Dve Srbije, dve istine i dva čitanja izveštaja ODIHR-a: Ko je ovde funkcionalno nepismen? 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

I ponovo dve Srbije, dve istine, dva tumačenja, a samo jedan izveštaj ODIHR-a o proteklim izborima u Srbiji. I to je potpuno očekivano, jer da nije bilo takvog pristupa, ne bi bilo potrebe ni da međunarodne institucije moraju da tumače naše izbore. Po svemu sudeći ovde nije kraj. To će i dalje ostati naša konstanta.

Dva meseca od izbora, izveštaj posmatračke misije ODIHR-a ugledao je svetlost dana i u njemu piše da su primećene nepravilnosti kao što su kupovina glasova, dovođenje birača na glasanje, neprimeren uticaj i pritisak na birače. Naravno, sve rečeno diplomatskim rečnikom.

Ipak, predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić kaže da je izveštaj dokaz da u Srbiji nije bilo krađe na izborima. Štaviše, kako ona ističe, ODHIR je potvrdio da su izbori bili odlično organizovani, a da je vlast SNS implementirala sve preporuke ODIHR.

Izveštaje ODHIR-a potvrda je da su izbori u Srbiji pokradeni, odgovara Marinika Tepić, narodna poslanica potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Dve Srbije, dve istine i dva čitanja izveštaja ODIHR-a: Ko je ovde funkcionalno nepismen? 2
Foto: Privatna arhiva

„Sve ono na šta smo ukazivali se decidno navodi u ovom izveštaju – organizovani prevoz i migracije birača, izuzetno problematičan birački spisak, dominacija predsednika države, favorizovanje vlasti i državnih zvaničnika na televizijama sa nacionalnim frekvencija, kupovina glasača, glasanje bez ličnih dokumenata, ogroman pritisak na zaposlene u javnom sektoru“, navodi Tepićeva.

I dok jedna strana tvrdi da ne postoje dokazi da je bilo izborne krađe, dotle druga napominje da izveštaj potvrđuje one dokaze koje je opozicija prikupila o izbornoj krađi.

Gotovo sve segmene iz izveštaja ODHIR-a vlast i opozicija različito tumače, kao da je reč o dva izveštaja o izborima u dve zemlje. Tako se i deo izveštaja ODHIR-a o RIK- u različito čita.

Vlast tvrdi da je RIK pohvaljen i da je dobio najpozitivnije moguće ocene u izveštaju, dok opozicija odgovara da to nije tačno i da je RIK upravo na dva mesta apostrofiran u prioritetnim preporukama.

Ništa manje suprostavljeni stavovi nisu ni oko biračkog spiska čija revizija nije urađena, a različito se gleda i na 25 preporuka ODHR-a za unapređenje izbonog procesa. Opozicija tvrdi da su te preporuke dominirale i 2020. godine i da ništa nije implementirano, dok premijerka odgovara da je sprovedeno 13 preporuka. Čak se i favorizovanje jednog čoveka u izbornj kamanji, iako je to svima jasno, tumači na različite načine. Jednom rečju izveštaj se čita na dva nepomirljiva načina.

Jedino u čemu se vlast i opozicija slažu je da je izveštajem ODHIR-a stavljena tačka na decembarske izbore. Samo što i ta tačka ima različita značenja.

I čini se da običnom građaninu nakon ovavakvih tumačenja diplomatskog rečnika ODHIR-a ništa nije jasno. Ni ko je ovde funkcionalno nepismen, niti kome je potreban tumač za jezik normalne i pristojne politike, ali ni da li će ovaj izveštaj nešto promeniti. Bogami do sledećih izbora, koje vlast najavljuje do 28. aprila neće biti jasno ni da li je car zaista go, kako tvdi opozicija.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari