Kosovska policija u Štrpcu: Pritisak na Srbe ili akcija protiv ilegalnih nadzornih kamera za prepoznavanje lica? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Dok predstavnici Srpske liste današnju akciju kosovske policije predstavljaju kao novi pritisak na srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, kosovsko Tužilaštvo govori nešto drugačiju priču.

Štrpce je većinski srpsko mesto na jugu KiM, čiji je gradonačelnik Dalibor Jevtić iz Srpske liste.

Kosovska policija u Štrpcu se našla rano jutros, a predstavnici Srpske liste i sam gradonačelnik Jevtić, pa i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ovu akciju okarakterisali kao novu pritisak na Srbiju i to nakon čestih izjava zvaničnika Beograda koji ugledajući se na predsednika Srbije Aleksandra Vučića ponavljaju njegove reči – Aljbin Kurti i Vlada Kosova planiraju novu „Oluju“, odnosno proterivanje Srba sa severa Kosova do oktobra meseca.

Akcija je sprovedena bez problema i bez uhapšenih, preneli su kosovski mediji.

Ipak, iz kosovskog Tužilaštva stigli su drugačiji navodi. Kako je danas pisao medij sa Kosova na albanskom „Kallxo“, a preneo „KoSSev“, specijalci kosovske policije sprovodili su nalog Suda i Tužilaštva u Uroševcu o pretresu nekoliko lokacija u Štrpcu.

To je za „Kallxo“ potvdio i tužilac Rasim Maljoku, koji je naglasio da se racija vrši na četiri lokacije.

– U toku je racija na četiri lokacije i uklanjaju se sigurnosne kamere sa njih. Ove nelegalne strukture su protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo i imaju elemente krivičnog dela ‘udruženje za antiustavnu delatnost u vezi sa špijunažom’, rekao je Maljoku za „Kallxo“ i naglasio da su snimci sa sigurnosnih kamera dostavljani bezbednosnim strukturama u Srbiji.

Tužilaštvo: Zaplenjeno je na desetine fajlova iz paralelnih struktura u Štrpcu, opština zatvorena još pre nekoliko dana

Po nalogu Suda u Uroševcu, pod nadzorom tužilaštva, tokom akcije oduzeto je više desetina dosijea koji su se nalazili u kancelarijama nekadašnjih paralelnih organa Srbije u ovoj opštini, prenosi KoSSec.

Ovaj objekat je policija zatvorila pre nekoliko dana.

Takođe, tokom ove akcije uklonjene su i nelegalne kamere koje prate grad.

Prema snimcima koje je dostavio Kallxo, otkriveno je i mesto gde su pohranjeni snimci snimljeni ovim kamerama.

Tužilac Rasim Maljoku je rekao da sav materijal, fascikle, kompjuteri, lože i sve što je korišćeno za rad u ovom objektu. biće uklonjeno.

Snimak pogledajte ovde

Kancelarija za KiM Vlade Srbije danas je saopštila da je više od 30 pripadnika specijalaca ROSU upalo u Štrpce pod punom opremom i da su „blokirali čitavu opštini, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, objekat pošte u selu Drajkovce, upali i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina“, pisao je jutros RTV KiM.
U Štrpcu se danas obelažava slava Svetog Jovana, povodom koje se organizuje vašar. Za Kancelariju za KiM to predstavlja dodatan pokazatelj da akcija za cilj ima pritisak na Srbe da napuste svoje kućne pragove. Isti narativ su iskoristili režimski mediji, među njima Alo i Informer, koji su pišući o današnjim dešavanjima u Štrpcu pisali da je „na ovo Vučić upozoravao“, tačnije da je ovo prvi korak Kurtijevog plana za proterivanje Srba na koji je predsednik Srbije upozoravao.
Upad u školu, u jedinu srpsku televiziju je poruka da te insitucije nisu dobro došle, a pitanje za međunarodnu zajednicu je dokle će tolerisati takvu vrstu odnosu i pritiska koji određene institucije Kosova vrše na pritiske na Srbe sa tih prostora, poručio je danas gradonačelnik Jevtić.

Kamere za prepoznavanje lica razlog za akciju policije?

Iz opštine Štrpce su kasnije precizirali da je kosovska policija nekoliko puta tokom ove godine tražila informacije o kamerama i, kako tvrde iz opštine lično se uverila da video nadzor nije u funkciji.
– Dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o nekakvim špijunažama, ilegalnim kamerama i strukturama a jasno je da od toga nema ni slova istine, naprotiv kamere su ugrađene od strane Opštine koja radi i funkcioniše po zakonima Kosova. Ovim nalogom, na određeni način, se tvrdi da je Opština Štrpce koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna. Takođe, nakon poslednje sednice Skupštine opštine Štrpce gde je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u ovu instituciju sa nalogom da se „trajno zatvori“ vidimo kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao insititucije, navode iz opštine Štrpce.

Ipak, reportka Zana Cimili za N1 je navela da je reč o video nadzornom sistemu koji je Srbija putem svojih institucija na Kosovu kupila od kineske kompanije DAHUA koja se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih američkih država. Sistem je namenjen školama u opštinama na KiM, a kamere imaju opciju prepoznavanja lica.

Kosovska agencija za informacije i privatnost, sa druge strane, podvlači da sistem koji identifikuje lica ne sme biti instaliran u institucijama, već njega može da koristi samo policija i to u posebnim slučajevima.

Ponovo se pominje ime uhapšenog Bratisava Nedeljkovića

Kosovski tužilac Maljoku rekao i da je „ova akcija nije direktno vezana za bespravnu gradnju u Brezovici, ali se odnosi na neke od uhapšenih u Brezovici, pošto je jedan od njih, odnosno bivši gradonačelnik Bratislav Nikolić, ujedno i koordinator nelegalnih struktura“.

Nikolić je uhapšen u decembru prošle godine uz još devet osoba, od kojih je samo Nikolić tereti da je nezakonito pribavio oko milion evra, govorio je tada takođe tužilac Maljoku.Maljoku je tada naveo da je većina objekata na Brezovici nelegalno izgrađena, a da su osumnjičeni primali na poklon vile i automobile u zameni za građevinske dozvole.

U akcija policije Kosova, koja je održana u saradnji sa tužilaštvom, zaplenjeno je 61.470 eura, oružje, osam automobila u vrednosti od 300 000 eura, kao i uređaji za proizvodnju kriptovaluta, pisao je Radio slobodna Evropa. Srpska lista osudila je akciju i pružila podršku uhapšenima.

Maljoku danas ime Bratislava Nedeljkovića pominje u kontekstu navodnog ilegalnog snimanja i slanja informacija bezbednosnim strukturama u Srbiji.

Inteziviranje akcija kosovske policije u Štrpcu

Kosovska policija intenzivirala je akcije u Štrpcu od dolaska Aljbina Kurtija za premijera u ovom mandatu, podseća KoSSev.

Od decembra prošle godine izvedeno je više akcija u vezi sa nelegalnimizdavanjem građevinskih dozvola u Nacionalnom parku „Šara“, kada je 21. decembra uhapšeno 19 osoba, među kojima se našao i bivši gradonačelnik Štrpca, Bratislav Nikolić.

Tokom marta takođe u više akcija izvršen je pretres i zgrade institucije koja funkcioniše u srpskom sistemu – Privremeni organ opštine Štrpce.

Bez protesta

Ono što akciju iz marta i ovu današnju razlikuje od drugih akcija kosovske policije je to što se kosovske insititucije bave onime što se naziva „privremeni organi“ koji na Kosovu funkcionišu kao paralelne strukture u odnosu na sistem Kosova. Kosovske insititucije ove privremene ograne smatraju nelegalnim, ali obično na njihovu delovanje „žmure“. Nakon martovskog pretresa ispred opštine okupili su se građani kako bi protiv te akcije protestvovali, između ostalih i sa transparentom poruke Vučiću da ih čuva.
Izvori Danasa upućeni u kosovske prilike napominju da da se ova akcija dogodila u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću ili drugim delovima severa Kosova gotovo sigurno bi bilo protesta građana, kao što je to bila sitaucija krajem prošle godine u KM. Tada je kosovska policija upala u jednu apoteku na severu Mitrovice, zbog čega su izbili ulični nemiri prilikom kojih je ranjen jedan građanin.
Upravo je geografski položaj Štrpca, odnosno odvojenost od ostalih većih većinski srpskih opština razlog zbog koga u Štrpcu protesta ovog puta nije bilo, smatraju naši izvori.

Za to vreme carina pleni robu iz Srbije

Baš tokom ove akcije kosovska carina zaplenila pet hiljada litara bezalkoholnog pića, ulje i preko hiljadu litara razređivača švercovanog iz Srbije, prenosi KoSSev.

Akcije kosovske policije kao povod za nove sukobe

Mnogi su upozoravali da su bi određena akcija kosovske policije mogla biti iskorišćena kao povod za sukobe, kao što je to bio slučaj tokom pomenute akcije u mitrovačkoj apoteci.

Takvi navodi su dolazili i sa strane zvaničnog Beograda, njemu bliske Srpske liste, ali i opozicione Građanske incijative „Srpski opstanak“ i dela analitičara.

Ipak, naši izvori navode da slične akcije poput ove u Štrpcu neće biti na dalje, to jest da ostalim privremenim organima ne preti zatvaranje, ali povod za akciju policije može biti eventualni otpor Srba sa Severa najavljenoj preregistraciji vozila.

Za to vreme na ulicama Kosovske Mitrovice pojavili su se grafiti sa šablonski ispisanim natpisima – „Nema predaje! KM ostaje!“. Da predaje nema često poručuje predsednik Srbije, SNS i SL, a isto je pre dva dana poručio i Milan Radoičić, čije ime kosovske institucije dovode u vezu i sa malverzacijama oko ski-centra Brezovica i ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, zbog čega ovaj potpredsednik Srpske liste se već duže vreme ne pojavljuje na Kosovu. On je u dva navrata izbegao hapšenje kosovske policije, otišavši u centralnu Srbiju.

Ova akcija, svakako, podiže tenzije. Kurtijevo „Samoopredeljenje“ i Vlada Kosova prikupiće političke poene na konto „razračunavanja sa ilegalnim paralelnim strukturama“ koje deo građana sa Kosova, mahom Albanci, smatraju instrumentom Srbije za sprečavanje zaokruživanja državnosti Kosova.
Poene prikuplja i Srpska lista, ali i režim Aleksandra Vučića, predstavljajući se kao eksluzivni predstavnici Srba na Kosovu u slučaju SL, a svi zajedno kao jedini branioci srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji ih čuva od scena koje su Srbima Kosovcima duboko ukorenje u sećanje – kolone vozila koje se protežu ka centralnoj Srbiji u kojima su oni koji, možda i zauvek, ostavljaju svoje domove i živote na KiM. Upravo toga se plaše srpski deo stanovništva na Kosovu, a i jedni i drugi to dobro znaju i to iskorišćavaju, govore naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari