"Opozicija spremna na sve scenarije": Skupština grada Beograda - danas treći pokušaj konstitutivne sednice 1foto Vojin Radovanović Danas

Za danas u deset časova zakazan je treći pokušaj konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, dan nakon što je Predsedništvo Srpske napredne stranke donelo odluku da se ide na nove izboru u prestonici.

Odbornici bi trebalo da izaberu predsednika Skupštine, te da tako konstituišu gradsku Skupštinu.

Do sada je sednica odlagana dva puta zbog nepostojanja kvoruma usled nedolaska odbornika dosadašnje vlasti.

Poslednji put sednica je od petka 1. marta odložena za danas 3. marta, što jeste i njen krajnji rok za konstituisanje.

Oba puta su predstavnici opozicionih listi Srbija protiv nasilja i NADA u sali držali transparente s porukama o izbornoj krađi, dok su im se u petak u tome pridružili i narodni poslanici SPN, ali i građani.

Skupština grada Beograda
Foto: Vojin Radovanović

S obzirom na odluku SNS-a da vlast ne formira sa dva odbornika sa liste „MI – Glas iz naroda“ zbog, kako kažu, pitanja legitimiteta, za očekivati je da se odbornici vlasti ne pojave.

„Najstariji odbornik je dužan da se pojavi i ako nema kvoruma odloži ili otkaže sednici kao i do sada“, objašnjava za Danas Zoran Alimpić, član Gradske izborne komisije.

On napominje da ako SNS hoće brze izbore ne sme da konstituiše Skupštinu grada.

„U tom slučaju nekonstituisanja predsednik Skupštine Srbije ima rok od 30 dana u kome treba da zakaže izbore. Od zakazivanja do održavanja ne sme proći manje od 45 ni više od 60 dana“, navodi Alimpić.

Oni koji su do sada na sednice dolazili to će učiniti i danas – predstavnici Srbije protiv nasilja, koalicije NADA i dvoje odbornika sa liste „MI – Glas iz naroda – Aleksandar Jerković“ Branimir Nestorović i Borislav Antonijević.

Simić: Spremni smo na sve scenarije u Skupštini grada

Odbornik sa liste „Srbija protiv nasilja“ Stefan Simić (PSG) kaže da će ova grupacija doći na konstitutivnu sednicu spremna za sve scenarije.

„Verujem da idemo uskoro na nove izbore u Beogradu ali me ne bi začudilo da naprednjaci pokušaju da izaberu Predsednika i Sekretara skupštine. Uradićemo sve što je u okviru naših mogućnosti da ne dopustimo da se sednica održi i konstituiše nelegalan i nelegitiman parlament. Posle Rezolucije EP i Izveštaja ODIHR, svima je jasno ono na šta je opozicija upozoravala, da su izbori 17. decembra pokradeni i da je na najbrutalniji način prekrajana volja građana Beograda. To više ne sme da bude slučaj iako smo svesni da pod ovom vlašću nikada nećemo imati fer i poštene izbore“, kaže on.

Dodaje da to nije razlog za demotivisanje već za još veću borbu.

„Zbog toga ćemo tražiti da se krene što pre sa implementacijom preporuka i da se novi izbori održe što kasnije da bi imali dovoljno vremena da se sve one sprovedu, poput biračkog spiska koji je ključan uslov. Očekujemo aktivno učešće institucija EU kako bi se predupredile nove mahinacije režima koje u SNS sigurno već smišljalju“, poručuje Simić.

Borislav Antonijević takođe je potvrdio da će danas od deset časova biti u Skupštini grada Beograda.

SNS neće vlast s dvoje odbornika „MI“

Predsedništvo SNS-a donelo je juče odluku da ne formira gradsku većinu iako je, kažu, imaju, zbog pitanja legitimiteta, uslišivši tako molbu predsednika Republike Aleksandra Vučića.

SNS-u i SPS-u falila su tačno dva odbornika za većinu, a njih su našli na listi „MI – Glas iz naroda“, čiji su odbornici Aleksandar Jerković i Vesna Ilić bili spremni da podrže formiranje većine sa dosadašnjom vlašću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari