Počeo Vučićev sastanak sa Lajčakom, pridružio se i Eskobar 1Printskrin N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Njima se, po protokolu, pola sata kasnije pridružio i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, prenosi N1.

Nakon sastanka nisu planirane izjave.

Vučić je ranije danas na Instagramu upitao međunarodnu zajednicu i zapadne partnere „koji od šest važnih dokumenata“ žele da Srbija poštuje i naveo najpre pet – Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezolucija 1244, Briselski sporazum i Vašingtonski sporazum, a onda i Solunski dokument o proširenju EU na Zapadni Balkan.

Eskobar će se danas u Beogradu sastati i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Zvaničnici EU i SAD dolaze u Beograd iz Prištine u vreme povećanih tenzija na severu Kosova, gde su Srbi postavili barikade na putevima posle nedavnog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Glavni putevi na severu Kosova su blokirani, a preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni peške. Tenzije na severu Kosova su povećane otkako su predstavnici Srba 5. novembra napustili kosovske institucije.

Eskobar je juče, drugog dana posete Prištini, izjavio da SAD „kategorički odbijaju i uopšte ne podržavaju“ mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

Povodom Vučićeve izjave da će Beograd u četvrtak zatražiti od misije Kfor odobrenje povratka srpskih snaga na Kosovo, Eskobar je kazao da ne očekuje da do toga dođe i dodao da Kosovo ima „veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari