Prema preliminarnim rezultatima oba kruga lokalnih kosovskih izbora, koje je Priština prvi put od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti sprovela na celoj teritoriji Kosova i Metohije, gradonačelnike u 38 opština na KiM dobili su: Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova, Građanska inicijativa „Srpska“, Alijansa za novo Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova, Samostalna liberalna stranka, Samoopredeljenje, Inicijativa za Mamušu, Turska demokratska partija Kosova, dok je u Đeneral Jankoviću pobedio nezavisan kandidat Rufki Šuma.

Vladajuća DPK kosovskog premijera Hašima Tačija ima gradonačelnike u 10 opština, koliko i najjača opoziciona stranka kosovskih Albanaca DSK Ise Mustafe. Sa devet gradonačelnika treća je „Srpska“. Slede je ANK Bedžeta Bacolija sa dva, Samoopredeljenje, SLS, Inicijativa za Mamušu i TDPK sa po jednim gradonačelnikom.

Priština je glasala za Samoopredeljenje. DPK je „dobila“ Prizren, Dragaš, Klinu, Vučitrn, Glogovac, Kačanik, Srbicu, Kamenicu, Orahovac i Štimlje. DSK ima gradonačelnike u: Dečanima, Istoku, Kosovu Polju, Podujevu, Lipljanu, Peći, Vitini, Gnjilanu, Uroševcu i Suvoj Reci. „Srpska“ je pobedila u Gračanici, Partešu, severnoj Mitrovici, Novom Brdu, Ranilugu, Klokotu, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

ANK je „uzela“ južnu Mitrovicu i Đakovicu, gde je za gradonačelnika izabrana zamenica kosovskog premijera Mimoza Kusari Ljilja. AZBK je pobedila u Obliću i Juniku. Turska demokratska partija Kosova ima gradonačelnika u Mamuši, a Inicijativa za Mališevo u istoimenoj opštini. SLS je pobedila u Štrpcu.

– Srbija je juče na Kosovu odnela istorijsku pobedu. Dobrim rezultatima lokalnih izbora ostvareni svi preduslovi za stvaranje zajednice srpskih opština i ostvarivanje težišnih ciljeva naše državne i nacionalne politike na Kosovu – izjavio je juče za RTS Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije.

Đurić je najavio da sledi formiranje zajednice srpskih opština, čija bi struktura trebalo da podrazumeva skupštinu, veće, predsednika i sedište u Kosovskoj Mitrovici.

Kabinet predsednice Kosova Atifete Jahjaga saopštio je juče da je drugi krug lokalnih izbora pokazao da su „građani posvećeni izgradnji demokratskog društva“. U saopštenju se naglašava „važnost učešća Srba na lokalnim izborima, posebno na severu Kosova, što predstavlja izraz njihove volje da se integrišu u kosovsko društvo“.

– Održavanje slobodnih, fer i transparentnih izbora, koji su organizovani po najvišim međunarodnim standardima, dobar je signal koji je sa Kosova poslat demokratskom svetu, prijateljima i onima koji podržavaju demokratske procese na Kosovu. To je nova istorija za Kosovo i novo evropsko poglavlje u konsolidaciji naše države – poručio je Hašim Tači.

Održavanje drugog kruga lokalnih kosovskih izbora juče su pozdravili ambasador SAD u Prištini Trejsi Džejkobson i OEBS, a KPS, Euleks i Kfor su se samopohvalili zbog mera bezbednosti koje su preduzeli tokom glasanja 1. decembra.

Zoran Nikolić, član biračkog odbora u Pasjanu kod Gnjilana, izjavio je juče da su ga pristalice SLS pretukle posle zatvaranja biračkog mesta i da su polomili glasačke kutije i odneli izborni materijal. Direktor TV Puls iz Šilova Nenad Milenković saopštio je da je posle tog incidenta u Pasjanu napadnut snimatelj ove televizije, a da je KPS više sati saslušavala novinare, dok osumnjičeni za napad, iako je identifikovan, nije priveden ni saslušan. Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM osudili su juče napad na ekipu televizije Plus.

DS i DSS su iz Beograda poslali oprečne ocene lokalnih kosovskih izbora. Dragan Đilas, predsednik demokrata, izjavio je da je „dobro što su održani lokalni izbori na Kosovu i što su građani glasali“, ali je kritikovao poruke Vlade Srbije kosovskim Srbima da „oni koji ne glasaju za „Srpsku“ podržavaju Hašima Tačija“.

Petar Petković, portparol DSS, optužio je juče zvanični Beograd da „slavi ubijanje srpske države na KiM“. Petković smatra da su podaci izborne komisije „nepostojeće države Kosovo“ pokazali da je u severnom delu Kosovske Mitrovice izlaznost u drugom krugu glasanja bila manja od 15 odsto, što pokazuje odnos srpskog naroda prema tim izborima.

– Prvi put u našoj istoriji srpska država učestvuje u uništavanju same sebe na Kosovu, ali još ništa nije završeno, jer je sve u rukama naroda – poručio je Petković.

Kolubara i B92 „greju“ manastire

Rudarski basen „Kolubara“ preko Fonda B92 poslaće na KiM 120 tona sušenog uglja za grejanje manastira Gračanica i Visoki Dečani, kao i Eparhijskog doma u Prizrenu. To su se juče dogovorili direktori „Kolubare“ i Fonda B92 Milorad Grčić i Veran Matić. Grčić je rekao da je vrednost donacije oko 10.000 evra i da je Kolubara i ranije brinula o manastirima na KiM i kolektivnom centru u Štrpcu.

Bez potvrde datuma pregovora

Portparol visokog predstavnika EU Maja Kocijačić juče nije mogla da potvrdi datum novog susreta premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, iako je nastavak pregovora ranije najavljen za 5. decembar. Kocijančić kaže za Danas da je, što se tiče Brisela, „fokus na sprovođenju Briselskog sporazuma i naporima da se sve što je dogovoreno implementira“. Dačić i Tači su posle poslednjeg sastanka u Briselu 6. novembra, između dva izborna kruga, najavili nastavak pregovora za 5. i 13. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari