(FOTO) Kako izgledaju pripreme za skup "Srbija nade"? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Pre samo četiri nedelje zastave kod Skupštine bile su na pola koplja, zbog Dana žalosti nakon dva masovna ubistva. Pre samo nedelju dana tu je održan, po proceni mnogih, najveći skup od 5. oktobra.

Zastave kod Skupštine izgledaju kao da su sveže opeglane i okačene kako bi sve bilo pod konac pred sutrašnji miting Srpske napredne stranke “Srbija nade”, koji bi, po najavi predsednika Srbije Vučića, trebalo da bude najveći u istoriji Srbije.

Odnosno najveći od prošlog petka.

Dok je u Skupštini u toku zasedanje na kome se raspravljava o tačkama dnevnog reda koje su bile zahtev protesta “Srbija protiv nasilja”, ispred ovog zdanja su merdavine, metalne ograde, rasveta i levi skoro završeni ekran i desni čije je postavljanje i dalje u toku.

I već postavljena velika bina, čije je “nastajanje” počelo juče.

Da se u Beogradu  nešto dešava jasno je već onima koji prošetaju Terazijama, gde se postavlja metalna konstrukcija, na kojoj bi, po svemu sudeći, trebalo da se nađe LED ekran. Samo jedan od mnogih koji su postavljeni, ili čekaju da budu postavljeni, u širem krugu Parlamenta.

Izlaskom iz Bezistana pogled puca na Skupštinu i pripremne radove “pod budnim okom” Nikole Pašića.

(FOTO) Kako izgledaju pripreme za skup "Srbija nade"? 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Fontana na trgu koji nosi ime ovog radikala ne radi. Kod nje se takođe postavlja metalna konstrukcija, identična onoj kod Hotela Moskva, kao i nekoliko zvučnika.

Postavljanje video bima tu još nije počelo, ali se to punom parom čini kod bine, tik ispred Skupštine, gde radnici u majicama firme “Sky Music” sklapaju dva velika ekrana, i nekoliko manjih na samoj bini.

Sve isto kao 2019. godine, kada je nakon masovnog protesta Saveza za Srbiju i pojedinih drugih stranaka, vlast održala svoj miting “Budućnost Srbije” kojim je najavljena kampanja za izbore naredne godine. Sve uz note Riblje čorbe i Olivera Mandića, kojih očito ovog puta neće biti.

A „sutra će svanuti jutro iznad Crkve Svetog Marka“, ali ovog puta sa jednom baznom stanicom.

(FOTO) Kako izgledaju pripreme za skup "Srbija nade"? 3
foto: Vojin Radovanović/Danas

Nisu tu samo radnici pomenute firme već i oni u plavim uniformama – iz Elektrodistribucije. Osim što je duž skupštinskog parka postavljena ograda, verovatno kako se ne bi gazio travnjak, radnici ovog Javnog preduzeća razvlače kablove i kače ih i na drveće.

Baznih stanica, sa logom isto tako Javnog preduzeća “MTS” ima svugde oko najviše zakonodavne institucije. I kod Predsedništva, i u Pionirskom parku, kao i kod Pošte Srbije, ali i Crkve Svetog Marka.

Kod Tašmajdanskog parka, gde je Crkva Svetog Marka je i više kamiona sa kabinama nalik onima sa filmskih setova, ali nije poznato imaju li oni veze sa skupom SNS ili sa Spasovdanskom litijom koja će se večeras održati u glavnom gradu.

One su tu kako se ne bi događalo ono što je bilo slučaj tokom sva tri protesta “Srbija protiv nasilja” – nedostatak signala za pozive i internet.

Kod jedne od takvih baza, u Pionirskom parku, nalazi se i ekotoksikološka merna stanica Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, a same stanice bile su tema i skupštinskog obraćanja poslanika DS Srđana Milivojevića koji je upitao hoće li one ostati tu i dan kasnije, u subotu, kada će se kod Skupštine održati protest u čijoj organizaciji učestvuju i demokrate.

Blizu te bazne stanice nalazi se još jedan video bim, sa kog bi građani trebalo da prate obraćanje predsednika zbog kog će mnogi prevaliti ozbiljno dugačak put. Neki čak i peške sa Kosova i Metohije, neki autobusima iz Republike Srpske, biće i onih iz Severne Makedonije, dok crnogorski političari koji su do sada prepoznati kao bliski Vučiću će najverovatnije ostati u svojoj zemlji zbog obaveza u izbornoj kampanji.

Treba građane voziti za Beograd, pa su tako mnogi autoprevoznici otkazali redovne vožnje do prestonice. Poslednja informacija je da je to učinio i prevoznik sa KiM “Kolašin“.

Društvenim prežama “prokrstarili” su snimci sa poslednjeg mitinga SNS u Pančevu, gde su ljudi u belom građanima onemogućavali da napuste prostor gde je održavana naprednjački miting. U Beogradu za sutra sem očekivane “žive ograde”, jasno je omeđeno dokle se očekuje da će biti okupljenih građana.

Ograda se nalazi duboko u Pionirskom parku, vrlo blizu zdanju na Andrićevom vencu, kao i kod Starog dvora, gde je gradska skupština.

Radove može usporiti kiša koja malo rominja, a onda malo pljušti. U danima kad su građani izlazili protiv nasilja, kiša je padala neposredno pred početka protesta. Hoće li i sutra granuti Sunce pred sutrašnji miting?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari