Nije na NATO da odlučuje o strukturi, mandatu i misiji Kosovskih bezbednosnih snaga. Budućnost KBS je unutrašnja stvar lokalnih kosovskih institucija. NATO trenutno podržava razvoj KBS u okviru njihove izvorne misije i mandata, kroz Tim NATO za vezu i savetovanje. Ukoliko mandat i misija ovih snaga evoluira, Severnoatlantski savet će morati da razmotri nivo angažovanja NATO – nezvanično je rečeno Danasu u sedištu NATO povodom tvrdnje Ministarstva spoljnih poslova Kosova da je Priština „dobila saglasnost NATO za uspostavljanje oružanih snaga“ u koje treba da se transformišu sadašnje KBS.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova prenelo je izjavu šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija posle sastanka sa glavnim zamenikom pomoćnika državnog sekretara Biroa za političke i vojne poslove američkog Stejt departmenta Todom Čepmanom. Kod Čepmana sa Tačijem je bio i kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolakua, a kao tema razgovora navedena je „saradnja između Kosova i SAD u oblasti bezbednosti i zaokruživanju bezbednosnih struktura na Kosovu“. Tači je posle ovog susreta izjavio da su prioriteti Kosova „uspostavljanje oružanih snaga, pristupanje Partnerstvu za mir i iniciranje političkog dijaloga sa NATO“.

Tači se nalazi u NJujorku, gde kao član kosovske delegacije koju predvodi premijer Isa Mustafa učestvuje na globalnom samitu svetskih lidera u borbi protiv terorizma, koju je sazvao američki predsednik Barak Obama. Na ovom skupu kao izaslanik premijera Srbije nalazi se i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić o mirovnim misijama

„Danas blizu 350 pripadnika iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama u svetu. Želim da istaknem i da Srbija, kao država čiji je prioritetni cilj integracija i članstvo u EU, takođe učestvuje i u misijama EU“, rekao je Ivica Dačić u NJujorku na Samitu lidera o mirovnim operacijama. Naveo je da u svojstvu predsedavajućeg organizuje prateći događaj na marginama zasedanja Generalne skupštine UN posvećen mirovnim operacijama OEBS-a, koji će se održati 1. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari