Milivojević (DS) i Stojković (Zajedno) o Narodnoj inicijativu o litijumu i parlamentu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević i kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković su danas podržali zahtev Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) da parlament, posle godinu dana od predaje, u dnevni red uvrsti Narodnu inicijativu o zabrani rudarenja litijuma.

Milivojević je agenciji Beta kazao da je „prosto neverovato“ da se u parlamentu izgube potpisi kojima gradjani zahtevaju da se neki akt donese ili opozove, a što su prethodno predstavnci SEOS-a naveli kao razlog zašto ta inicijativa nije došla na dnevni red parlamenta.

„Narodna inicijativa je jedan neprikosnoveni izraz narodne volje i prosto je neverovano da se izgubi …i to je kao da se narodni poslanik izgubi u Narodnoj skupštinji“, rekao je on ispred zgrade Skupštine Srbije, posle konfererencije za novinare SEOS-a.

Stojković je za agenciju Beta ocenila da je važno da SEOS kao i svi koji su ih ranije podržavali istraju u zahtevima u vezi iskopavanja litijuma.

Ocenila je i da je „opalo interesovanje“ za priču o litijumu koja, kako je ukazala, mora ponovo da se pokrene „zbog svega što preti“ da se desi.

Smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić po tom pitanju veoma uspešno uspeo da „prevesla“ ljude jer je, kako je dodala, pre aprilskih izbora znao da mu je važno da kaže da rudnika litijuma u Srbiji neće biti.

Rekla je da u to nisu poveravali ljudi iz Gornjih Nedeljica a ni iz njene stranke.

„Što se tiče Narodne incijative, pa ovo je kaubojska država, ovde nestaju milijarde pa naravno nestaje i Narodna incijativa …mislim da je ovoj vlasti potpuno svejedno šta će nestati“, rekla je ona.

SEOS je danas zatražio od predsednika skuopštine Srbije Vladimir Orlića da u dnevn ired parlamenta uvrsti Narodnu inicijativu o zabrani rudarenja litimjuma ili da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari