Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 1

Predstojeći aprilski izbori biće očigledno veliki izazov za sve političke aktere u Srbiji. O atmosferi u kojoj se iščekuje još jedno odmeravanje snaga vlasti i opozicije dovoljno govori činjenica da je u prvi plan izbilo pitanje regularnosti samog izbornog izjašnjavanja.

Sve češće se čuje, pre svega iz opozicionih redova, otvorena sumnja u vezi izbornog procesa i, kako se često naglašava, potrebna je pojačana kontrola na samim glasačkim mestima kako bi se onemogućio svaki pokušaj krivotvorenja izborne volje građana.

Istraživanje Danasa pokazuje da opozicione stranke u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu već uveliko rade na prikupljanju i obuci kontrolora.

ZRENJANIN: DSS i LSV će imati kontrolore na svim biračkim mestima

U Zrenjaninu, prema podacima koje je zvanično objavio grad Zrenjanin uoči januarskog referenduma, ima 100.894 upisanih birača.

Moguće je da će se broj birača promeniti do izbora zakazanih za april, ali sigurno je da to neće biti značajnija promena.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 2
Foto: privatna arhiva

U Zrenjaninu se glasa na 70 biračkih mesta, javlja novinarka Danasa Nadica Jakovljev.
Stranke koje u Zrenjaninu čine vladajuću koaliciju, što se tiče kontrole izbora, imale su generalnu probu pred izbore na januarskom referendum.

Kako se stranke u opoziciji pripremaju da kontrolišu izbore?

– Kontrola izbora i samog čina glasanja na biračkim mestima je jedan od najvažnijih zadataka na predstojećim izborima i shodno tome koalicija NADA i DSS, kao njen sastavni deo, aktivno radi na odabiru članova u biračkim odborima, kaže Zoran Sandić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Zrenjaninu.

Na nedavno održanom referendumu za promenu Ustava, DSS je u Zrenjaninu imao svoje članove u biračkim odborima na 35 glasačkih mesta i svi su prošli određeni stepen obuke od starijih članova koji imaju dugogodišnje iskustvo u izbornom procesu. Na aprilskim izborima, DSS će imati svoje predstavnike u svih 70 biračkih odbora.

Izborni proces će kontrolisati i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

– Liga ima dobru i razgranatu partijsku infrastrukturu i naši aktivisti će pokriti sva biračka mesta na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Kao što je to bilo i prilikom ranijih izbornih procesa, i ovoga puta ćemo sprovesti kvalitetnu obuku kontrolora i na taj način doprineti regularnosti izbora, kaže Aleksandar Marton, portparol LSV.

On dodaje da je veoma loše što se u Srbiji, i posle 32 godine od vraćanja višepartijskog sistema, i dalje govori o mogućim krađama, bugarskim vozovima i drugim nepravilnostima na biračkim mestima. Kada pogledamo zemlje u okruženju, jasno je da ozbiljno zaostajemo, naglašava Marton.

U pokretu “Dosta je bilo” kažu da su i dosada kontrolisali sve izbore na koje su kao pokret izlazili.

– Izbore smo kontrolisali preko kontrolora i članova u RIK-u i GIK- u uključujući i referendum u januaru. Na kontrolu smo pozivali i ostale. Pozivali smo i one koji su bojkotovali izbore da kontrolišu bojkot. Trudićemo se da pokrijemo sva biračka mesta ali moguće je da će neka seoska izborna mesta ostati nepokrivena. Svaki put imamo obuku za nove kontolore a već imamo i obučene, kaže Aleksandar Korovljev, odbornik DJB u Zrenjaninu.

Demokratska stranka se uveliko priprema za izbore, uključujući i okupljanje i obuku kontrolora u Zrenjaninu.

– Kontaktiramo i kontaktiraćemo pouzdane ljude sa kojima smo radili do sada i koji su se pokazali kao veoma hrabri i dovoljno uporni da brane svaki glas, a obučićemo i jedan broj mlađih ljudi koji imaju želju da učestvuju i daju svoj doprinos u borbi za fer izbore i dostojanstven život i u Zrenjaninu i u Srbiji. Zajedno sa partnerima iz saveza, pokrićemo sva biračka mesta i učinićemo sve što je do nas da sačuvamo svaki glas građana, kaže Alisa Kockar, portparolka Demokratske stranke.

Ona dodaje da režim ima mehanizme da pokrade izbore i pre samog izbornog dana, što se uveliko dešava, i zato pozivamo građane da nam se jave ukoliko su pod bilo kakvim pritiskom, ako neko pokušava da ih ucenjuje ili da kupi njihov glas.
One koji pokušaju da pokradu izbore treba zajedničkim snagama da pošaljemo u zatvor, a ne u funkcionerske fotelje, kaže Kockar.

MAJDANPEK: Narodna stranka i “1 od 5 miliona” održali prve obuke

Majdanpečane uz predsedničke i parlamentarne, početkom aprila čekaju i lokalni izbori. U pojedinim političkim partijama kažu “polako, ima vremena”, drugi su “uvek spremni za proveru volje građana”, a ima i onih koji već prave liste kandidata za odbornike.

U opštinskoj Skupštini do pre koji dan, pre raspuštanja, bili su odbornici sa tri liste. SNS je imao 24 odbornika, Srpski pokret Dveri četiri i SPS – JS tri odbornika. Ostale liste koje su učestvovale u izbornoj trci nisu prešle census.

SPS će na predstojećim lokalnim izborima nastupiti samostalno i imaće punu listu kandidata za odbornike, rekao je Danasu predsednik majdanpečkih socijalista Slaviša Božinović.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 3
Martin Bežinarević:,foto: FB

U majdanpečkim Dverima se nadaju da će ponoviti uspeh koji su imali na prethodnim izborima.

-Polako se kreće sa pripremama, ima još vremena. Imamo ljude koji već imaju iskustva sa radom u biračkom odboru, a na lokalne izbore idemo sami, verovatno sa punom listom, bilo je reči o koaliciji, ali se od toga odustalo – izjavio je za Danas do skora odbornik, a sada član Privremenog organa Dragan Manojlović.

Prvi put u borbu za lokalnu Skupštinu u Majdnapeku ulazi Pokret 1 od 5 miliona koji je nedavno pozvao sve opozicione stranke, organizacije i pojedince iz Majdanpeka radi formiranja što šireg opozicionog fronta.

Javio im se veliki broj opozicionih organizacija, ali i uglednih pojedinaca, nastavnika, poljoprivrednika i privrednika i kako za Danas kaže Martin Bežinarević, nadaju se da će do kraja nedelje imati jasniju sliku ko će biti na izbornoj listi koja će nositi ime „Može i drugačije“.

Od njega saznajemo da će 1od 5 miliona za svoje kontrolore držati obuke i da je jedan set obuka već održan.

-Kontrolu izbora smo videli kao jednu od ključnih stvari, ali ne samo kontrolu na biračkom mestu nego i van njega – kaže Bežinarević dodajući da im je cilj „dvocifreni rezultat na lokalu koji se može postići isključivo sinergijom pojedinaca i organizacija na lokalu kakvu smo i postigli u Majdanpeku“.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Bor, Dragan Marković, trenutno je po Statutu, na čelu povereništva ove stranke i u Kladovu i u Majdanpeku. Očekuje da u Majdanpeku ubrzo imenuju novog poverenika.

Gledano u globalu krenuli su sa aktivnostima pred predstojeće izbore, rečeno je novinarki Danasa Jeleni Bujdić Krečković.

-Imali smo obuke i imaćemo i ubuduće obuku kontrolora i aktivnosti nam teku ubrzano. U Majdanpeku i Кladovu radimo otežano, ali smo uvereni da ćemo do marta imati kompletnu listu kontrolora. U Majdanpeku razmatramo i opciju koalicionog izlaska na lokalne izbore – kazao nam je Marković.

Inače, kao i na prethodnim izborima i nedavno održanom referendumu u opštini Majdanpek ima 41 biračko mesto.

VRANJE: Počela obuka kontrolora

Birači u Vranju. centralnoj i najvećoj opštini Pčinjskog okruga, na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima glasaće na 106 biračkih mesta.

Uočene glasačke nepravilnosti kojih je bilo na izjašnjavanju na referendumu o Ustavnim promenama, naročito na podruju biračkih mesta u seoskim sredinama, kao i Gradskoj opštini Vranjska Banja, podstakle su Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici da pozovu i druge opozicione stranke u Vranju u „tehničku koaliciju“, što nije naišlo na pozitivan odgovor većine stranaka.

-Naša ideja je bila da svi koordiniramo zajednički kontrolu na biračkim mestima i ništa više. Očekujem da ćemo ipak postići dogovor kako bi sprečili uvežbane marifetluke vladajućih stranaka oko kradje glasova. Mislim da je to cilj i drugih opozicionih stranaka – kaže za Danas Dragan Nikolić, potpredsednik Izvršnog odbora Zavetnika.

On navodi da će ova stranka imati zamenika člana Gradske izborne komisije, a nakon predaje izborne liste za parlamentarne izbore stranka će imati i člana GIK u proširenom sastavu.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 4
Foto: V. Ristić

Sa obukom kontrolora počeli su i u Gradskom odboru Stranke slobode i pravde (SSP).

Predsednica stranke Mirjana Ilić Stošić za Danas kaže da je sve više mladih koji pristupaju stranci.

-Postoji jasno izražena volja da se spreči bilo kakva kradja glasova. Počela je edukacija kontrolora koje ćemo imati na svih 106 biračkih mesta na teritoriji Vranja. Obuku prolaze i članovi biračkih odbora kako bi smo obezbedili maksimalnu kontrolu procesa glasanja – navodi Ilić Stošić.

SSP u Vranju do sada nije imao razgovore na temu „zajedničke kontrole“ na glasačkim mestima, ali kako navodi predsednica gradskog odbora oni su „otvoreni za saradnju kako bi se na svakom koraku sprečila mogućnost kradje glasova“.

Pripreme za izbore započeli su i u Gradskom odboru SPS, obzirom da će socijalisti na predstojeće izbore izaći samostalno. Predsednik gradskog odbora Zoran Antić kaže za Danas da će oni imati više od 350 kontrolora na svim biračkim mestima, kao i da je počela obuka za članove biračkih odbora.

ZAJEČAR: Odabir i obuka kontrolora

Od 50 odbornika u Skupštini Grada Zaječara, SNS ima 24 odbornika, SPS četiri, dok opoziciona “Pobeda” infektologa Nenada Ristovića osvojila je 16 mandata. Možemo bolje ima četiri odbornika, dok “Zaokret” i Dejan Krstić po jednog.

Uglješa Đuričković, predsednik GrO “Dosta je bilo” u Zaječaru kaže da najveću pažnju usmeravaju prilikom odabira kontrolora I njihove obuke.

“Pored uobičajenih predizbornih aktivnosti, pokret „Dosta je bilo“ u Zaječaru, kao i u celoj Srbiji posebnu pažnju posvećuje odabiru i obuci kontrolora koji će biti ključni faktor u odbrani izborne volje, koja će biti garant promena”.- kaže on.

Zoran Mančić, predsednik GrO SSP-a Zaječar, ističe da su počeli sa aktivnostima kao i sa obukom kontrolora za predstojeće izbore.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 5
Foto: M.S.

“Gradski odbor SSP je otvorio kancelariju u naselju Kotlujevac.U isto vreme je formiran i mesni odbor na čijem čelu se nalazi gospodin Miloje Mitrović. Paralelno sa ovim procesom počela je i obuka budućih kontrolora za izbore zakazane u aprilu ove godine.”- kazao je on novinaru Danasa Miljku Stojanoviću.

Goran Kalčević, predsednik GrO Narodne stranke u Zaječaru kaže da su oni već formirali svoj izborni štab za predstojeće izbore.

“Spremno dočekujemo izbore i u tu svrhu formirali smo svoj izborni štab koji će da kordinira sve aktivnosti, kako sa članstvom, tako i sa koalicionim partnerima iz ujedinjene opozicije. Obezbedili smo pouzdane čuvare kutija sa kojima već radimo na obuci oko kontrole izbora”- istakao je on.

NIŠ: Dveri pripremaju kontrolore za svako od 178 biračkih mesta

U Nišu će aprilski izbori biti održani na 178 biračkih mesta, a ukupno pravo glasa ima nešto više od 231.000 birača.

Pred ove izbore opozicione partije u Nišu su zbile redove i stalno su na terenu sa ciljem da informišu i mobilišu građane da glasaju.

Predsednica Stranke Slobode i pravde(SSP) Jelena Miloševič kaže da su izuzetno pojačali svoj rad pred ove izbore.

“Stalno smo na terenu sa građanima. Neke od najčešćih predizborni aktivnosti su obuka kontrolora, promocija plana za Dan posle, sakupljanje potpisa podrške, podela “Novina” sa pravim i istinitim vestima, obilasci pijaca, štandovi i saradnja sa opozicionim strankama”, precizira ona.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković kaže da se ova opozicina stranka u Nišu, pored redovnih aktivnosti u kampanjama „Dveri i grad“ i „Zeleni patriotizam“, istovremeno priprema za predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore.

Potpredsednica Dveri najavljuje da će na svakom biračkom mestu u Nišu imati člana i zamenika člana biračkog odbora.

“Prema Sporazumu o unapređenju izbornih uslova imamo pravo i na dodatna 42 kontrolora na biračkim mestima u Nišu. Oko 400 kontrolora Dveri Niš biće raspoređeno na svakom i najudaljenijem biračkom mestu u Nišu. Čeka nas teška borba da sprečimo izbornu krađu na glasačkim mestima i sačuvamo izbornu volju Nišlija. Uvereni smo u pobedu nad najgorom vlašću u istoriji Niša i Srbije”, konstatuje ona.

SUBOTICA: SSP organizovao već sedam obuka za kontrolore

U gradskim odborima političkih stranaka u Subotici u toku su pripreme za predstojeće izbore, kažu sagovornici Danasa.
Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri započeo je pripremne aktivnosti na prikupljanju potpisa, a takođe se bave i pitanjem kontrole izbornog procesa.

“Imaćemo dosta kontrolora na biračkim mestima i ako ostane isti broj biračkih mesta kao što je bio na referendumu, a bilo ih je 102, imaćemo 204 kontrolora i još 26 koje smo dobili iz dogovora sa opozicijom, koja je razgovarala o poboljšanju izbornih uslova sa Dačićem, tako da ćemo praktično imati 230 kontrolora”, kaže Radenko Martić, predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta Dveri.

On dodaje da u narednom periodu predstoje obuke za kontrolore, dok će zahtev za overivača potpisa poslati dva dana nakon raspisivanja izbora.

U Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) kažu da im je trenutno fokus na izbornoj listi, a da će nakon raspisivanja izbora, prikupljanja potpisa i predaje izborne liste, početi da se bave i kontrolom izbornog procesa, koju ističu kao jednako važnu.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 6
Foto: Natalija Jakovljević

“Sve je to u planu, ali ima još vremena, izbori nisu ni raspisani. Juče je tek stupio na snagu novi zakon, i jedan i drugi, i tek će narednih dana Skupštine jedinice lokalne samouprave zasedati, tako i kod nas u Subotici, gde će biti izabrane lokalne izborne komisije. Pošto se sada sve menja, moramo korak po korak rešavati sve i mi, a pretpostavljam, i ostale stranke”, kaže Balint Pastor, potpredsednik SVM-a.

U Gradskom odboru Demokratske stranke (DS) kažu da su pripreme za predstojeće izbore u toku i da sarađuju sa gradskim odborima Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, pri čemu svi posebno sprovode obuke za svoje kontrolore.

“Za sada znamo da ćemo sigurno imati po dva kontrolora, a verovatno će taj broj biti proširen na četiri po biračkom mestu”, kaže Daniel Kovačić, predsednik Gradskog odbora DS-a.

Obuke za kontrolore koji će se na dan izbora nalaziti na biračkim mestima uveliko sprovodi Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP).

“Juče smo imali sedmu obuku i svako biračno mesto ćemo pokriti, nadam se, sa dva kontrolora. Nedeljno držimo dva do tri treninga, tako da smo počeli da punimo bazu, potrebni su potpisi, notari i radimo sve ostalo što se tiče predizbornih radnji”, kaže Robert Šebek, predsednik Gradskog odbora SSP-a.

Prema njegovim rečima, naglasak će biti na pokrivanju biračkih mesta u prigradskim naseljima, jer su ona inače slaba tačka za većinu stranaka.

Mađarski pokret (MP) iz Subotice će na predstojeće izbore izaći na zajedničkoj izbornoj listi “Moramo” građansko-zelenog bloka koji predvodi Nebojša Zelenović, a na kojoj će se naći Arpad Černik, glumac Narodnog pozorišta iz Subotice.

Ferenc Ševenj, predsednik MP-a, rekao je novinarki Danasa Julijani Patarčić da još nisu započeli obuke svojih kontrolora, ali da je to svakako u planu nekoliko nedelja pred održavanje izbora.

“Tako smo i ranijih godina radili, dve-tri nedelje pred izbore, da ne bismo organizovali obuke u manjim grupama, već dve-tri obuke za veće grupe kontrolora. Imaćemo kontrolora na svakom biračkom mestu na teritoriji grada Subotice i branićemo naše glasove i glasače”, ističe Ševenj.

ŠABAC: U pripremi Priručnik za sprečavanje izborne krađe

Od predstavnika opozicije u Šapcu, koji će u aprilu izaći na parlamentarne izbore, svakodnevne obuke za kontrolore sprovodi koalicija Moramo.

Kako nam je rečeno, njihovi operativni kapaciteti podignuti su na najviši nivo, a pre više od mesec dana, opozicionim strankama upućen je predlog sporazuma „Put do pobede“, u cilju saradnje na sprečavanju izbornih zloupotreba.

Ističu da je u toku kompletiranje biračih odbora, a Pravni tim priprema Priručnik koji će omogućiti da njihovi kontrolori spreče izbornu krađu. Iz ove koalicije upućen je poziv svim zaintresovanim građanima da se pijave na obuku.

Predsednica Gradskog odbora DS Šabac Katarina Tomić, kaže da se opozicione stranke okupljene oko koalicije „Ujedinjena Srbija“ u poslednjih godinu pripremaju za kontrolu izbora.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 7
Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/DS

„U ovom momentu, obezbeđeni su kontrolori za svih100 biračih mesta na teritoriji grada Šapca. Koalicija je sprovela edukaciju članova koji će vršiti obuku kontolora i oni su već počeli sa radom“, istakla je Tomić.

Ima i onih koji su spremni da pruže pomoć u prevenciji izborne krađe, iako neće učestvovati na izborima, javlja novinarka Danasa Kristina Vučićević.

Predsednik Inicijative Selo-Grad Salko Karadarević kaže da zna da sve političke stranke imaju problem sa kontrolorima.

„Mi smo lokalna organizacija i ne učestvujemo na izborma, ali naše članstvo stoji na rasplaganju svim opozicionim strankama, da pomognemo koliko možemo“, rekao je Karadarević.

NOVI SAD: Intervjui i obuka za zainteresovane kandidate

Uoči predstojećih izbora početkom aprila, pripreme za kontrolu izbornog procesa teku i u Novom Sadu, gde stranke udružene novosadske opozicije pripremaju svoje kontrolore.

Na izborima će, prema podacima kojima raspolažu partije opozicije biti 208 biračkih mesta, koliko ih je bilo i na referendumu koji održan pre oko tri nedelje.

Prema rečima predsednika gradskog odbora Narodne stranke Borislava Novakovića, ta stranka trenutno na raspolaganju ima 311 kontrolora koji su uneti u sistem, te da je trenutno 127 zainteresovanih kandidata, sa kojima će biti urađeni intervjui i obuka.

On je rekao za Danas da će sva biračka mesta u Novom Sadu biti pokrivena, i da će najverovatnije biti urađena i selekcija sa partnerima iz novosadske opozcije, budući da se broj kontrolora opozicije već sada kreće znatno iznad broja koji je potreban.

Novaković nam je poručio da stranke opozicije uveliko razgovaraju o izbornom danu, poručivši da očekuje da svi daju zajednički doprinos u kontroli izbornog procesa.

Novosadsku opoziciju pored Narodne stranke čine i Stranka slobode pravde, Demokratska stranka, Pokret za preokret i Pokret slobodnih građana.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 8
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić naglasio je da saradnja među partijama traje nekoliko meseci, te da što se tiče pripreme izbora, postoji saglasnost oko svih segmenata i izrazio uverenje da će kontrola od strane demokrata i njihovih partnera biti dobro urađena.

On je naglasio da DS za 208 biračkih mesta ima 416 kontrolora, odnosno da je siguran jedan član proširenog sastava i jedan zamenik člana proširenog sastava.

Krstonošić je rekao Arseniju Mandiću, novinaru Danasa, da su kontrolori DS-a istaknuti članovi stranke koji već imaju iskustva i sa prethodnih izbora.

„To nam je jedna od najvažnijih stvari kojom se bavimo budući da se pokazalo da kontrolori mogu da donesu pobedu u situacijama u kojima imate autokratsku vlast“, istakao je Krstonošić.

Iz Stranke slobode i pravde nisu želeli da nam otkriju koliko kontrolora imaju na raspolaganju ali su nam rekli da da pripreme idu punom parom i da su obezbeđeni.

„Svi zajedno dosta dobro stojimo što se tiče broja kontrolora. SSP je ozbiljno pristupila celom procesu i mi ih već duže vreme skupljamo.

Oni su u procesu obuke, i kao drugi grad u zemlji vrlo ozbiljno smo pristupili tom problemu“, istakla je Danijela Grujić, predsednica gradskog odbora SSP-a.

Prema njenim rečima, izbori ove godine biće „dosta komplikovani“, imajući u vidu kako su prošli izbori za mesne zajednice, te da je u gradu režim prilično nestabilan i da se očekuje razne situacije, ali da bi, s obzirom na ozbiljnost priprema za izborni dan i celokupnu situaciju, bilo „neozbiljno da se dogode neki značajniji incidenti“.

Ona je naglasila da će svi kontrolori biti pripremljeni za ozbiljnost trenutka, te da je izborni dan trenutno u fokusu saradnje opozicije u Novom Sadu.

UŽICE: Veliko interesovanje građana za kontrolu izbora

Iako u Užicu nema vidljivih i pojačanih stranačkih akivnisti uoči predizborne kampanje, većina opozicionih partija organizuje ili najavljuje obuke za kontrolore, za šta su građani veoma zainteresovani.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 9
Aleksandar Veselinovic, foto: Nenad Kovačević

Na parlamentranim i predsedničkim izborima Užičani će se izjašnjavati na 93 birališta, od kojih su pet u Sevojnu, jedinoj gradskoj opštini u kojoj će se održati i redovni lokalni izbori.

Slobodan Šiljković, jedan od dvoje poverenika SNS u gradu, kaže za Danas da ta stranka priprema predloge za članove biračkih odbora, te da će se dinamika i intenzitet predizbornih aktivnosti znati posle sednice Glavnog odbora SNS, 11.februara.

„Za sada, stav je da na lokalne izbore u Sevojnu izađemo u koaliciji sa SPS, ali razgovori o tome još nisu završeni“, kaže za Danas Šiljković.

U opozicinim strankama su u toku ili se najavljuju obuke za kontrolore. Neke od njih, poput DS, SSP i Narodne stranke, najavljuju mogućnost koalicionog saveza na lokalnim izborima u Sevojnu i zajedničke aktivnosti u kontroli izbornog procesa, 3.aprila, na svim biralištima i na svim izbornim nivoima u gradu. Predstavnici tih stranaka se povremeno sastaju, radi dogovora o zajedničkim aktivnostima.

SSP je već počeo sa treninzima budućih kontrolora i, kako kaže Aleksandar Veselinović, predsednik odbora te stranke, interesovanje za obuke je veliko.

„To nisu samo članovi i simpatizeri SSP, već i drugi građani. Neki imaju iskustva rada u biračkim odborima, neki ga nemaju, ali svi su nam dragoceni“, navodi za Danas Veselinović. Dodaje da se „do petka toj stranci prijavilo 85 kandidata za kontrolore i da će na svim biralištima biti kontrolori SSP, DS i Narodne stranke.

Željko Bacotić, predsednik užičkih demokrata, rekao je novinaru Danasa Nenadu Kovačeviću da će ta stranka obuke početi za nekoliko dana.

„Trenutno, pravimo spiskove i veliko je interesovanje građana. Sami dolaze i prijavljuju se, što se ranije nije dešavalo“, kaže za Danas Bacotić i dodaje da je u toku priprema odborničke liste u Sevojnu i da ta stranka koorodiniše svoje aktivnisti sa SSP i Narodnom strankom.

Gradskom odboru Narodne stranke, kako za Danas navodi njegova predsednica Ivana Parlić, „za sada se, za obuke kontrolora, prijavilo više od sto građana“.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 10
Ivana Parlić, foto: Nenad Kovačević

„Verovatno ćemo, zajedno sa SSP i DS, imati jedinstveni spisak obučenih kontrolora, koje ćemo raspoređivati po biračkim mestima“, kaže Parlić i ocenjuje da su građani shvatili važnost kontrole izbora.

Koalicija Moramo, koja okuplja pojedince, započela je svoje predstavjanje prošlog vikenda, panel diskusijom o vladavini prava. Jovanka Lučić, portparolka te koalicije, najavljuje za Danas još sličnih skupova i obuke za kontrolore. Ona je potvrdila Danasovo saznanje o tome da će užički advokat Mirko Filipović biti na poslaničkoj listi te koalicije.

Avram Ilić, poverenik odbora Zdrave Srbije u Sevojnu, kaže da će ta stranka izaći samostalno na lokalane izbore u toj gradskoj opštini, da će do kraja sedmice biti formiran i sevojnički odbor te stranke, čiji kontrolori će, osim u Sevojnu, nadgledati izbore na svim biralištima u Užicu.

Zavetnici, osnovani pre dva meseca tako što je šest odbornika Zdrave Srbije prebeglo u tu stranku, najavljuju da će i oni na svim biralištima imati ljude koji će nadgledati izbore. Na loklane izbore u Sevojnu, kako kaže za Danas Vladan Virijević, član Izvršnog odbora stranke i njen koordinator za Zlatiborski okrug, Zavetnici će, najverovatnije, izaći sa sopstvenom odborničkom listom.

I Dveri će, navodi njihov predsednik Vladimir Ristović, obezbediti svoje kontrolore i nada da se da će pod nadzorom biti i birališta u udaljenim selima.

„Ne smemo da dopustimo to da neko biračko mesto ostane bez kontrolora, jer na onim biralištima na kojima, tokom referenduma, nismo imali kontrlore rezultati su bili „iznenađujući“, poručio je Ristović. On je dodao da se, posle sednice Glavnog odbora Dveri koja će se održati u nedelju u Novom Sadu, odlučiti da li će Dveri na izbore u Sevojnu samostalno ili u koaliciji.

KRAGUJEVAC: Urađena i simulacija izbora

I u Kragujevcu se sve stranke pripremaju za predstojeće izbore a svaka na svoj način i sopstvenim ili koalicionim kapacitetima i ambicijama. Za neke su to „slatke muke” a za druge konkretni organizacioni problemi koje se trude da prevaziđu.

Poverenik Srpske narodne stranke u Kragujevcu je gradonačelnik Nikola Dašić. Na njegov predlog na sastanku Gradskog odbora SNS u Kragujevcu za šefa Izbornog štaba ove stranke izabran je Aleksandar Lazović, član Glavnog odbora stranke i direktor „Šumadija sajma” u Kragujevcu.

– Imena ljudi koji će biti delegirani u biračke odobre i tela, njihov odabir i obuka za taj čin, nešto je čime ćemo se konkretno baviti u drugom delu predizborne kampanje. Mi imamo ozbiljan broj članova i aktivista, a izborni ciklusi su u poslednje vreme učestali tko da se veliki broj njih već profilisao za tu vrstu aktivnsti, kaže on.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 11
Dalibor Jekic, foto: Z.S.M

I u kragujevačkom SPS-u je, tradicionalno, kada su pripreme za izbore sve pod kontrolom.

Ivica Momčilović, predsednik Gradskog odbora SPS-a, kaže da ova stranka tako funkcioniše već decenijama i zna se redosled, raspored i protokol.

– Prvo suština a onda tehničke stvari. Naravno, da su predsednici svih mesnih odbora u stalnom kontaktu sa članstvom i oko sprovođenja samog izbornog procesa neće biti nikakvih problema kao i svih ovih godina do sada, ističe on za „Danas”.

Kragujevački Gradski odbor Narodne stranke 21. januara je promivisao svoj Izborni štab na čijem čelu je Milan Milosavljević. Po njemu u NS se već godinu dana spremaju za izbore.

– Izborni štab u Kragujevcu je samo telo koje treba da kampanju i sve izborne aktivnosti pretoči u delo i kako treba, kaže on za „Danas”, dodajući da se u GrO NS trude da imaju kontrolore na skoro svakom, od 168 biračkih mesta.

Svesni su da je nemoguće da samo kadrovi ovdašnje Narodne stranke budu baš na svim glasačkim mestima na teritoriji Kragujevca ali se nadaju da će u koaliciji sa ostalim strankama sa kojima izlaze na izbore SSP, DS i PSG imati dovoljno kvalitetnih ljudi za svaki birački punkt i kutiju.

– Kragujevčani nam se javljaju da budu u biračkim odborima i kontroli glasanja ali mislim da je još rano, tek je početak februara i cenim da će nam se tek javljati u još većem broju kako se dan izbora bude primicao, smatra Milosavljević, po kome je važno da do 15. marta imaju sve ljude određene, obučene i raspoređene po glasačkim mestima.

Na građanima je samo da izađu na izbore a njihovi glasovi su obezbeđeni jer će svaka potencijalna izborna krađa biti sprećena, poručiju iz kragujevačkog SSP-a.

– Obuku za kontrolu glasanja vršimo u kontinutetu već mesec dana. Sa našim koalicionim partnerima imaćemo dovoljan broj spremih i potpuno obučenih ljudi za svako glasačko mesto, kaže Dalibor Jekić, predsednik GrO Stranke slobode i pravde (i, najverovatnije šef Izbornog štaba SSP-a u Kragujevcu).

Da su u SSP-u ozbiljno pristupili pripremama za izborni proces Jekić argumentuje pričom da su prošle subote imali u okviru obuke za kontrolu glasanja – simulaciju izbornog procesa.

– Ovaj deo obuke naših kontrolora u potpunosti „oponaša” čitav izborni dan sa svim aktivnostima, od otvaranja biračkih mesta, prijema i prebrojavanja glasačkih materijala do njegovog zatvaranja u 20 sati i brojanja glasova. Takođe, on je obuhvatio i simuliranje javljanja članova svih biračkih odbora na svaka dva sata sa izveštavanjima o izlaznosti ili eventualnim nepravilostima na glasačkim mestima, pojašnjava on.

I odbor Demokratske stranke u Kragujevcu, kako je rečeno novinaru Danasa Zoranu Mišiću, ima dovoljno ljudi za kontrolu izbora.

– Kao stranka koja već dugo postoji na našem političkom nebu u DS-u imamo veliki broj obučenih ljudi koji su mnogo puta bili u izbornim telima, na čelu ili potpredsednici biračkih odbora. Ti ljudi su iskusni i provereni i poznati su im svi detalji izbornih procesa, kao i „sporna mesta” gde u toku glasanja mogu da se jave nepravilnosti, smatra Ivan Dubljanin predsednik GrO DS Kragujevca i član Izbornog štaba Demokratske stranke za centralnu Srbiju.

Kako se opozicija priprema za sprečavanje izborne krađe u Zrenjaninu, Majdanpeku, Vranju, Zaječaru, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Šapcu, Novom Sadu i Užicu 12
Dveri Kragujevac, foto: Z.S.M.

Inače, pošto je ova stranka bojkotovala prethodne izbore 2020. godine oni nemaju prava da u biračkim odborima imaju predsednike i potpredsednike ovih organa ali po dva njihova kontrolora biti na glasačkim mestima u proširenom sastavu.

– Naravno, u dogovoru sa koalicionim parterima odabraćemo najiskusnije i najspremnije ljude da pokrijemo svako mesto. Trenutno vršimo obuku kontrolora glasanja pripremajući ih ako iskrsne nešto novo, još nepoznato u ugrožavanju izbornog procesa, kako bi i za to bili spremni.

Kao i njegovi kolacioni partneri iz grada na Lepenici i on uverava sugrađane da „ni jedan njihov glas neće biti ukraden i zloupotrebljen”, kao što se desilo prilikom nedavnog referenduma, na kome DS takođe nije imao svoje kontrolore i gde je po Dubljaninu došlo do „ozbiljnog prekrajanja izborne volje građana od stane vlasti”. Po njemu to se sada neće desiti.

Srpski pokret „Dveri” je u kampanju ušao ambiciozno ali ne pretenciozno tvrdi Stefan-Vuk Milanović, član Izvršnog odbora zadužen za centralnu Srbiju i Šumadijski okrug.

– Određivanje ljud za biračke odbore i kontrolu glasanja sada nam je prioritet i mi već imamo dovoljno njih spremnih da pokriju svako glasačko mesto u Srbiji, pa i u Kragujevcu, kaže on.

Preko građanske Platforme „Akcija” član Koalicije „Moramo” je Udruženje građana Zajedno za Kragujevac a po rečima doktora Miroslava Stojanovića Džige, predsednik ZZK, njih niko još nije zvanično kontaktirao. Pitanje kontrole izbora, po njemu, je klučno za opoziciju.

– Sve se svodi na neke neformalne i razgovore, iz kojih proizilazi „mi, to možemo sami” a jasno je da bi ujedinjeni imali više kontrolora koji bi bolje pokrivali sva glasačka mesta i ne bi se dešavali propusti kao na ranijim glasanjima koje vlast ume da iskoristi, smatra on.

Iako svima cilj promena, za konkretne dogovore još ima vremena do samih izbora, smatra Stojanović, samo ako bude dobre volje i stvarne želje da se sadašnja vlast promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari