Demokratska stranka Subotica: Najveću štetu poljoprivrednicima nanela zabrana izvoza žitarica i osnovnih životnih namirnica 1Foto: Natalija Jakovljević

Gradski odbor Demokratske stranke Subotica snažno podržava protest subotičkih poljoprivrednika koji traže ispunjenje svih zahteva u okviru organizacije Inicijativa za opstanak poljoprivrednika, koja je slične proteste organizovala širom cele Srbije.

„Pored suše, kao elementarne nepogode koja traje od februara, mnogo veću štetu poljoprivrednicima je nanela zabrana izvoza žitarica i osnovnih životnih namirnica. Umesto da je omogućila građanima nesmetano i kontinuirano snabdevanje u maloprodajnim objektima, zabrana je u stvari potpuno destabilizovala tržište. Dovela je do kraha cena žitarica, što je direktno uticalo na prihode poljoprivrednika i dovelo do strašnog disbalansa u odnosu nabavke inputa u proizvodnji i cene krajnjeg proizvoda“, navode u DS-u.

Kada se na to doda visoka cena zakupa zemljišta, uticaj suše na useve, kašnjenje i drastično smanjenje subvencija u proizvodnji u odnosu na raniji period i divljanje cene energenata, dodaju, „možemo sasvim slobodno reći da je nemar i nebriga ministra poljoprivrede, ali i ostalih članova Vlade, doveo poljoprivrednike u položaj koji može rezultirati samo otvorenom pobunom i vapajem za pomoći“.

„Umesto da su se ovim problemom bavili kada je spoljašnja temperatura bila 45 stepeni celzijusa pa i više, sačekali su da im poljoprivrednici zakucaju na vrata da ih o toj činjenici i obaveste“, ocenjuju u ovoj stranci.

Takođe, navode, predlog mera pomoći koji se pojavio nakon pritiska poljoprivrednika obuhvata svega oko 2,5 milijardi dinara za 50.000 gazdinstava (a ima ih oko 350.000), ne obuhvata traženo povećanje subvencija po hektaru i ne nudi rešenje za predstojeću žetvu suncokreta, soje i kukuruza.

“Podsećamo, otkup prava fudbalske Premijer lige je koštao nešto više od 70 milijardi dinara ili 600 miliona eura“, napominju subotičke demokrate.

Dodaju da je istina da novca ima, ali ne i za poljoprivrednike.

„Demokratska stranka će uvek i stalno biti uz svoje građane i nudiće najbolja rešenja. Zbog toga će i u ovoj prilici, kao i uvek, voditi računa o agrarnoj politici, pravima poljoprivrednika i njihovim porodicama“, poručuju.

Podsećamo, subotički poljoprivrednici juče su parkirali oko 60 traktora i delimično blokirali saobraćaj u centru grada. Oni su nezadovoljni razgovorom sa gradonačelnikom Subotice i ostaju na ulicama do ispunjenja svih zahteva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari