I vlast se zainteresovala: Ponoševa budućnost i dalje enigma 1foto FoNet Miki Jevtović

Budućnost Zdravka Ponoša, kandidat za predsednika Srbije na prošlim izborima, još uvek je enigma za deo javnosti koji je za njega glasao na izborima, ali on i dalje ne želi da za naš list otkriva svoje planove.

Ipak, čini se da će on još će neko vreme posle izbora ostati prisutan u javnosti, a postoji i mogućnost da ostane na političkoj sceni Srbije bilo kao deo neke od postojećih partija, spekuliše se o Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa, ili pak ako osnuje svoju.

O svojim daljim koracima Ponoš zasad daje samo naznake. Naime, na mreži Viber u grupi „Naš Ponoš – Predsednik“, osnovanoj za potrebe predsedničke kampanje, osvanula je najava njegovog gostovanja u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ uz poruku „Tu sam. Nigde ne idem. Imamo neka nesvršena posla….“

Takvu vrstu poruka ne šalje neko ko želi povlačenje iz javnog života, ali Ponoš ni juče nije želeo da nam potvrdi ili demantuje osnova li svoju stranku ili pak postaje deo neke druge.

Da će politička scena Srbije možda dobiti novu partiju, nagovestio je naizgled vrlo nehajno i predsednik SNS, koji obavlja i funkciju predsednika države, Aleksandar Vučić, gostujući u četvrtak uveče na RTS, pa je u petak mediji blizak vlasti na naslovnoj strani objavio da Ponoš pravi partiju i to sa Savom Manojlovićem, direktorom kampanje Kreni-promeni, za kojeg su proteklih dana tabloidi takođe pisali da će osnovati svoju stranku, zatim sa bivšim košarkašem Dejanom Bodirogom, glumcem Draganom Bjelogrlićem i vladikom Grigorijem.

Sve to, čini se ukazuje da Ponoš vrlo smeta vladajućoj stranci, pogotovo ako zaista planira da nastavi da se bavi politikom.

Pravili li svoju ili partiju sa Ponošem, juče nam nije rekao niti sve demantovao Savo Manojlović, o čijem se ulasku u politiku odavno spekuliše.

A politički konsultant Dušan Lj. Milenković za Danas kaže da je nastavak političkog angažovanja čoveka koji je osvojio 700.000 glasova potpuno prirodan sled događaja.

– To što režimski tabloidi rastrgnu svakog političkog protivnika Vučića (bio taj opozicija, ili njegov bivši saborac) je ustaljeni manir vladavine njegovog režima kojim on uništava svaki pokušaj jačanja alternative – navodi Milenković.

Podsetimo, Ponoš je u utorak kratkim mejlom obavestio Narodnu stranku, čiji je donedavno bio potpredsedik da iz nje istupa, što nije bilo iznenađenje, budući da je on to ranije i najavljivao.

Kako je Danas već pisao, odmah posle toga počele su spekulacije o njegovoj političkoj budućnosti, od toga da će se povući, ući u SSP ili formirati svoju stranku što je materijalno vrlo zahtevan posao.

Deo opozicionih političara sa kojima smo pričali kaže da Ponoš, ako uopšte ima nameru da nastavi da se bavi politikom, ima kapacitet i potencijal da oformi svoju partiju i skine sa sebe teret lidera poput Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića, kao i da se izvuče iz njihove senke.

Kako su nam rekli, ukoliko oformi partiju okosnica njene politike bi moglo da bude sve što je govorio u kampanji, odnosno partija bi mogla biti proevropska stranka centra koja bi okupila spekrat levo i desno od centra, simpatizere nekadašnjih DS Borisa Tadića i DSS Vojislava Koštunice, sa tendencijom da ima upliv u biračko telo SNS, pre svega onih visoko obrazovanih i iz urbanijih sredina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari