Šta je Miša Vacić poručio povodom sankcija SAD koje su mu uvedene? 1foto (BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIĆ/MO)

Lider proruske ultradesničarske organizacije Srpska desnica Miša Vacić je u izjavi dostavljenoj Radiju Slobodna Evropa (RSE) naveo da je „ponosan“ što se našao na proširenoj listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Vacića je sa još devet drugih lica i kompanija Ministarstvo finansija SAD 16. novembra stavilo na listu sankcija „zbog zlonamernih aktivnosti u korist Rusije“.

„Kancelarija (za kontrolu imovine stranaca Ministarstva finansija SAD) označava Mišu Vacića, srpskog političara, zbog učešća u nelegitimnim referendumima o aneksiji koje je organizovao Kremlj na teritorijama Ukrajine pod ruskom okupacijom u septembru 2022“, navodi u obrazloženju portparol američkog ministarstva.

Vacić je izjavio da mu je „čast da se nalazi na listi“ i da ga sankcije „ni najmanje na potresaju“, jer kako je naveo nema „nijedan peni, forintu, šiling ili dinar“ kod njih.

„Ne postoji ništa svetlije u geopolitičkoj sferi od onoga što radi Ruska Federacija“, naveo je Vacić u izjavi.

Sankcije SAD podrazumevaju blokiranje imovine koju označena lica imaju u SAD, kao i zabranu poslovanja američkih kompanija sa njima.

Ko je Miša Vacić?

Miša Vacić je lider proruske ultradesničarske organizacije Srpska desnica.

Od početka invazije na Ukrajinu, učestvovao je na mitinzima podrške Rusiji u Beogradu i protivio se uvođenju sankcija toj zemlji. Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uvede sankcije Kremlju.

Vacić je u septembru 2022. godine boravio u Volgogradu u svojstvu međunarodnog posmatrača referenduma za prisajedinjenje Rusiji koji je sproveden u otcepljenim i okupiranim ukrajinskim regionima Donjecku i Lugansku na istoku Ukrajine, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Kako je tada saopštila vanparlamentarna Srpska desnica, Vacić je tamo bio na poziv administracije ruskog predsednika Vladimira Putina. Zvanični Kijev, Ujedinjene nacije i zapadne vlade nisu priznali taj referendum, ocenivši da je protivan međunarodnom pravu.

Do marta 2014. godine Vacić je bio vođa desničarskog Pokreta 1389, koji je kasnije zabranjen. U novembru 2016. bio je angažovan u Vladinoj Kancelariji za Kosovo kao savetnik. U februaru 2017. godine, nakon burne reakcije javnosti, sa njim je raskinut ugovor.

Uslovno je osuđen na sedam meseci zatvora zbog širenja mržnje prema LGBT osobama pred Paradu ponosa 2009. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari