Kako je konačno ukinuta parlamentarna debata: Ono što nije pošlo za rukom Orliću, uspela je Ana Brnabić 1foto: R.Z./ATAImages

Nije važno ko je od naprednjaka predsednik parlamenta Srbije, da li je to Brnabićeva, Orlić, Stojan Radenović, ili neko drugi. Svi oni se ponašaju po istoj matrici po kojoj opoziciona reč ne sme da se čuje. Razlika je samo u pristupu i načinu sprovođenja naprednjačkih odluka u delo.

Možda to novoizabrana predsednica parlamenta Ana Brnabić čini na žustriji i bezobzirniji način, ali ništa manji efekat po opoziciju nije proizvelo ni trodnevno privremeno predsednikovanje u svojstvu nastarijeg poslanika Stojana Radenovića.

Ni on nije dozvolio opoziciji da govori, nije im omogućio ni replike, ni javljanje po poslovniku, skraćivao im je vreme za diskusiju, upadao u reč filozofskim savetima da će jednog dana, ako porade na sebi, postati vlast. Samo je to činio na drugačiji „smušen način pravednika koji je eto u godinama i ne snalazi se dobro u za njega novom svetu“.

„Ne mogu da Vam dam reč, znate zašto – remetite mi red. Pustite me još dan i po da izaberemo predsednika, pa posle imaćete šansu da galamite“, ponavljao je matematički genije u više navrata, pokazujući da ga atmosfera na ivici incidenta u skupštinskoj sali ni na koji način ne dotiče, da je čak i poželjna, kako bi u javnost otišla slika razuzdane opozicije.

Kako je konačno ukinuta parlamentarna debata: Ono što nije pošlo za rukom Orliću, uspela je Ana Brnabić 2

U maniru pravog naprednjaka, Radenović je pokazao i da dobro vidi i dobro čuje, pogotovu ono što mu suflira Vladimir Orlić. Ali i da dobro zna ko ga je stavio na naprednjačku listu za poslanike i kome treba da se zahvali.

„Vizionari kao što je naš predsednik Vučić rade stvari koje ostali ne mogu da vide. Zato mu se zahvaljujem što mi je dozvolio da ih podržim“, poručio je matematički genije.

A da li je vizionar predvideo ukidanje parlamentarne debate u naredne, naravno ne znamo. Ali ako je suditi po prvoj odluci nove predsednice skupštine, opozicija će u naredne četiri godine moći samo da negoduje, lupa u klupe, baca papire, ali ne i da se čuje njena reč.

Pet minuta nakon što je izabrana na mesto predsednice skupštine, Ana Brnabić je zabranila opoziciji da učestvuje u raspravi o predloženih šest kandidata za potpredsednike parlamenta, tvrdeći da poslanici koji nisu učestvovali na konsultacijama nemaju pravo da diskutuju, jer se nisu prijavili i nisu pokazali da su zainteresovani za potpredsednička mesta.

Zanemarila je, pritom, listu opozicionara prijavljenih za diskusiju, koje je sekretar Skupštine držao u rukama. Prenebregla je činjenicu da na to opozicija ima pravo, iako nema svog kandidata za potpredsednika. Umesto toga odsvirala je kraj konstitutivnoj sednici.

Naivno je bilo i verovati da će bar na prvoj sednici pokazati dozu tolerancije i bar malo demokratije. Uostalom nju je Aleksandar Vučič i predložio za to mesto kako bi u startu ubila svaku nadu opoziciji da je normalan parlamentarni rad moguć.

I ako je neko mislio da ne može niko da bude gori i bahatiji predsednik parlamenta od Vladima Orlića, grdno se prevario. Može Ana, jer je ukidajući raspravu bacila parlament pod noge.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari