Maričić: Sastanak u dijalogu Beograda i Prištine u Ohridu, Kovačevski domaćin 1Printksrin Fejsbuk nalog Bojana Maričića

Vicepremijer Severne Makedonije Bojan Maričić objavio je da će naredni sastanak u dijalogu Beograda i Prištine biti održan u Ohridu i da će domaćin biti premijer Severne Makedonije.“Izbor da Ohrid za mesto gde će se razgovarati o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a domaćin sastanka naš premijer Dimitar Kovačevski, dokaz je da je naša zemlja sinonim za konstruktivan dijalog, zrelost i odgovornost u regionu“, napisao je Maričić na Fejsbuku.

Vicepremijer Severne Makdonije za evropska pitanja je, kako je saopštio, na jučerašnjem sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom informisan o toku dijaloga Prištine i Beograda i pozdravio je napredak u pregovorima i novu priliku za zatvaranje otvorenih pitanja.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je za partnere u EU ;pozitivan primer rešavanja otvorenih pitanja sa susedima i zemlja koja odlučno napreduje ka EU.

„Mi vodimo, zastupamo i podržavamo politike zasnovane na evropskim vrednostima, koje se ne osvrću na prošlost, već vode ka jasnoj EU perspektivi i nude stabilnost, prosperitet i blagostanje za naše građane“, napisao je Marićić.

U Kabinetu premijera Severne Makedonije potvrdili su u utorak ; da je Kovačevski spreman da bude domaćin sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u okviru pregovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i SAD, 18. marta.

Tom sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati visoki predstavnik EU unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Borel je dan ranije u Briselu, posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine, rekoa da su da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o Predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari