Da li Dejan Bulatović prelazi u klub Zajedno Moramo? 1FoNet/Milica Vučković

Poslanik Dejan Bulatović pojavio se na protestu protiv nacrta zakona o policiji u grupi zajedno sa Biljanom Stojković, koopredsednicom stranke Zajedno-Moramo, pa nije isključeno da će se u Narodnoj skupštini, nakon što je u utorak napustio klub Ujedinjeni, pridružiti klubu Zajedno.

Bulatović je pre nekoliko dana objavio da će delovati kao samostalni poslanik i da napušta i dosadašnju stranku i poslanički klub.

„Do utorka (27. decembra, prim. nov.) ću sigurno biti poslanik, sve ću saopštiti u utorak na konferenciji za štampu, u ponedeljak je sednica parlamenta, želim da učestvujem aktivno za ono što me je narod birao“, rekao je Dejan Bulatović, objavljujući 22. decembra da napušta Stranku slobode i pravde Dragana Đilasa, i poslanički klub Ujedinjeni oko SSP.

Bulatović nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li će nastaviti angažman u nekoj drugoj partiji, odnosno priključiti se nekom drugom klubu ili će možda vratiti poslanički mandat SSP-u.

Izlaskom Bulatovića, poslanička grupa Ujedinjeni, na čelu sa Marinikom Tepić ima 15 poslanika.

Narodnih poslanika koji sada nisu ni u jednom klubu, prema trenutnom preseku, ima 12 i oni bi bili „jača“ grupa ako bi se ujedinili, čime bi prema skupštinskim pravilima i dobili više vremena za govornicom.

Za zaseban poslanički klub potrebno je najmanje petoro poslanika.

Među samostalnim poslanicima je i Aleksandar Olenik, koji je takođe bio na protestu u grupi sa Dejanom Bulatovićem i Biljanom Stojković.

Olenik je izabran na koalicionoj listi Vojvođani, oko Demokratskog saveza Vojvođanskih Hrvata, ali istupio kada je lider DSHV Tomislav Žigmanov postao ministar za ljudska i manjinska prava.

Samostalni poslanici koji ne pripadaju ni jednom poslaničkom klubu su još i Žika Gojković, Biljana Dragić i Vesna Savović Petković iz POKS, izabrani na koalicionoj listi Patriotski blok sa Dverima.

Sa iste liste POKS-Dveri Boška Obradovića izabran je i još jedan samostalni poslanik Miloš Parandilović, takođe bivši POKS, koji je sada osnovao svoje udruženje.

Samostalni poslanik je i Aleksandar Jerković, izabran sa liste POKS-a, ali onog koji je bio u koaliciji sa Novim DSS-om Miloša Jovanovića, i ima svoju stranku Bunjevci građani Srbije (BGS).

Samostalni poslanici su i dvojica izabrana na listi Zavetnika Dragan Stojanović i Dušan Stojiljković.

Tu su i dvoje poslanika SDA Sandžaka Enis Imamović i Selma Kučević, kao i Šaip Kamberi, sa liste Koalicija Albanaca doline, izabran tek posle višestrukog ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu.

Poslanička grupa Zajedno Moramo broji trenutno osam poslanika na čelu sa Nebojšom Zelenovićem, i zamenikom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, izabranih na koalicionoj listi sa Ne davimo Beograd.

Oni su se posle izbora razdvoljili i NDB ima svoj petočlani klub pod imenom Zeleno levi klub – Ne davimo Beograd – Moramo.

Biljana Stojković, kao predsednička kandidatkinja nije bila na koalicionoj listi Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd, ali je sada zajedno sa Ćutom, u rukovodstvu Zelenovićeve stranke Zajedno-Moramo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari