Pokret građanske Subotice: “Drama sa migrantima traje” 1Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

“Ljudi pate, brinu za svoje bližnje, uznemireni su, žive u nesigurnosti i strahu, osećaju se nebezbedno, na obodima šuma u pograničnim delovima našeg grada”, saopštio je Pokret građanske Subotice (PGS).

Kako su naveli iz ove stranke, to stanje traje dve godine, a građani ovih delova Subotice gotovo svakodnevno čuju pucnjavu i kažu da viđaju migrante sa “poluautomatskim i automatskim puškama, granatama”.

Dodaju da je građanima i zabranjen pristup šumama, kao i da su uskraćeni za potpune i istinite informacije o šumama punih migranata i razloga zašto se to ne sprečava, zbog čega su tražili pomoć grada i države.

“Vladajući u gradu su se neki dan spustili među stanovnike Hajdukova. Odgovori su im bili uopšteni, neubedljivi, zvučali su kao da im je cilj smirivanje ugroženih zamazivanjem im očiju, a nerešavanjem gorućeg problema. Gradonačelnik je, po receptu predsednika Srbije, ubeđivao prisutne da su oni zaslužni što sukobi nisu zahvatili čitav grad”, smatraju u PGS-u.

“Načelnik MUP-a Subotica je označio kao problem geografski položaj grada i globalnu migrantska krizu, a gradonačelnik poentirao tezom da je sve izazvala Evropska unija koja je uslovila Srbiju da organizuje nekoliko prihvatnih centara za migrante, te da neke organizacije pokušavaju da politizuju i ovaj skup”, dodaju.

Iz PGS-a ocenjuju da su u prepunoj sali u Hajdukovu građani održali “lekciju iz borbe za građanska prava”, predstavljajući se imenom i prezimenom i bez straha postavljajući pitanja o suverenitetu države Srbije na svojoj teritoriji, a potom i iza koga su ostale čaure metaka koje pronalaze i ko je naoružao migrante koje viđaju oko šume.

“Učinili su nedvosmislenim da postoje dve grupe migranata – oni koji dolaze u Suboticu zakonito već osam godina i nikoga ne ugrožavaju i oni koji to rade bez neophodnih putnih isprava, a poseduju oružje. Javno su osporili broj migranata u šumama i izneli tvrdnju da nije reč o 30 migranata, kako se objavljuje, već o 10 puta više njih, a u nekim momentima da ih ima i po 30 puta više, odnosno da broj migranata u šumama dostiže i broj 1.000”, navode iz PGS-a.

Dodaju i da su građani svedočili o umešanosti policije u ilegalni put migranata, o taksistima iz Subotice i Sombora koji u tome učestvuju i policiji koja ne reaguje na njihove pozive.

“Gradonačelnik i načelnik MUP-a Subotice obećali su otvaranje novog broja telefona za pritužbe građana povodom predmetne krize i dolazak na razgovor sa građanima za sedam dana. Načelnik je obećao da će istražiti sve navode koje je čuo, a gradonačelnik je stao u odbranu svih građana i policajaca, tražio broj sa značke policajca kao osnov za sumnju. Građani su, međutim, izneli sumnju u odnosu na policiju, a ne na nekog pojedinca i taksiste koji učestvuje u tome. Građani znaju da su videli taksi vozila koja obezbeđuje policija, a iz kojih izlaze migranti koji idu ka šumi, da čuju pucnje koji nisu iz lovačkih pušaka i pronalaze čaure”, zaključuju u PGS-u.

Iz ove stranke konstatuju da se “tužna priča” nastavlja, uz tračak svetlosti koju su pružili osvešteni građani i njihova međusobna solidarnost, a da li će poslednja akcija policije nešto promeniti, videće se u narednim danima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari