Niška opozicija traži reagovanje tužilaštva zbog “prinude” nad zaposlenima u javnom sektoru da prisustvuju mitingu SNS u Beogradu 1Deo opozicije u Nišu pred OJT: Foto B. Ljubisavljević

 

Sedam opozicionih stranaka predalo je danas dopis Osnovnom javnom tužiocu u Nišu u kojem se upozorava  na “veoma učestalu pojavu prinude” nad zaposlenima u javnim preduzećima, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama da prisustvuju i aktivno učestvuju na mitingu 26. maja u Beogradu, koji organizuje Srpska napredna stranke.

U dopisu se navodi da je pred ovaj miting takva praksa vladajuće većine “eskalirala”, a da niško OJT do sada nije preduzelo potrebne mere za njeno suzbijanje i iskorenjavanje.

„Smatramo da je sada pravi, ako ne i poslednji trenutak da postupite u skladu sa vašim nadležnostima i dužnostima“, navodi se u dopisu.

U dopisu se još kaže da je aktuelna vladajuća većina „po ko zna koji put odlučila da postupi nedržavnički i neodgovorno”, te da na talas nasilja koji je zahvatio naše društvo i na građanske skupove protiv tog istog nasilja odgovori ,,najvećim skupom ikada”, odnosno kontramitingom i nasiljem.

“U realizaciji svog nerazumnog i morbidnog cilja vladajuća većina služi se svim, kako dopuštenim tako i nedopuštenim sredstvima, sve kako bi obezbedila abnormalnu masovnost, pa u tom cilju lica koja se nalaze na rukovodećim pozicijama u javnim preduzećima, javno komunalnim preduzećima i javnim ustanovama sastavljaju spiskove zaposlenih i iste primoravaju da prisustvuju navedenom skupu, jer će ukoliko ne budu prisustvovala snositi posledice koje se sastoje u prestanku radnog odnosa, sprečavanju napredovanja, svakodnevnom šikaniranju i stavljanju u neravnopravan položaj sa drugim zaposlenim licima”, navodi se u dopisu dela opozicije niškom OJT.

U njemu se ocenjuje da se kroz takvu nedopuštenu i protivpravnu praksu “ostvaruju elementi bića krivičnog dela prinude iz člana 135 Krivičnog zakonika Republike Srbije za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina”.

“Zbog toga je neophodno da tužilaštvo najzad počne da radi svoj posao u skladu sa svojim nadležnostima i stane na put takvoj praksi, a ne da ignoriše činjenicu njenog postojanja”, navodi se.

U dopisu se dodaje da je ovakva praksa “ne samo protivzakonita i kažnjiva već se njome duboko zadire u ljudska prava i slobode i dostojanstvo čoveka koji se svodi na broj, čime se najviši pravni akt jedne zemlje- Ustav, bestijalno krši kao da ne postoji, što je zbog decenijskog ćutanja i pasivnosti tužilaštva postalo pravilo, a ne izuzetak”.

„Pozivamo Vas da postupite u skladu sa nadležnostima i zakonskim obavezama i procesuirate sve one koji svojim protivpravnim i nezakonitim činjenjem vode građane Srbije u potpuno bezakonje, obespravljenost, anarhiju i još veću eskalaciju nasilja. Pozivamo vas da stanete u odbranu struke koja nikada tiša, nemoćnija i omraženija u narodu nije bila“, navodi se u dopisu OJT-u.

„Pokažite da ste sposobni da obavljate svoju dužnost čuvara ustavnosti i zakonitosti jer u suprotnom, ignorisanjem stvarnosti, pasivnošću i tišinom, daćete legitimitet nasilju i bezakonju, što ćemo smatrati vašim saučesništvom u devastaciji pravnog poretka, zarad održavanja vladajuće većine na vlasti, a samim tim i vaših pozicija”, kaže se u njemu.

U dopisu se, uz poziv niškom OJT da “stane na branik pravnog poretka i očuvanja ustavnosti i zakonitosti u Republici Srbiji”, zaključuje da svako odustvo pravnog poretka vodi u negaciju svega što jedno društvo čini modernim i demokratskim i u anarhiju u kojoj važi zakon jačeg.

Dopis su potpisali Narodna stranka, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Moramo, Zeleno- levi klub, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Pročitan je na konferenciji za novinare ispred niškog Osnovnog suda, u kojem je sedište OJT.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari