CRTA: Rezultati izbora u Beogradu ne odražavaju slobodno izraženu volju birača koji žive u njemu 1Foto: print Screen Crta youtube

Posmatračka misija Crte ocenjuje da su drastične zloupoterebe prava birača eksalirale su na izbori dan. Izražavano zabrinutost u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora i njihovo udaljavanje od slobodnih i poštenih izbora, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, iznoseći preliminarnu ocenu ove organizacije jučerašnjih izbora.

Prema njegovim rečima, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba zaključujemo da rezultati izbora u Beogradu ne odražavaju slobodno izraženu volju biralča koji žive u njemu.

– Na pet odsto biračih mesta za parlamentarne izbore i devet procenata za beogradske izbore zabeležene su nepravilnosti koje su kompromitovale izborne rezultate na tim biračkim mestima. U popodnevnim i večernjim časovima izbornog dana postojao je jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih biračkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima naročito u Beogradu. Takođe, u Beogradu se do kraja dana utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženih slučajeva na kojme se neko potpisao na izvodu iz biračkog spiska umesto birača – naveo je on.

Kako je dodao, biračka mesta su zatvorena u okolnostima zabrinjavajućeg porasta broja vođenje paralenih evidencija, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkih mesta itd.

Izborni dan je bio obeležen povredama tajnosti glasanja i neproveravanjem identiteta birača.

– Sve ove nepravilnostui su ozbiljnog karaktera. Pod ovakvim uslovima legitimitet svakih narednih lokalnih izbora biće pod istom sumnjom ako institucije ne angažuju u cilju utvrđivanja istine i odgovornosti za kršenje zakona – kazao je on.

Nedeljkov je kazao da mnogobrojni pokazatelji govore o sprovođenju izbornog inženjeringa na beogradskim izborima.

– I to manipulacijom biračkog prava i organizovanim migracijama birača u cilju oblikovanaj izbornog rezultata u Beoghradu. Pritisci na birače su bili produbljeni dobijajući sve suroviji karakter. Uz mnogobrojne navode o zloupotrebi podataka o građaniam u cilju političkog marketinga pritisaka i potkupljivanja birača – naveo je Nedeljkov.

Kako je istakao, rezultati beogradskih izbora ostaće sporni ukoliko izostane odlučna rekacija nadležnih institucija u cilju identifikovanja konkretnih osoba i mehanizama koji su korišćeni za koruptivne radnje u cilju oblikovanja volje građana. Prema njegovim rečima potrebna je akcija tužilaštva.

– I u slučajevima u kojima nema kršenja izbornih zakona, imamo čvrste indicije da su krešene zakonske procedure Zakona o prebivalištu i boravištu građana – istakao je on.

Nedeljkov je istakao da zbog svega toga Crta zahteva od institucija da hitno preduzmu sledeće korake.

– Tužilaštvo da nepristrastno ispita navode o krivičnim delima na izborima i kampanji, uključujući i krivična dela zloupotrebe službenog položaja i  nesavesnog postupanja u službi, netačnog sačinjavanja biračkih spiskova, falsifikovanja potpisa podrške birača i ispita slučejeve pritiska na birače i sumnje u zloupotrebu ličnih podataka građana i o tome obavesti javnost. Drugo, da se izmeni Zakon o lokalnim izborima tako da se pravo glasanja na lokalnim izborima stiče tek sticanjem prebivališta građana u trajanju od šest meseci. Potrebno je učiniti birački spisak transparentnijim. Ministratsvo državne uprave i lokalne samouprave treba da sprovede nezavisnu reviziju biračkog spiska. Da se kancelarijama javnih beležnika poveri isključivo nadležnost za overu potpisa podrške birača u procesu kandidovanja – nabrojao je on.

Na pitanje novinara da li misli da su ovo dovoljni ralozi za ponavljanje izbora u Beogradu, i da li Crta planira da podnosi krivične prijave, Nedeljkov je odgovorio da Crta koristi svaku priliku da pomogne institucijama da rade svoj posao jer ukazuje na nepravilnosti i daje preporuke imajući u vidu da nas očekuju redovni lokalni izbori za nekoliko meseci.

– Kada je reč o ponavljanju izbora, to zavisi od pravnog procesa. Naša uloga u ovom slučaju je bila da građanima kažemo brojke. Da li one odražavaju slobodnu volju ili ne imajući u vidu intenzitet, raznovrsnost nepravilnosti u Beogradu i pre svega fenomen organizovanog sistematskog migriranja birača koji imaju uticaj isključivo na lokalne izbore ne na parlamentarne, naša je ocena da brojke ne odražavaju slobodnu volju birača koji žive u Beogradu. S tim u vezi za nas je sledeći korak pre svega snažna akcija unapređenja uslova kojima bi se ovakve aktivnosti zaustavile i iskorenile. Kaa organizacija učinićemo sve da u tom smislu pomognemo izbornom proces u Srbiji – odgovorio je on.

Nedeljkov je zaključio da prihvatanje ovakvih okolnosti održavanja izbora u Beogradu i nepravilsnosti znači normalizovanje ovakvog stanja za svake sledeće izbore.

– Došli smo u ovakvu situaciju jer su prethodni izborni ciklusi tolerisani sa sve više problema na i oko biračkih mesta – zaključio je Nedeljkov.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari