogućili realizaciju ovog projekta, naglasivši da “srce je puno”.

“Drugačiji je sada i kontekst, jer učestvujemo u procesima donošenja odluka u Vladi Srbije, zastupljeni smo u regionalnoj administraciji u AP Vojvodini i Gradu Novom Sadu i nastojaćemo i dalje da budemo konstruktivni, pozitivni i da doprinosimo rastu i zajednice nacionalne manjinske kojoj pripadamo i šire. U tom smislu, reći ćemo da su Hrvati u Srbiji lojalni i pouzdani građani koji hoće dobro svima, sačuvati svoje ime i otvoriti perspektivu onima koji dolaze posle nas, stoga veliko hvala još jednom svima na svemu. Uloženi trud i uložena sredstva nisu bila uzaludna”, zaključio je Žigmanov.

Hrvatska zajednica u Srbiji danas obeležava i praznik Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, koji će se proslaviti svečanim programom u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojem će biti nagrađeni najbolji učenici nastave na hrvatskom jeziku, a svečanosti će prisustvovati i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Inače, ovo je bila prva poseta Plenkovića Srbiji kao predsednika Vlade Hrvatske, a on je u Suboticu došao i sa brojnim hrvatskim zvaničnicima.

Ranije danas, Plenković se sastao sa predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, a potom je imao i sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u Gradskoj kući, gde su razgovarali o temama bilateralnih odnosa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari