Kakva je bezbednosna situacija na severu Kosova: Rakić najavljuje blokade, policija kaže da je sve mirno 1foto: Budućnostsrbijeav

Predstavnici Srpske liste sastali su se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, svega četiri dana uoči isteka roka za preregistraciju na RKS koji je odredila kosovska vlada.

„Ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom s ciljem oduzimanja vozila sa KM tablicama, blokiraćemo sve prelaze i ulaze od Severa ka centralnom Kosovu na jugu“, poručio je iz Beograda predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Rakić je čestitao građanima koji, kako kaže, ovih dana „trpe velike pritiske“.

„Mogli ste da vidite i da su naši brojevi telefona predati kosovskom MUP-u gde dobijamo neke instrukcije da preregistrujemo vozila“, kazao je.

I Rakić tvrdi da su do sada samo dva lica koji žive u severnim opštinama preregistrovala svoja vozila u registracionim centrima na Severu.

Kaže da su uprkos tome što je Priština uložila do sada nekoliko miliona evra za svoju kampanju „svake vrste“, „Srbi prepoznali tu propagandu i veruju samo državi Srbiji i predsedniku Vučiću“.

On se ujedno zahvalio Vučiću što ih je u kratkom roku primio i što je sa Srbima uvek „i kada je najteže, a ne samo kada je lepo“.

I dok Srpska lista najavljuje mogućnost oduzimanje vozila nakon prvog novembra, zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, kazao je pre nekoliko dana da zaplene automobila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu neće biti i da je to dezinformacija.

Bisljimi je ujedno kazao da o tome šta će se desiti nakon prvog novembra odlučuje kosovski MUP, ali i da nema planova i ideja za „juriš“. Prištinski zvaničnici su ove nedelje u više navrata saopštavali da neće biti odlaganje roka za preregistraciju te pozivali građane da pređu na RKS.

Ovakav poziv je uoči sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen još jednom uputio i kosovski premijer.

Ona je nakon sastanka rekla da preregistracija mora biti potpuna.

U izveštaju Kosovske policije regiona Sever, navodi se da je bezbednosna situacija trenutno mirna i stabilna, a u prvih devet meseci u 2022. u severnom delu Mitrovice, Kosovska policija je registrovala 170 slučajeva.

Nije bilo težih kriivčnih dela i međuetničkih incidenata, a uhapšeno je 27 osoba, navodi se u izveštaju KP regiona Sever.

Među problemima sa kojima se suočava grad su, prema policiji, pojačan saobraćaj, kao i veliki broj pasa lutalica na ulicama. Radi bolje saradnje sa građanima policija priprema „pasoše za sektorske policajce“.

U zoni odgovornosti policije u severnom delu Mitrovice postoje četiri sektora, kao i dva lokalna odbora za javnu bezbednost – u Bošnjačkoj mahali i naselju Brđani.

Prema statističkim podacima iz Direkcije Sever, od početka 2022. godine u opštini Severna Mitrovica zabeleženo je 170 slučajeva, od kojih je 139 rešeno, i uhapšeno je 27 lica, a osam pritvoreno.

U poređenju sa drugim stanicama, kada je u pitanju rasvetljavanje slučajeva, ona u severnom delu Mitrovice, je procentualno gledano među najboljima, naglašeno je u devetomesečnom izveštaju.

U istom periodu prijavljeno je 25 slučajeva porodičnog nasilja.

„Imamo izuzetno dobru saradnju sa Sigurnom kućom koja se nalazi u opštini Zubin Potok. I sve ove žrtve su tretirane na najbolji mogući način što se tiče policijskog posla, uključujući Centar za socijalni rad, Sigurnu kuću i sve potrebne institucije oko rešavanja ovih slučajeva“, navode iz Kosovske policije.

Zabeleženo je i 57 krivičnih dela koja su vezana za imovinu, što je, pokazuju podaci, za 7-8 procenata manje nego u istom periodu prošle godine.

Sa druge strane, kada je u pitanju „uništenje i oštećenje imovine“, beleži se povećanje od šest slučajeva. Iz policije navode da je procenat rešenosti ovih krivičnih dela veći od 80.

Neki od problema u severnom delu Mitrovice, iz perspektive policije, su pojačan saobraćaj u gradu izazvan velikim brojem taksista, rekonstrukcijama ulica.

I dok se pojedine ulice u gradu rekonstruišu, magistralni put Jarinje-Priština još uvek je zatvoren u delu kod Dudinog krša, usled čega se sav teretni saobraćaj preusmerava kroz severni deo Mitrovice.

Policija je zbog toga najavila pojačane patrole u ulici Vlade Ćetković i kod Tehničke škole, jer se tu, kako navode, najčešće pojavljuju „uska grla“.

Iz policije u izveštaju ocenjuju da je situacija u gradu trenutno mirna i stabilna, da nema značajnijih dešavanja, te da očekuju da se tako i nastavi.

Izveštaj komandira Policijske stanice u Severnoj Mitrovici o bezbednosnoj situaciji za prvih devet meseci 2022. predstavljen je na ovonedeljnoj sednici Skupštine opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari