Nakon puštanja dvojice Srba kraj blokada na severu Kosova? 1Foto: FoNet/MOD

U javnosti se spekuliše da bi večeras moglo da dođe do dogovora o povlačenju barikada Srba na severu Kosova nakon što je iz policijskog pritvora oslobođen bivši policajac Dejan Pantić i iz zatvora pušten mladić Nikola Nedeljković.

Dobili smo nikad jače garancije kada je reč o zahtevima Srba o njihovom uslovu da se povuku sa barikada, izjavio je na pres konferenciji Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Nakon vesti o oslobađanju Pantića i Nedeljkovića, Blic je objavio da predstavnici Srbi sa KiM razgovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kao i da će Vučić večeras razgovarati sa njima na administrativnoj liniji sa Kosovom.

Pretpostavlja se da bi Vučić tada mogao da ih pozove na uklanjanje barikada, iako sam tvrdi da on ne kontroliše organizatore ovog vida protesta.

„Mi ne verujemo Kurtijevoj vladi. Mogu reći da ne verujemo ni međunarodnim garancijama. Pozivamo predsednika Vučića da sasluša predstavnike naroda na barikadama. Doćićemo sa preciznim zahtevima pred njega. Mi verujemo samo njemu“, izjavio je Goran Rakić, predsednik Srpske liste za TV Pink, potvrdivši da je prethodno bio na razgovoru kod Vučića.

Kazao je i da oni koji direktno učestvuju u protestu traže od predsednika Srbije garancije, jer samo njemu veruju.

U međuvremenu je premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio da se zalaže za mir, ekonomski i društveni napredak, pozivajući Srbe da konkurišu za radna mesta koja su ostala upražnjena nakon kolektivnog izlaska Srba iz prištinskih institucija, prenosi Kosovo onlajn. Kurti je rekao da će naredne godine podeliti Fond od nekoliko miliona evra za „sva preduzeća koja će zaposliti multuetničku i multikulturnu radnu snagu“.

Kurti se, međutim, nije izjasnio o tome da li će da ispuni obavezu iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, što je takođe bio razlog zbog čega su Srbi i odlučili početkom novembra da napuste kosovske institucije.

Tokom dana Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, objavile su zajedničku izjavu prvog zamenika portparola Stejt departmenta Vedanta Patela i portparolke visokog predstavnika EU Nabile Masrali, u kojoj su izrazili zabrinutost zbog moguće eksalacije na Kosovu.

Saopštili su da rade sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bi se smirile tenzije i napravili dogovori o daljim koracima u interesu stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta svih lokalnih zajednica.

Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi Srba sa Kosova za hapšenje ili procesuiranje zbog mirnih protesta/barikada. Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati, dodaje se.

Srbi na severu Kosova postavili su barikade u noći sa 9. na 10. decembar, protestujući zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i zbog neosnivanja Zajednice srpskih opština.

U međuvremenu, predsednik Vučić objavio je da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije, i da je poslat zahtev Kforu/NATO za povratak hiljadu srpskih policajaca i vojnika na Kosovo, po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu.

Premijerka Ana Brnabić, narednih dana izjavila je da je po Srbiju dobar znak i to što nije na taj zahtev stigao zvaničan negativan odgovor, te da ćutanje znači da se zahtev razmatra.

U nedelju 25. decembra uveče došlo je do rafalne paljbe u Zubinom Potoku, ali do sada nema zvanične verzije ko je pucao i zašto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari