Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastaće se sutra u Briselu s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, a glavne teme razgovora, prema saznanjima Danasa, biće integrisanje srpskog pravosuđa i policije u kosovski sistem.

„Očekujemo da će u centru pažnje novog susreta Dačića, Tačija i Eštonove biti nastavak primene Briselskog sporazuma, pre svega u integrisanju policije i pravosuđa na severu KiM, a razgovaraće se i o pripremama za osnivanje zajednice srpskih opština“, nezvanično je rečeno Danasu iz vrha Vlade Srbije.

Ketrin Ešton je u jučerašnjem saopštenju za javnost, najavljujući novi sastanak s Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, navela da će se razmatrati „kako da bude ostvaren napredak u preostalim pitanjima u vezi sa sprovođenjem Sporazuma“. „To je važno naročito u kontekstu predstavljanja mog narednog izveštaja o dijalogu Evropskom savetu u decembru“, navodi se u saopštenju.

Eštonova je takođe izrazila zadovoljstvo drugim krugom glasanja na kosovskim lokalnim izborima. „Ovi izbori su značajni za budućnost Kosova i proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Želim da zahvalim pripadnicima OEBS za njihove neumorne napore da omoguće održavanje izbora na severu Kosova. Želim, takođe, da čestitam glavnom posmatraču Robertu Gualtieriju i posmatračkoj misiji EU za njihov predan rad“, navela je visoka predstavnica EU.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je „miran završetak“ izbora na Kosovu i naveo da je ohrabren pozitivnim izveštajima međunarodnih posmatrača. U saopštenju iz njegovog kabineta, Ban je poručio da uspešno održavanje izbora predstavlja prekretnicu za dalji proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i jačanje demokratskih institucija na Kosovu.

Prvi čovek UN je pozvao „sve strane da nastave da pozitivno učestvuju u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, i da sprovedu na vreme i na pravi način sve što je dogovoreno 19. aprila u Briselu“. To znači, kako je precizirao, stvaranje zajednice srpskih opština, kao i integraciju policijskih i pravosudnih struktura na severu Kosova.

U devet od deset lokalnih samouprava gde većinu čine kosovski Srbi većinu glasova na izborima u nedelju, 1. decembra, ostvarila je lista „Srpska“, koju podržava vlada u Beogradu, a na čelu opštine Štrpce biće kandidat Samostalne liberalne stranke.

Predsednik SLS i zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović izjavio je da ta stranka podržava stvaranje zajednice srpskih opština, kao i da je otvorena za saradnju sa listom „Srpska“. Petrović je istakao da je SLS zadovoljna izbornim rezultatom i da je „moralni pobednik“ jer je, „uprkos potpunoj medijskoj blokadi“, uspela da osvoji više od 9.000 glasova i u nekim opštinama sa srpskom većinom bude vodeća stranka po broju odbornika.

Petrović je kazao da će opštinski odbori SLS odlučiti s kim će formirati većinu, a da nije sporno da će podržati formiranje zajednice srpskih opština. „Na kraju krajeva, mi smo kao stranka postavili temelje za ZSO jer smo učestvovali u formiranju novih opština na jugu Kosova i, da to nismo uradili, pitanje je da li bismo danas uopšte mogli da pričamo o toj zajednici“, istakao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari