Šta zapravo znači Radoičićeva poruka "Vratio sam se, vi znate šta to znači"? 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online; FoNet Aleksandar Levajković; FoNet/Zoran Mrđa; Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski; Aleksandar Roknić/Danas;

– Vest o “povratku” Milana Radoičića na Kosovo sinhronizovano je preplavila režimske tabloide. Ta vest je, čini mi se, imala funkciju da pokrije aktuelnu priču o Jovanjici kao i zabrinjavajuće navode Zdenka Tomanovića o životnoj ugroženosti njegovog klijenta, inspektora Slobodana Milenkovića. Ovo je pre svega režimski pokušaj da skrene pažnju sa te ozbiljne teme, kaže za Danas Rada Trajković, predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba sa Kosova i Metohije

Trajković kaže da sama poruka Radojičića predstavlja provokaciju NATO-u, ali i nesreću za Srbe sa Kosova. Čitavo to njego pojavljivanje, prema njenim rečima, predstavlja parodiju na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Čak je, kaže, i sličnu majicu obukao.

Na konstataciju Radoičića da se vratio i da je sad tu, sagovornica Danasa kaže da je Radoičić, čovek problematičnog profila naravno došao iz “sigurne Vučićeve kuće“, gde sa Zvonkom Veselinovićem dobija najunosnije poslove.

“Radoičić, iako čovek izuzetno problematičnog profila očigledno srpske policijske punktove prolazi lakše od mene. Na Severu Kosova u se pojavljuje u vojničkoj majci koja aludira na rat u Ukrajini. U ovom kontekstu, moja jedina poruka gospodinu Vučiću je: Vi ste ih stvarali i proizveli u političke lidere Srba sa Kosova i potpredsednike svoje partije Srpske liste, pa ih vi sad i iskontrolišite. To je samo Vaša odgovornost (i zasluga)”, poručuje Trajkovićeva.

Da podsetimo Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste kojeg kosovsko tužilaštvo sumnjiči za umešanost u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića, tužio je Višem sudu u Beogradu predsednicu Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, Radu Trajković, zbog povrede ugleda i časti.

Rada Trajković je u više navrata u medijima javno označavala Radoičića kao osobu koja je umešana u ubistvo Olivera Ivanovića. Istovremeno kritikovala je i srpske pravosudne organe zbog toga što su, kako je ona to objasnila, štitili Radoičića od kosovskih istražnih organa koji za njime tragaju još od novembra 2018.godine kada je u Severnoj Mitrovici izbegao hapšenje.

– Iako zvanično politički predstavnik, kao potpredsednik Srpske liste, Radoičićevo političko delovanje do sada nismo videli, niti čuli jednu političku izjavu. Pored par ranijih pojavljivanja u javnosti, u prisustvu predsednika Srbije, koja su služila svrsi „da se pokaže koliko se visoko kotira“, ovaj snimak isključivo služi tome da ponovo pokaže „da je i dalje tu“. Ovoga puta bez prisustva predsednika, jer je predsedniku možda trenutno nezgodno da sedi sa čovekom koji je na američkoj crnoj listi. Kosovski Srbi od ove izjave nemaju ništa, i dobro znaju da dolazi od čoveka koji na Kosovo ne može da uđe, pa tako ni da im „pomogne“ – kaže za Danas Isak Vorgučić, direktor RTV KIM.

Radoičićev snimak priprema tlo za nasilje i nerede

Prema rečima Aleksandra Arsenijevića, lidera Građanske inicijative Srpski opstanak iz Kosovske Mitrovice, Radoičićev snimak je tu da bi se podigle tenzije i spremilo tlo za kontrolisane sukobe i kontrolisane proteste na koje je sam upozoravao.

– Ono što ja imam da poručim građanima je da smo mi i u Štrpcu, i u Gračanici, Gnjilanu, Pomoravlju i Metohiji i svim gradovima na Severu da zaštitimo svaki život ma ko kod da hoće da ga oduzme. Srbi su se sami branili i do 2012. godine pa su imali mnogo više nego sada kada oni poput Radoičića hoće da ih brane – napominje Aleksandar Arsenijević.

Milica Rakić Andrić, predstavnica nevladine organizicje Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, kaže za Danas da, iako u liniji sa najavama iz Beograda o navodnom predstojećem nasilju na Kosovu, poruka potpredsednika SL prvenstveno odgovor na pređašnji video Samoopredeljenja o integraciji i pokoravanju Severa.

– To što se on kako osoba za kojim traga Kosovska policija može da snimi video u Leposaviću direktno demantuje navode o uspostavljanju reda na Severu, zatvaranju alternativnih puteva i drugih rezultata kojima se Kurti pohvalio. Kao takva video poruka će imati veći uticaj na mnjenje u većinskoj zajednici nego u srpskoj, odnosno Kurti će verovatno istrpeti mnogo kritika. Što se srpske zajednice tiče dihotomija najava o napadima i istovremene garancije zajednici da će biti zaštićena od tih napada nije nova stvar, kao ni to da je Radoičić ključna figura u toj odbrani – ističe Rakić Andrić.

Po mom dosadašnjem iskustvu, dodaje ona, kada god je bilo tenzija na Severu, dešavale su se naglo i bez najave, kao što je slučaj bio septembra 2021. godine i suprotno najave eskalacija se uglavnom nisu ostvarivale.

Vučić da prestane da pravi klipove sa Radoičićem

– Prvo je Vučić pre nekoliko dana pričao kako će izbiti rat i progon Srba sa severa KiM zbog registarskih tablica, a sada je očito poslao svog čoveka za specijalne operacije kako bi ubrzao proces raseljavanja naroda, kaže za Danas predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović.

Parović kaže da je to „ona logika devedesetih u kojoj su razni „junaci“ tipa Željka Ražnatovića Arkana – davali snažne izjave i štitili Srbe na našim vekovnim ognjištima, a gde su nas takvi štitili tu nas više nema“.

– Tako da ja pozivam Vučića da prestane da pravi te klipove za društvene mreže i da kao meru povuče pristanak sa mape puta za energetski sporazum kojim se država Srbija odriče milijardi evra rudnog i energetskog bogatstva na Kosmetu, to bi sve protivnike srpskih interesa bolelo. Ovako, javnim potenciranjem osoba sumnjivih biografija i njihovo promovisanje u narodne heroje samo nanosi štetu naciji i učvršćuje uverenje kako Vučić u principu jedino brani svoju mafijašku organizaciju i da je tome spreman da podredi sve, navodi Parović.

Prazna puške u cilju zastrašivanja Srba

– Milan Radoičič je kum Zvonka Veselinovića. Zajedno vladaju severom Kosova u ime autoritarno-mafijaškog režima. Imaju zajedničko preduzeće koje dobija lukrativne poslove od javnih preduzeća, a inače im služi za pranje novca – kaže za Danas sociolog Jovo Bakić.

Kako dodaje, „oni drže u strahu Srbe na severu Kosova, naročito nakon ubistva Olivera Ivanovića, jer ono je označilo da svako može da bude meta“.

– Poslednja poruka ovo samo potvrđuje. No, oni ne mogu ništa Albancima pod zaštitom NATO-a, pa je pretnja nekim nasiljem pokazivanje prazne puške u cilju zastrašivanja i disciplinovanja Srba – zaključuje Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari